Bronkopulmoner displazi öyküsü olan ve olmayan preterm doğan çocuklardaokul öncesi dönemde fiziksel uygunluk, fonksiyonel kas kuvveti, motorperformans ve uykunun incelenmesi
Investigation of physical fitness, functional muscle strength, motor performance, and sleep in preterm children with and without bronchopulmonary dysplasia in the preschool period
  1. Tez No: 1010142
  2. Yazar: SELİN ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE NUR YARDIMCI LOKMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk gelişimi, Çocuk-okul öncesi, Child development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amaçları (i) Bronkopulmoner Displazi (BPD) öyküsü olan preterm çocuklarda fiziksel uygunluk, fonksiyonel kas kuvveti, motor performans ve uyku kalitesini okul öncesi dönemde incelemek, (ii) BPD öyküsü olan preterm çocukların sonuçlarını kontrol grubu olan BPD öyküsü olmayan preterm çocuklarla karşılaştırmak (iii) BPD seviyelerine göre fiziksel uygunluk, fonksiyonel kas kuvveti, motor performans ve uyku kaliteleri arasındaki ilişkiyi incelemekti. Çalışmaya, Hacettepe Üniversitesi Gelişimsel ve Erken Fizyoterapi Ünitesinde yenidoğan döneminden itibaren takipli olan riskli bebeklerden, 31 BPD risk faktörüne sahip olan preterm çocuk çalışma grubu ve 32 preterm doğan ancak BPD öyküsü olmayan çocuk da kontrol grubu olarak dahil edildi. Çalışmaya yaşları 4-6 arasında olan toplam 63 preterm çocuk dahil edildi. Çalışmaya dahil eden çocukların değerlendirilmesi kapsamında sosyo-demografik özellikleri, prenatal, natal, postnatal özellikleri ve klinik bilgileri kaydedildikten sonra PREFIT (Assessing FITness in PREschool Children), 3 tane kapalı kinetik zincir egzersizi, Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlik Testi-2-Kısa Formu (BOT-2-KF) Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA) değerlendirme yöntemleri uygulandı. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 25 (IBM Corp, Armonk, NY, USA) Statistical Package for the Social Sciences) analiz programı kullanıldı. Bulgularımızda her iki grup arasında fiziksel uygunluk parametrelerinden yirmi metre mekik (p=0,036), motor performans parametrelerinden denge (p=0,002), dayanıklılık (p=0,033) ve BOT-2-KF standart skorları (p<0,001) arasında fark vardı. Her iki grup arasında fiziksel uygunluk parametrelerinden vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi, el kavrama kuvvetleri, uzun atlama, kırk metre koşu ve tek ayak üzerinde durma sürelerinde; fonksiyonel kas kuvveti değerlendirmesinin alt testlerinde; motor performans parametrelerinden ince motor doğruluk, ince motor entegrasyon, el becerisi, bilateral koordinasyon, hız ve çeviklik ve üst ekstremite koordinasyonunda; uyku parametrelerinde ise tüm alt testler ve anketin toplam puanı arasında fark yoktu (p>0,05). BPD seviyeleri ile fiziksel uygunluk, fonksiyonel kas kuvveti, motor performans ve uyku arasındaki ilişkiyi incelediğimizde; BPD seviyesi ile fiziksel uygunluk parametrelerinden tek ayak süresi (p=0,043, r=-0,379) ve motor performans değerlendirmesinde BOT-2-KF standart skoru (p=0,037, r=-0,390) arasında ilişki varken fiziksel uygunluk parametrelerinden VKİ, bel çevresi, kavrama kuvveti, uzun atlama, 4×10 metre koşu, 20 metre mekik testleri, fonksiyonel kas kuvveti testleri, motor performans değerlendirmesinde BOT-2-KF alt testleri ve uyku değerlendirmesinde ÇUAA alt testleri ve ÇUAA toplam skoru arasında ilişki bulunmadı (p>0,05). Çalışmamızın sonuçları, okul öncesi dönemde BPD öyküsü olan çocukların kardiyorespiratuvar uygunluk ve motor performans parametreleri açısından risk altında olabileceğini gösterdi. BPD risk faktörü öyküsü olan preterm çocukların bu gelişim parametrelerinin de takip edilmesi gerektiği ve ihtiyaç duyulduğunda desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to (i) examine the physical fitness, functional muscle strength, motor performance, and sleep quality of preschool children with a history of bronchopulmonary dysplasia (BPD), (ii) compare these children with a control group of preterm children without a history of BPD (iii) investigate the relationship between BPD severity and physical fitness, functional muscle strength, motor performance, and sleep quality. The study included 31 preterm infants with BPD risk factors who were followed up from the neonatal period at Hacettepe University, Developmental and Early Physiotherapy Unit, and 32 preterm infants without a history of BPD as a control group. A total of 63 preterm children aged 4–6 years were included in the study. As part of the evaluation of the children included in the study, after recording their socio-demographic characteristics, prenatal, natal, and postnatal characteristics, and clinical information, the PREFIT (Assessing FITness in PREschool Children) test battery, three closed kinetic chain exercises, the Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency-2-Short Form (BOT-2-SF), and the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ) were performed. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 25 (IBM Corp.Armonk, NY, USA). There were significant differences between the two groups in physical fitness parameters 20-meter shuttle run (p=0.036), in motor performance parameters balance (p=0.002), strength (p=0.033) and BOT-2-SF standard scores (p<0,001). There were no significant differences between the groups in physical fitness parameters including body mass index (BMI), waist circumference, hand grip strength, standing long jump, 40-meter run, and single-leg stance durations; in subtests of functional muscle strength assessment; in motor performance parameters including fine motor precision, fine motor integration, manual dexterity, bilateral coordination, speed and agility, and upper limb coordination; and in sleep parameters, including all subtests and the total questionnaire score (p>0.05). When we examined the relationship between BPD severity and physical fitness, functional muscle strength, motor performance, and sleep, we found a significant correlation between BPD severity and physical fitness parameters such as single-leg time (p=0.043, r=-0.379) and the BOT-2-SF standard score in motor performance assessment (p=0.037 r=-0.390). However, no correlation was found between BPD severity and physical fitness parameters such as BMI, waist circumference, grip strength, long jump, 4x10 meter run, 20-meter shuttle tests, functional muscle strength tests, BOT-2-SF subtests in motor performance assessment, and the CSHQ subtests and CSHQ total score in sleep assessment (p>0.05). Our findings indicate that preschool-aged children with BPD may be at risk in terms of cardiorespiratory fitness and motor performance; therefore, in addition to prematurity, children with BPD should also be followed up for these developmental parameters and provided with clinical support as needed.