Elli yaş ve üzeri hastalarda magnezyum sülfat ve fentanilin endotrakeal entübasyona refleks yanıtın önlenmesindeki rolü
The role of magnesium sulfate and fentanyl in attenuating the reflex response to endotracheal intubation in patients aged 50 years and older
  1. Tez No: 1002933
  2. Yazar: FATMA NUR GİZEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİDE AYSUN POSTACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Endotrakeal entübasyon, Hemodinamik yanıt, Fentanil, Magnezyum sülfat, Nöromüsküler monitörizasyon, Endotracheal intubation, Hemodynamic response, Fentanyl, Magnesium, Neuromuscular monitoring
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 50 yaş ve üzeri hastalarda endotrakeal entübasyona bağlı hemodinamik ve nörofizyolojik yanıtın fentanil, magnezyum sülfat ve fentanil+magnezyum sülfat kombinasyonu ile nasıl değiştiğinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde tek merkezli, prospektif, randomize bir çalışma olarak yürütüldü. Elektif şartlarda cerrahi planlanan, ASA(American Society of Anesthesiologists) I–III genel anestezi altında tek lümenli tüple entübe edilecek 50 yaş ve üzeri hastalar kapalı zarf yöntemi ile üç gruba randomize edildi: M grubu (30 mg/kg Mg Sülfat, n=25), F grubu (2 mcg/kg fentanil, n=25) ve X grubu (2 mcg/kg fentanil + 30 mg/kg Mg Sülfat ,n=26). X ve M grubuna indüksiyondan 10 dakika önce 100 ml izotonik içinde magnezyum sülfat infüzyonu; F grubu 100 ml izotonik infüzyonu uygulandı. F ve X grubuna indüksiyonda 2 mcg/kg fentanil, M grubuna serum fizyolojik uygulandı. İndüksiyon tüm hastalarda standardize edildi. 1 mg midazolam,20 mg lidokain, 1.5 mg/kg propofol verildi. Bispektral indeks (BIS) 60 olduğunda dörtlü uyarı (TOF) cihazı kalibre edildi ve 0,6 mg/kg rokuronyum verildi ve TOF oranı (TOF-R) 0 olduğunda entübasyon gerçekleştirildi. TOF-R 0 olma süresi saniye cinsinden kaydedildi. Ortalama arter basıncı (OAB), kalp hızı (KH) ve BIS başta olmak üzere minimum alveolar konsantrasyon (MAK), spektral uç frekansı (SEF), supresyon süresi (ST) ve inhalasyon ajan değerleri belirlenen zaman noktalarında kaydedildi. TOF count 1 ve 2'ye ulaşma süreleri, laringoskopi süresi ve postoperatif deliryum hemşirelik deliryum tarama ölçeği (Nu-DESC) ile değerlendirildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi, OAB ve KH'nin zamana bağlı değişimleri genelleştirilmiş lineer model (GLM) ile incelendi ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Demografik ve klinik özellikler gruplar arasında benzerdi(p>0.05). Entübasyon sonrası ve izleyen dakikalarda magnezyum sülfat grubunda OAB değerleri fentanil ve kombinasyon grubuna göre daha yüksek seyretti(p<0,05) ; fentanil içeren iki grup arasında OAB açısından anlamlı fark saptanmadı(p>0.05). Kalp hızı açısından gruplar arasında yalnızca indüksiyon sonrası dönemde anlamlı fark izlendi ve bu fark magnezyum sülfat grubundaki daha yüksek KH değerlerinden kaynaklandı(p=0.003). Entübasyon sonrası 5. ve 15. dakikada BIS değerleri fentanil+magnezyum sülfat grubundaki hastalarda magnezyum sülfat grubuna göre daha yüksek bulundu(5.dk p=0.048, 15.dk p=0.025). Nöromüsküler monitörizasyonda TOF-R 0 olma süreleri gruplar arasında benzer bulunurken, TOF count 1 ve 2'ye ulaşma süreleri fentanil+magnezyum sülfat grubunda fentanil grubuna göre anlamlı derecede daha uzundu (TOFC 1 p=0.009; TOFC 2 p=0.032). Sonuç: Elli yaş ve üzeri hastalarda fentanil içeren protokoller, endotrakeal entübasyona bağlı hemodinamik yanıtın kontrolünde magnezyum sülfata kıyasla daha tutarlı görünmektedir. Magnezyum sülfatın tek başına kullanımı bu protokolde hemodinamik yanıtı yeterince baskılamamış; fentanil+magnezyum sülfat kombinasyonu ise OAB ve KH kontrolünde fentanile