Arazi toplulaştırma projelerinde kullanılan toprak indeks değerlerinin alansal dağılımının farklı enterpolasyon yöntemleri ile değerlendirilmesi; Konya Altınekin örneği
Evaluation of the spatial distribution of soil index values used in land consolidation projects with different interpolation methods; Konya Altineki̇n example
  1. Tez No: 1006399
  2. Yazar: EYÜP UZUNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Ziraat, Geography, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, Coğrafi veri sistemleri, Land consolidation, Geographical data systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Konya İli Altınekin ilçesinde yapılacak olan arazi toplulaştırma projesinde 1318 noktadan alınan toprak örneklerine ait Toprak Profil Grubu Değeri (A), Üst Toprak Bünyesi Değeri (B), Arazi Eğimi Değeri (C) ve Diğer Toprak Özellikleri (X) değerleri kullanılarak SI (Storie İndeks Değeri) değerleri belirlenmiştir. Storie indeks değerlerinin alansal dağılım haritalarını oluşturmak ve en iyi enterpolasyon yöntemi belirlemek için deterministik (IDW, RBF) ve jeoistatistik yöntemler (OK, UK) kullanılmıştır. En iyi yöntemi belirlemek için RMSE ve MAE değerleri baz alınmıştır. Ayrıca çalışmada 30 örnek parselde klasik yöntemle hesaplanan SI değerleri ile en iyi enterpolasyon yöntemi kullanılarak hesaplanan SI değerleri karşılaştırılmış ve farklılıklar incelenmiştir. Her bir toprak özelliği için 12 farklı enterpolasyon haritası hazırlanmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda A için RBF-CRS, B için RBF-CRS ve SI indeksi için ise IDW-3 yöntemi en düşük RMSE değerini vermiş ve bu özelliklerin alansal dağılımlarındaki en iyi yöntem olarak belirlenmiştir. İncelenen 30 parsel örneğinden elde edilen bulgular, DSİ indeks değerleri ile hesaplanmış Storie İndeksi (SI) değerleri arasındaki sınıfsal ilişkiyi açıkça ortaya koymuştur. Örneklemdeki parsellerin yaklaşık yüzde 56.7'sine denk gelen 17 parselde, her iki indeks de aynı arazi sınıfını işaret ederek tam bir uyum sergilemiş olup geri kalan yüzde 43.3'lük kısımda çeşitli derecelerde sınıf farklılıkları tespit edilmiştir. Bu çalışma, arazi toplulaştırma çalışmalarında derecelendirme değerlendirmesinde alansal modelleme tekniklerinin gücünü ve aynı zamanda yöntem seçimi ile ölçek etkisi gibi sınırlayıcı faktörleri ortaya koyarak, benzer çalışmalar için metodolojik bir rehber sunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Soil Index (SI) values were determined using the Topsoil Profile Group Value (A), Topsoil Texture Value (B), Land Slope Value (C), and Other Soil Properties (X) values obtained from 1318 points for a land consolidation project to be carried out in the Altınekin district of Konya Province. To create spatial distribution maps of the Storie Index values and to determine the best interpolation method, deterministic (IDW, RBF) and geostatistical methods (OK, UK) were used. RMSE and MAE values were used as the basis for selecting the best method. Furthermore, in the study, SI values calculated using the classical method in 30 sample parcels were compared with SI values calculated using the best interpolation method, and the differences were examined. Twelve different interpolation maps were generated for each soil property. Based on the evaluation, the RBF-CRS method for A, the RBF-CRS method for B, and the IDW-3 method for the SI index provided the lowest RMSE values and were determined as the best methods for the spatial distribution of these properties. The findings from the thirty sample parcels examined clearly revealed the class-based relationship between the DSI index values and the calculated Storie Index (SI) values. In seventeen parcels, corresponding to approximately 56.7% of the sample, both indices indicated the same land class, showing complete agreement, while varying degrees of class differences were detected in the remaining 43.3%. This study demonstrated the power of spatial modeling techniques in grading evaluation for land consolidation studies, while also highlighting limiting factors such as method selection and scale effect, thereby providing a methodological guide for similar research.