Pnömoni sebebiyle yoğun bakım ünitesine yatırılan hastalarda sistemik immün-inflamasyon indeksi ile mortalite arasındaki ilişki
The relationship between systemic immune-inflammation index and mortality in patients admitted to the intensive care unit due to pneumonia
- Tez No: 1004669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sistemik immün-inflamasyon indeksi, pnömoni, mortalite, yoğun bakım, APACHE-II, SAPS-II, Systemic immune-inflammation index, pneumonia, mortality, intensive care unit, APACHE-II, SAPS-II
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitesinde pnömoni tanısı ile yatırılan hastalarda Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksinin (SII) mortalite ile ilişkisini araştırmak ve bu indeksin diğer prognostik belirteçlerle karşılaştırmalı performansını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Yerel etik kurul onayı alındıktan sonra Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesini Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesine Haziran 2023 ve Ocak 2024 tarihleri arasında pnömoni tanısıyla yatırılan 18 yaş üzeri 70 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların 1., 3., 7. ve 14. günlerde SII, Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLO), Platelet-Lenfosit Oranı (PLO), APACHE- II, SAPS-II skorları, C-Reaktif Protein (CRP) ve prokalsitonin değerleri kaydedildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, klinik parametreleri ve mikrobiyolojik tanı sonuçları kaydedildi Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 70 hastanın 31'i (%44,3) eksitus oldu. SII değerleri tüm zaman noktalarında taburcu ve eksitus grupları arasında anlamlı fark göstermedi (p>0,05). Benzer şekilde NLO ve PLO da mortaliteyi öngörmede yetersiz kaldı. Buna karşılık, APACHE-II skoru 7 ve 14. günlerde, SAPS-II skoru 3, 7 ve 14. günlerde mortaliteyi anlamlı şekilde gösterdi (p<0,05). On dördüncü gün CRP değeri de mortalite öngörüsünde anlamlı bulundu (p<0,05). KOAH varlığı ve Gram-negatif bakteriyel enfeksiyonlar mortalite için anlamlı risk faktörleri olarak belirlendi (p<0,05). Sonuç: SII, yoğun bakımda pnömoni hastalarında mortaliteyi öngörmede tek başına yeterli bir belirteç değildir. APACHE-II ve SAPS-II gibi kapsamlı skorlama sistemleri, mortalite öngörüsünde güçlü ve güvenilir araçlar olarak öne çıkmaktadır. Klinik pratikte, bu geleneksel skorlama sistemlerinin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the association between the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and mortality in patients admitted to the intensive care unit (ICU) with pneumonia and to evaluate the comparative prognostic performance of this index against other established biomarkers. Materials and Methods: After local ethics committee approval, we conducted a prospective cohort study at the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit of Atatürk University Faculty of Medicine Research Hospital. Seventy patients aged ≥18 years admitted with pneumonia between Jun 2023 and January 2024 were enrolled. Serial measurements of SII, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE-II), Simplified Acute Physiology Score II (SAPS-II), C-reactive protein (CRP), and procalcitonin were obtained on days 1, 3, 7, and 14. Demographic characteristics, comorbidities, clinical parameters, and microbiological diagnostic results were systematically recorded. Results: Among the 70 patients enrolled, 31 (44.3%) experienced in-hospital mortality. SII values demonstrated no statistically significant differences between survivors and non-survivors at any time point evaluated (p>0.05). Similarly, NLR and PLR failed to exhibit significant discriminatory capacity for mortality prediction. Conversely, APACHE-II scores on days 7 and 14 and SAPS-II scores on days 3, 7, and 14 demonstrated significant prognostic value for mortality prediction (p<0.05). Additionally, day 14 CRP levels were significantly associated with mortality outcomes (p<0.05). The presence of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and Gram- negative bacterial infections were identified as independent risk factors for mortality (p<0.05). Conclusion: SII, as a standalone biomarker, demonstrates insufficient discriminatory power for mortality prediction in ICU patients with pneumonia. In contrast, comprehensive clinical scoring systems including APACHE-II and SAPS-II exhibit robust and reliable prognostic performance. These traditional multi-parametric scoring systems remain the recommended tools for mortality risk stratification in clinical practice.