Hukuk Fakültesi öğrencilerinde diyetin karbonhidrat kaynaklarının beden kütle indeksi ile ilişkisi
Relationship between dietary carbohydrate sources and body mass index in law faculty students
- Tez No: 1003072
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ANIL ERBAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Karbonhidrat, Glisemik İndeks, Beden Kütle İndeksi, Obezite, Akdeniz Diyeti, Üniversite Öğrencileri, Carbohydrate, Glycemic Index, Body Mass Index, Obesity, Mediterranean Diet, University Students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinde diyetle alınan karbonhidrat kaynakları ile beden kütle indeksi (BKİ) arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır.Literatürde karbonhidrat kaynakları ile BKİ arasındaki ilişkinin net olmaması, bu konunun araştırılmasını gerekli kılmıştır. Bu bağlamda, tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan araştırmaya 2024-2025 eğitimöğretim yılında 18 yaş ve üzerindeki 160 hukuk fakültesi öğrencisi (83 kadın, 77 erkek) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılardan sosyodemografik bilgiler, antropometrik ölçümler, 24 saatlik besin tüketim kayıtları, besin tüketim sıklığı, fiziksel aktivite düzeyleri (PAL), Akdeniz diyetine uyum düzeyleri (PREDIMED) değerleri toplanmıştır. Verilerin analizinde parametrik ve parametrik olmayan istatistiksel yöntemler kullanılmıştır Çalışma sonucunda; bireylerin diyetle aldıkları glisemik indeks düzeyinin, BKİ ile anlamlı ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Düşük Gİ'li beslenenlerin, daha sağlıklı BKİ değerleriyle ilişkili olduğu gözlenmiştir. Toplam diyet Gİ değerinin; ağırlık, BKİ, bel çevresi, boyun çevresi ve bel-boy oranı ile pozitif korelasyon gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Diyet Gİ'de her 1 birimlik artışın; ağırlıkta 32 g, BKİ'de 0,006 kg/m², bel çevresinde 0,026 cm ve boyun çevresinde 0,008 cm'lik artışla ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0,05). Günlük karbonhidrat tüketim miktarları arttıkça; ağırlık, bel çevresi, boyun çevresi ve bel-boy oranında da artış olduğu gözlemlenmiştir (p<0,05). Akdeniz diyetine uyumları kötü olan bireylerin bel çevresi değerinin, orta düzeyde uyum gösteren bireylerin bel çevresi değerine göre daha yüksek olduğu ve bu sonucun istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Bu bulgular, obezite ile mücadelede yalnızca enerji alımının değil, karbonhidratların kaynağı ve glisemik yükünün de dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi ve obezitenin önlenmesine yönelik beslenme planlamalarında karbonhidrat kaynaklarının kalitesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between dietary carbohydrate sources and body mass index (BMI) among students of the Faculty of Law at Gaziantep Hasan Kalyoncu University. The lack of clarity in the literature regarding the association between carbohydrate sources and BMI has made this topic worth investigating. Designed as a descriptive and cross-sectional study, the research included 160 volunteer law students aged 18 years and older (83 females, 77 males) during the 2024–2025 academic year. Data were collected on sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, 24-hour dietary recall, food frequency, physical activity level (PAL), and adherence to the Mediterranean diet (PREDIMED). Parametric and non-parametric statistical methods were used for data analysis. The results indicated a significant association between dietary glycemic index (GI) level and BMI. Participants with a lower dietary GI had healthier BMI values. The total dietary GI showed a positive correlation with weight, BMI, waist circumference, neck circumference, and waist-to-height ratio (p<0.05). Each 1-unit increase in dietary GI was associated with an increase of 32 g in body weight, 0.006 kg/m² in BMI, 0.026 cm in waist circumference, and 0.008 cm in neck circumference (p<0.05). Higher daily carbohydrate intake was also associated with increases in body weight, waist circumference, neck circumference, and waist-to-height ratio (p<0.05).Furthermore, individuals with poor adherence to the Mediterranean diet had significantly higher waist circumference measurements compared to those with moderate adherence (p<0.05). These findings suggest that in combating obesity, not only total energy intake but also the source and glycemic load of carbohydrates should be considered. The study highlights the importance of carbohydrate quality in dietary planning for promoting healthy eating habits and preventing obesity.