Türkiye'deki bazı hemidactylus turcicus (linnaeus, 1758) (squamata: gekkonidae) popülasyonlarının geometrik morfometri analizi
Geometric morphometric analysis of some hemidactylus turcicus (linnaeus, 1758) (squamata: Gekkonidae) populations in Türkiye
- Tez No: 1004884
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL VAROL TOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Geometrik morfometri, Kertenkeleler, Geometric morphometry, Lizards
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasında, ÇOMÜ ZLAR Koleksiyonu'nda bulunan Hemidactylus turcicus örneklerinin baş, göz ve anterior postmental plak şekil analizleri geometrik morfometrik yöntemler kullanılarak araştırılmıştır. Araştırmada, 44 Ege (16 erkek, 17 dişi, 11 juvenil); 32 Akdeniz (4 erkek, 18 dişi, 10 juvenil) grubundan olmak üzere toplam 76 örnek kullanılmıştır. Bu tez çalışmasının amacı, koleksiyondaki erginlerde cinsiyetler arasında ve coğrafi bölge grupları arasında; juvenillerde ise sadece bölge grupları arasında şekil farklılığını araştırmaktır. Ayrıca, bazı baş uzunluk karakterleri bakımından gruplar arasındaki farklılık da araştırılmıştır. Son aşamada, geometrik morfometrik değişkenler ile uzunluk karakterleri arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Erginlerde sadece gözler arası en kısa mesafede, juvenillerde ise baş uzunluğunun baş genişliğine oranı arasında coğrafi gruplar arasında anlamlı düzeyde istatistiksel farklılık belirlenmiştir. Geometrik morfometri yöntemlerinden kontur temelli yöntemde sağ anterior postmental plak şeklinde coğrafi gruplar arasında anlamlı düzeyde istatistiksel farklılık tespit edilmiştir. Nirengi noktalarına dayalı yöntemde de şekil bakımından erginlerdeki tüm veri setlerinde coğrafi gruplar arasında anlamlı düzeyde istatistiksel farklılık belirlenmiştir. Juvenillerde ise sadece dorsal taraftan genel baş şeklinde coğrafi gruplar arasında anlamlı düzeyde istatistiksel farklılık bulunmuştur. Cinsel dimorfizm sadece dorsal taraftan gözlerin şekil analizinde tespit edilmiştir. Belirlenen istatistiksel farklılıklar biyolojik anlamda varyasyon olarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın son bölümünde, merkezi büyüklük ile uzunluk karakterleri arasındaki ilişkilerin, uzunluk karakterleri ile temel bileşen 1 arasındaki ilişkilerden daha güçlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada, koleksiyonda bulunan örneklerin baş şekil analizleri coğrafi grup temelli ve cinsiyet temelli olarak başarıyla tamamlanmıştır. Türkiye'nin tüm bölgelerini kapsayan daha geniş örneklem kullanılarak yapılacak araştırmalar türün taksonomik durumunu daha fazla aydınlatacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the head, eye, and anterior postmental plate shape analyses of Hemidactylus turcicus specimens from the ÇOMÜ ZLAR Collection were investigated using geometric morphometric methods. A total of 76 specimens were used in the study: 44 from the Aegean group (16 males, 17 females, 11 juveniles); and 32 from the Mediterranean group (4 males, 18 females, 10 juveniles). The aim of this thesis was to investigate shape differences between genders and geographical region groups in adults, and only between regional groups in juveniles. Differences between groups in terms of some head length traits were also investigated. Finally, the relationships between geometric morphometric variables and length traits were analyzed. In adults, only the shortest distance between the eyes was found to be a significant statistical difference between geographical groups, while in juveniles, the ratio of head length to head width was significant. In the outline-based geometric morphometry method, a significant statistical difference was detected in the shape of the right anterior postmental plate between geographical groups. In the landmark-based method, significant statistical differences in shape were also found between geographical groups in all adult datasets. In juveniles, only the overall head shape from the dorsal side was found to be a significant statistical difference between geographical groups. Sexual dimorphism was detected only in the shape analysis of the eyes from the dorsal side. The determined statistical differences were considered as biological variations. In the final stage of the study, it was concluded that the relationships between the centroid size and the length traits were stronger than the relationships between the length traits and the principal component 1. In this study, the head shape analyses of the specimens in the collection according to geographic group and sex was successfully completed. Further research using a larger sample covering all regions of Türkiye will clarify the taxonomic status of the species.