Hastanede yatan yaşlı hastalarda mini sarkopeni risk değerlendirme (MSRA 7-5) aracının türkçe geçerlilik ve güvenirliğinin yapılması
Validation and reliability of the turkish translation of the mini sarcopenia risk assessment (MSRA 7-5) tool in hospitalized elderly patients
- Tez No: 1010313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRUZAN FIRAT ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, MSRA-5, MSRA-7, SARC-F, yaşlı hasta, geçerlilik, güvenilirlik, Sarcopenia, MSRA-5, MSRA-7, SARC-F, elderly patients, validity, reliability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yaşlanma, organizmanın fizyolojik kapasitesinde zamanla azalma ile seyreden ve buna bağlı olarak hastalık yükü ile mortalite riskinin arttığı doğal bir süreçtir. Bu sürecin önemli klinik sonuçlarından biri olan sarkopeni; iskelet kas kütlesi, kas gücü ve fiziksel performansta ilerleyici azalma ile karakterize olup, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve hastanede yatış süresinin uzamasına neden olan önemli bir geriatrik sendromdur. Bu çalışmanın amacı, hastanede yatan 60 yaş ve üzeri bireylerde sarkopeni sıklığını belirlemek ve Mini Sarkopeni Risk Değerlendirme Aracı'nın kısa (MSRA-5) ve uzun (MSRA-7) formlarının Türkçe uyarlamalarının geçerlilik ve güvenilirliğini inceleyerek bu ölçeklerin klinik uygulamadaki tarama performansını değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışma, Kayseri Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Servisi'nde yatarak izlenen 104 hasta üzerinde prospektif, gözlemsel kesitsel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Sarkopeni tanısında Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu'nun güncellenmiş kriterleri (EWGSOP2) altın standart olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda Kas gücü el dinamometresi ile, kas kütlesi biyoelektrik empedans analizi (BIA) yöntemi ile ve fiziksel performans 4 metre yürüme testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Mini Sarkopeni Risk Değerlendirme Aracı'nın (MSRA 5 ve MSRA 7) Türkçe versiyonları, uluslararası dil uyarlama standartlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Ölçeklerin güvenilirliği, test-tekrar test yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş; geçerlilik analizi ise elde edilen verilerin altın standart yöntemle karşılaştırılması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmada sarkopeni prevalansı %46,2 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, sarkopeni spektrumu içerisinde yer alan alt gruplar ayrı olarak değerlendirildiğinde, olası sarkopeni oranı %54,8 ve şiddetli sarkopeni oranı %40,4 olarak saptanmıştır. Güvenirlik analizleri sonucunda, Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı (ICC) değerleri MSRA-7 için 0,905 ve MSRAix 5 için 0,857 olarak bulunmuş; bu sonuçlar her iki ölçeğin de zaman içerisinde yüksek düzeyde tutarlılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Tanısal performans değerlendirmesinde, her iki ölçeğin de %89,6 düzeyinde yüksek duyarlılık sergilediği belirlenmiştir. ROC analizi sonuçlarına göre MSRA-7'nin eğri altındaki alan (AUC) değeri 0,787, MSRA-5'in ise 0,725 olarak hesaplanmıştır. Bu bulgular, MSRA-5 ve MSRA-7 ölçeklerinin bulguları birlikte değerlendirildiğinde, her iki ölçeğin benzer tanısal performans sergilediği; özellikle yüksek duyarlılık ve benzer negatif prediktif değerler ile sarkopeni riskini belirlemede paralel sonuçlar verdiği görülmektedir. Bu durum, iki ölçeğin klinik pratikte birbirinin yerine kullanılabilir nitelikte olduğunu düşündürmektedir. Sonuç: Hastanede yatan Türk yaşlı popülasyonunda MSRA-7 ve MSRA-5'in Türkçe versiyonları, sarkopeni riskinin erken dönemde saptanmasında pratik, güvenilir ve yüksek duyarlılığa sahip tarama araçları olarak öne çıkmaktadır. Özellikle ileri düzey görüntüleme yöntemlerine (DXA, BT) erişimin sınırlı olduğu klinik koşullarda, bu ölçekler riskli bireylerin hızlı bir şekilde belirlenmesine ve uygun ileri tanısal değerlendirmelere yönlendirilmesine önemli katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Aging is characterized by a progressive decline in physiological reserve, accompanied by an increased burden of disease and mortality risk. Sarcopenia, a major consequence of aging, is defined by the progressive loss of skeletal muscle mass, strength, and physical performance, leading to impaired quality of life and prolonged hospitalization. This study aimed to determine the prevalence of sarcopenia among hospitalized adults aged ≥60 years and to evaluate the diagnostic performance, validity, and reliability of the Turkish versions of the Mini Sarcopenia Risk Assessment tools (MSRA-5 and MSRA-7). Methods: This prospective cross-sectional study included 104 patients hospitalized in the Internal Medicine Department. Sarcopenia was diagnosed according to the updated European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP2) criteria, which served as the reference standard. Muscle strength was assessed using handgrip dynamometry, muscle mass by bioelectrical impedance analysis (BIA), and physical performance by the 4-meter gait speed test. The Turkish versions of MSRA were developed following established cross-cultural adaptation guidelines. Reliability was assessed using the test–retest method, and validity was evaluated through comparative and receiver operating characteristic (ROC) analyses. Results: The prevalence of sarcopenia was 46.2%, while probable and severe sarcopenia were identified in 54.8% and 40.4% of participants, respectively. The intraclass correlation coefficient (ICC) demonstrated excellent reliability for both MSRA-7 (ICC=0.905) and MSRA-5 (ICC=0.857). Both tools showed high sensitivity (89.6%) in detecting sarcopenia. ROC analysis revealed that MSRA-7 had a higher area under the curve (AUC=0.787) compared to MSRA-5 (AUC=0.725), indicating a more balanced diagnostic performance. Conclusion: The Turkish versions of MSRA-7 and MSRA-5 are valid, reliable, and practical screening tools with high sensitivity for the early detection of sarcopenia in xi hospitalized older adults. Particularly in settings where access to advanced imaging modalities such as DXA or CT is limited, these tools may facilitate rapid identification of at-risk individuals and support timely referral for comprehensive assessment.