U.S foreign policy and diplomatic relations in the Middle East after the Arab spring
Arap baharı sonrası Orta Doğu'da ABD dış politikası ve diplomatik ilişkiler
  1. Tez No: 1000629
  2. Yazar: KÜBRA SORGUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARCO MARİO SİOLİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ LUCA WALTER BELLOCCHİO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Güvenlik, Terörizm, Arap Baharı, Amerika Birleşik Devletleri, Ortadoğu, Dış Politika, Güvenlik Stratejisi, International Security, Terrorism, Arab Spring, United States, Middle East, Foreign Policy, Security Strategy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıta Deglı Studı Dı Mılano
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Özet Kübra SORGUCU:“Arap Baharı Sonrası Orta Doğu'da ABD Dış Politikası ve Diplomatik İlişkileri”. Milano Üniversitesi: Siyasal, Ekonomik ve Sosyal Bilimler Fakültesi (SPES), Uluslararası İlişkiler Bölümü ve "Uluslararası Politika ve Bölgesel Dinamikler Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi, Mart 2022 (2020-2021 Akademik Yılı Üçüncü Dönemi). Bu çalışmanın amacı, ABD dış politikasının askeri ayağında önemli bir yer tutan uluslararası güvenlik ve terörizm alanındaki ABD dış politikasını ve bu bağlamda, özellikle Orta Doğu coğrafyasında sürdürdüğü diplomatik ilişkileri aydınlatmaktır. Bu çalışmada ele alınan bölge, Arap Baharı sırasında ve sonrasında ABD'nin küresel ve bölgesel politikaları ile güvenlik ve terörizm faaliyetleri nedeniyle bu bölgedeki önemli aktörler olan Türkiye, Rusya, İran, Katar, Suudi Arabistan ve Mısır bağlamında ele alınmaktadır. Ayrıca, bölgede hala var olan terörist unsurlar ve ABD'nin bu terörist unsurlara karşı mücadelesi ile çalışmanın konusu olan bölgedeki aktörlerle diplomatik ilişkiler de incelenmektedir. Bölgede aktif rol oynayan diğer devletlerle birlikte yürütülen mücadele ve uluslararası sivil ve askeri örgütlerle ortak eylemlerden doğan mücadele, bu süreçte dış ilişkileri yansıtmaktadır. Makalenin akademik camia ve alanda çalışanlar tarafından kolayca okunabilmesi, değerlendirilebilmesi ve akademik amaçlarla kullanılabilmesi için, makalede sıkça geçen bazı terimlerin terminolojik açıklamalarıyla başlamanın uygun olduğu düşünülmüştür. Bu makaleyi 3 bölüm artı bir giriş ve bir sonuç olmak üzere 5 kısım halinde yazmanın faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Tezin ana konusu olan ABD ile Orta Doğu arasındaki güvenlik ve terörizm açısından ilişkilere geçmeden önce, ilk kısım, daha önce de belirtildiği gibi, kavramlar hakkında kısa ve akılda kalıcı terminolojik bilgiler vererek tüm okuyuculara ulaşmaktadır. İkinci bölümde, ABD'nin devlet yapısı, devlet düzeninin işleyişi ve ABD'nin kısa tarihi ele alınmakta ve ABD'nin devlet, siyaset ve dış politikasının anlaşılmasını netleştirmek için tezin konusu olan devletin bir şeması çizilmektedir. Bu çalışmanın temel teması, ABD'nin Ortadoğu'da terörizmle mücadele, uluslararası güvenlik sorunlarının çözümü ve istikrarın sağlanmasındaki diplomatik ilişkilerini, bölgedeki çatışma ortamını ve terör örgütlerinin faaliyetlerini bölgesel güvenlik ve jeopolitik açıdan ele alarak analiz etmektir. Öte yandan, üçüncü bölümde, ABD'nin bölgedeki güç unsurlarıyla karşılıklı ilişkileri ve hatta bölgedeki diğer devletlerle terörizme karşı ortak mücadelesi, bazen bu devletlerle yaşanan diplomatik çatışmalar, Ortadoğu'da bölgesel ve küresel olarak güvenlik, terörizm ve diplomasiye ilişkin farklı siyasi görüşleri ve bazen de bu farklılıklardan kaynaklanan diplomatik, siyasi ve askeri çatışmalar incelenmektedir. Beşinci ve son bölüm ise tezin bulgularını sonuç bölümü olarak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract Kübra SORGUCU:“U.S Foreign Policy and Diplomatic Relations in the Middle East After the Arab Spring ”. Università degli Studi di Milano: Faculty of Political, Economic and Social Sciences (SPES), Department of International Relations and Master Course of International Politics and Regional Dynamics, Master Thesis, March 2022 (Third Session of the 2020-2021 Academic Year). The aim of this paper is to shed light on US foreign policy in the area of international security and terrorism, which occupies an important place in the military pillar of US foreign policy, as well as the diplomatic relations it maintains in this regard, particularly in the geography of the Middle East. The region under discussion in this paper is mentioned in terms of the global and regional policies of the US during and after the Arab Spring, as well as Turkey, Russia, Iran, Qatar, Saudi Arabia and Egypt, which are the important actors in this region due to security and terrorism activities. In addition, the terrorist elements that still exist in the region and the struggle of the United States against these terrorist elements, as well as the work that involves diplomatic relations with the actors in the region that are the subject of the work, as well as with other states that play an active role in the region, and the struggle that results from joint actions with international civil and military organisations, and the struggle in this process reflect external relations. It was considered appropriate to begin the paper with terminological explanations of some terms that are frequently mentioned in the paper so that it can be easily read, evaluated and used for academic purposes by the academic community and those working in the field. It has proved useful to write this paper in 5 parts with 3 chapters plus an introduction and a conclusion. Before dealing with the main topic of the thesis, the relations between the US and the Middle East from the point of view of security and terrorism, the first part, as already mentioned, gives brief and memorable terminological information on the concepts and reaches all readers. In the second chapter, the state structure of the USA, the functioning of the state order and the brief history of the USA are mentioned and a diagram of the state that is the subject of the thesis is drawn to clarify the understanding of the state, politics and foreign policy of the USA. The main theme of the paper is to analyse the diplomatic relations of the US in fighting terrorism in the Middle East, solving international security problems and ensuring stability in the Middle East, and the conflict environment in the region and the activities of terrorist organisations in the region by presenting regional security and geopolitics. On the other hand, the mutual relations of the US with the power elements in the region and even its joint fight against terrorism with other states in the region, sometimes the diplomatic conflicts with these states, their different political views on security, terrorism and diplomacy both regionally and globally in the Middle East and sometimes the diplomatic, political and military conflicts arising from these differences are examined in the third chapter. The fifth and final chapter presents the findings of the thesis as a concluding section