Uluslararası ticari ambargoların ekonomi üzerindeki etkileri: Gaziantep halı sektörü örneği
The economic impacts of international trade embargoes: The case of Gaziantep carpet industry
- Tez No: 1001319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Akıllı yaptırımlar, Ambargo, Ekonomik yaptırımlar, Gaziantep, Halıcılık, Smart sanctions, Embargo, Economic sanctions, Gaziantep, Carpet business
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Uluslararası ticaretin küresel ekonomi içindeki önemi giderek artarken, ekonomik ilişkiler yalnızca mal ve hizmet alışverişine dayalı olmaktan çıkıp siyasi ve diplomatik faktörlerle şekillenmektedir. Ticari yaptırımlar ve ambargolar, devletlerin dış politikalarını yönlendirme ve ekonomik baskı mekanizmaları oluşturma amacıyla sıkça başvurdukları stratejik araçlardan biri haline gelmiştir. Bu çalışmada, ekonomik yaptırımlar incelenmiş ayrıca Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı ekonomik ambargonun Gaziantep halı sektörü üzerindeki yansımaları ele alınarak, ihracat hacmindeki daralma, tedarik zinciri süreçlerindeki bozulmalar ve firmaların bu sürece karşı geliştirdiği uyum stratejileri analiz edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri ve mevcut dış ticaret verilerinin betimsel analizi yoluyla ambargonun ekonomik etkileri ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, 2020-2022 yılları arasında Suudi Arabistan'a yapılan halı ihracatında keskin bir düşüş yaşandığını göstermektedir. GAİB verilerine göre ihracat gelirlerinde meydana gelen bu azalma, firmaların üretim kapasitesinde daralmaya, iş gücü istihdamında azalmaya ve finansal sürdürülebilirlikte önemli zorluklara neden olmuştur. Ambargonun uygulanmaya başlamasıyla birlikte firmalar, yeni pazarlar arayışından ziyade ticareti sürdürmek amacıyla ürünlerini farklı aktarma noktaları üzerinden Suudi Arabistan pazarına ulaştırma yolunu seçmiştir. Yine de, bu dolaylı tedarik zinciri ve lojistik zorluklar nedeniyle ambargonun yarattığı ticari kayıpların kısa vadede tamamen telafisi mümkün olmamıştır. Çalışmanın sonuçları, Türkiye'nin uluslararası ticari yaptırımlara karşı daha dirençli hale gelebilmesi için dış ticaret politikalarının çeşitlendirilmesi, alternatif pazar stratejilerinin geliştirilmesi ve devlet destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda küresel tedarik zincirindeki kırılganlıkların giderilmesi ve firmaların kriz yönetimi becerilerinin artırılması, ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması açısından kritik bir öneme sahiptir. Tez kapsamında ise ambargo sürecinde firmaların uyguladığı stratejiler incelenerek, bu kırılganlıkların nasıl yönetildiği ve kriz koşullarında sürdürülebilirliğin hangi yöntemlerle sağlandığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As the significance of international trade within the global economy continues to grow, economic relations have evolved beyond the mere exchange of goods and services, becoming increasingly shaped by political and diplomatic factors. Trade sanctions and embargoes have emerged as strategic instruments frequently utilized by states to direct foreign policy and establish economic pressure mechanisms. This study examines economic sanctions and further analyzes the implications of Saudi Arabia's economic embargo on Turkey, specifically its impact on the Gaziantep carpet industry, assessing the contraction in export volume, disruptions in supply chain processes, and adaptation strategies developed by firms in response to these challenges. A qualitative research approach was adopted, utilizing focus group discussions with industry representatives and descriptive analyses of existing trade data to determine the economic consequences of the embargo. The findings indicate a sharp decline in carpet exports to Saudi Arabia between 2020 and 2022. According to GAİB data, this reduction in export revenues has resulted in a contraction in production capacity, a decline in employment levels, and significant difficulties in financial sustainability. With the initiation of the embargo, firms opted not for the pursuit of new markets but rather for sustaining trade by channeling their products to the Saudi Arabian market through alternative transit points. Nevertheless, due to the indirect supply chain and logistical challenges, the commercial losses caused by the embargo could not be fully compensated in the short term. The findings of the study reveal that, in order for Turkey to become more resilient against international trade sanctions, it is essential to diversify foreign trade policies, develop alternative market strategies, and strengthen state support mechanisms. In this context, addressing vulnerabilities in global supply chains and enhancing firms' crisis management capabilities are of critical importance for ensuring economic sustainability. Within the scope of the dissertation, the strategies adopted by firms during the embargo period have been examined, thereby demonstrating how these vulnerabilities were managed and which methods were employed to maintain sustainability under crisis conditions.