Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinde mikrobiyota ve probiyotikler hakkındaki farkındalık ve bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of awareness and knowledge levels about microbiota and probiotics among final-year medical students at Trakya University Faculty of Medicine
- Tez No: 1003595
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: mikrobiyota, probiyotik, bilgi düzeyi, farkındalık, öğrenci, microbiota, probiotics, knowledge level, awareness, student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinde mikrobiyota ve probiyotikler hakkındaki farkındalık ve bilgi düzeyini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmanın örneklemini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyan 154 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. 56 soruluk bir anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Anket formu, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini, mikrobiyota ve probiyotikler hakkındaki bilgi düzeylerini, tutum ve davranışlarını değerlendiren 36 sorudan ve Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği'nin yer aldığı 20 sorudan oluşmaktadır. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 23,9±1,1 olarak saptanmıştır. Katılımcılar kendi bilgi düzeylerini 1-10 arasında ortalama olarak 4,2±2,0 puanlamışlardır. Kendilerine yüksek puan veren katılımcıların bilgi düzeyi de yüksek bulunmuştur. Katılımcılar bilgilerini en çok (%76,3) fakülte eğitimi ve (%64,5) internet/sosyal ağlardan edindiklerini belirtmişlerdir. İnternet/sosyal ağlar yanıtını verenlerin bilgi düzeyi daha düşük bulunmuştur. Mikrobiyotayı etkileyen faktörler olarak en çok (%81) beslenme, (%42,1) ilaç/antibiyotik kullanımı cevabını vermişlerdir. Probiyotiklerin kullanıldığı en sık üç endikasyon olarak (%93,1) gastrointestinal şikayetler/hastalıklar, (%62,1) bağışıklık sistemi güçlendirme, (%44,8) antibiyotikle ilişkili yan etkiler yanıtları verilmiştir. Katılımcıların %86,4'ü probiyotikleri tavsiye ettiklerini belirtmiştir. Bilgi düzeyi yükseldikçe probiyotikleri kullanma, fayda görme ve tavsiye etme oranlarının yükseldiği görülmüştür. Katılımcıların %76,0'sı bu konuda eğitim almak istediğini belirtmiştir. Bilgi düzeyini ölçek amacıyla oluşturduğumuz 22 adet, önerme şeklinde oluşturduğumuz soruya katılımcıların verdiği cevapların ortalama doğru sayısı 11,6±3,6 olarak hesaplanmıştır. Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği'nden ise ortalama 64,9±12,0 puan alınmıştır. Toplam doğru sayısı yüksek olan grup aynı zamanda Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği'nden de yüksek puan almıştır. Sonuç olarak tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin mikrobiyota ve probiyotikler konusunda belirli bir farkındalığa sahip olmakla birlikte, bilgi düzeylerinin yeterli olmadığını ve geliştirilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu çalışmanın elde ettiği bulguların, tıp eğitimi programlarının geliştirilmesine ve toplumda mikrobiyota farkındalığının artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to evaluate the awareness and knowledge levels regarding microbiota and probiotics among final-year medical students at Trakya University Faculty of Medicine. The study sample consisted of 154 final-year students enrolled in the 2024–2025 academic year at Trakya University Faculty of Medicine. Data were collected through a 56-item questionnaire. The questionnaire included 36 questions assessing participants' sociodemographic characteristics, knowledge levels, attitudes, and behaviors regarding microbiota and probiotics, as well as 20 questions from the Microbiota Awareness Scale. The mean age of the participants was 23.9 ± 1.1 years. On a scale of 1 to 10, participants rated their self-perceived knowledge level as 4.2 ± 2.0 on average. Those who rated themselves higher also demonstrated higher actual knowledge levels. Participants reported that they obtained their information mainly from faculty education (76.3%) and the internet/social media (64.5%). Those who cited the internet/social media as their primary source had lower knowledge levels. The most frequently reported factors affecting the microbiota were diet (81%) and drug/antibiotic use (42.1%). The three most common indications for probiotic use were gastrointestinal complaints/diseases (93.1%), immune system strengthening (62.1%), and antibiotic-related side effects (44.8%). A total of 86.4% of participants stated that they recommended probiotics to others. As the knowledge level increased, the rates of probiotic use, perceived benefit, and recommendation also increased. Furthermore, 76.0% of participants expressed interest in receiving education on this topic. Based on the 22 knowledge-based statements designed to assess participants' understanding, the mean number of correct answers was 11.6 ± 3.6. The mean score obtained from the Microbiota Awareness Scale was 64.9 ± 12.0. Participants with a higher number of correct answers also scored higher on the awareness scale. In conclusion, although final-year medical students demonstrated a certain level of awareness regarding microbiota and probiotics, their knowledge level was found to be insufficient and needs improvement. The findings of this study are expected to contribute to the enhancement of medical education programs and to the promotion of microbiota awareness in society.