1900-1923 yılları arasında yayımlanan Osmanlı dergilerinde siyer makaleleri
Sirah articles in Ottoman journals published between 1900 and 1923
  1. Tez No: 1010552
  2. Yazar: PINAR KURKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA BETÜL KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Siyer, Hz. Peygamber, Osmanlı dergileri, dinî yayınlar, Sirah, Prophet Muhammad, Ottoman journals, religious periodicals
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nin son döneminde yayımlanan dinî dergilerde yer alan siyer makaleleri, Hz. Peygamber'in hayatını yeniden yorumlama ve aktarma çabasının önemli bir yansımasıdır. Bu metinler, yalnızca tarihî bilgi sunmakla kalmayıp aynı zamanda dönemin dinî ve fikrî ihtiyaçlarına cevap veren bir anlatı zemini oluşturmuştur. Bu çalışmada, Osmanlı basınında Tanzimat'tan Cumhuriyet'in ilanına kadar siyer anlatımının hangi çerçevede ele alındığını ve bu anlatımın zaman içerisindeki değişimini inceledik. Araştırmada, 1900– 1923 yılları arasında yayımlanan süreli dinî dergilerdeki siyer makalelerini esas aldık. Bu kapsamda 14 farklı mecmuada yer alan toplam 175 makaleyi tespit ettik ve verileri doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemleriyle değerlendirdik. Makaleleri belirlediğimiz temalar çerçevesinde tasnif ederek siyer anlatımında öne çıkan konu başlıklarını, anlatım biçimlerini ve üslup özelliklerini ortaya koyduk. Yaptığımız inceleme sonucunda, siyer makalelerinin bir yandan klasik siyer geleneğini sürdürdüğünü, diğer yandan dönemin ihtiyaçlarına bağlı olarak yeni vurgu ve yorumlar geliştirdiğini belirledik. Bu metinlerde, vahyin gönderildiği toplumsal zemini anlamlandırmak amacıyla Cahiliye Dönemi'ne geniş yer verildiğini; savaşların çoğunlukla savunma çerçevesinde ele alındığını, ahlâkî örnekler aracılığıyla model bir şahsiyet sunulduğunu ve sahabe biyografileri üzerinden toplumsal değerlerin pekiştirildiğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
The sira articles published in religious journals during the late Ottoman period are a significant reflection of the effort to reinterpret and convey the life of the Prophet. These texts did not merely provide historical information but also established a narrative framework that addressed the religious and intellectual needs of the era. In this study, we examined the framework within which the sira narrative was handled in the Ottoman press from the the Tanzimat period to the proclamation of the Republic, as well as the evolution of this narrative over time. In this research, we focused on sira articles found in periodic religious journals published between 1900 and 1923. Within this scope, we identified a total of 175 articles across 14 different journals and evaluated the data using document analysis and content analysis methods. By classifying the articles according to predetermined themes, we revealed the prominent topics, narrative forms, and stylistic features in the sira discourse. As a result of our investigation, we determined that while the sira articles maintained the classical tradition, they also developed new emphases and interpretations depending on the needs of the period. We found that these texts devoted extensive space to the Jahiliyya period to contextualize the social background of revelation; battles were mostly discussed within the framework of defense; a model personality was presented through moral examples; and social values were reinforced through the biographies of the sahaba.