üstünlük göstermeksizin nöromüsküler blok süresini uzatmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effects of fentanyl, magnesium sulfate, and a fentanyl + magnesium sulfate combination on the hemodynamic and neurophysiological responses to endotracheal intubation in patients aged 50 years and older. Materials and Methods: This single-center, prospective, randomized study was conducted at the University of Health Sciences Ankara Bilkent City Hospital. Patients aged 50 years and older who were scheduled for elective surgery and planned to undergo endotracheal intubation with a single-lumen tube under general anesthesia were randomized into three groups using the sealed-envelope method: the magnesium group (M group: 30 mg/kg MgSO₄, n=25), the fentanyl group (F group: 2 mcg/kg fentanyl, n=25), and the fentanyl + magnesium group (X group: 2 mcg/kg fentanyl + 30 mg/kg MgSO₄, n=26). In the X and M groups, magnesium sulfate infusion diluted in 100 mL of isotonic saline was administered 10 minutes before induction, whereas the F group received 100 mL of isotonic saline alone. During induction, 2 mcg/kg fentanyl was administered to the F and X groups, while normal saline was given to the M group. Induction was standardized in all patients with 1 mg midazolam, 20 mg lidocaine, and 1.5 mg/kg propofol. When the bispectral index (BIS) reached 60, the train-of-four (TOF) monitor was calibrated, and 0.6 mg/kg rocuronium was administered. Endotracheal intubation was performed when the train-of-four ratio (TOFR) reached 0. The time to TOFR 0 was recorded in seconds. Mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR), and BIS, as well as minimum alveolar concentration (MAC), spectral edge frequency (SEF), suppression time (ST), and inhalational agent values, were recorded at predetermined time points. The times to reach TOF count 1 and 2, laryngoscopy duration, and postoperative delirium were evaluated using the Nursing Delirium Screening Scale (Nu-DESC). Data were analyzed using appropriate statistical methods; time-dependent changes in MAP and HR were examined with a generalized linear model (GLM), and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Demographic and clinical characteristics were similar among the groups (p>0.05). In the post-intubation period and the following minutes, MAP values were higher in the magnesium sulfate group than in the fentanyl and combination groups (p<0.05), whereas no significant difference in MAP was observed between the two fentanyl-containing groups (p>0.05). Regarding heart rate, a significant difference among the groups was observed only in the post-induction period, and this difference was attributable to higher HR values in the magnesium sulfate group (p=0.003). BIS values at the 5th and 15th minutes after intubation were significantly higher in the fentanyl + magnesium sulfate group than in the magnesium sulfate group (5th min, p=0.048; 15th min, p=0.025). In neuromuscular monitoring, the time to TOFR 0 was similar among the groups, whereas the times to reach TOF count 1 and TOF count 2 were significantly longer in the fentanyl + magnesium sulfate group than in the fentanyl group (TOFC 1, p=0.009; TOFC 2, p=0.032). Conclusion: In patients aged 50 years and older, fentanyl-containing protocols appear to provide more consistent control of the hemodynamic response to endotracheal intubation compared with magnesium sulfate. Magnesium sulfate used alone did not sufficiently suppress the hemodynamic response in this protocol, whereas the fentanyl + magnesium sulfate combination prolonged the duration of neuromuscular blockade without demonstrating superiority over fentanyl in controlling MAP and HR.