Jenerik ilaç firmalarında yeni ürün geliştirme projeleri seçiminde çok kriterli karar verme yaklaşımı
A multi-criteria decision-making approach for the selection of new product development projects in generic pharmaceutical companies
  1. Tez No: 1012313
  2. Yazar: ÖZGE KÖSEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA ÇEKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karar destek sistemleri, Proje yönetimi, Çok kriterli karar verme, İlaç sektörü, Decision support systems, Project management, Multi criteria decision making, Pharmaceutical sector
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, jenerik ilaç firmalarında yeni ürün tanıtımı sürecinde karşılaşılan çok kriterli proje seçimi problemini ele almakta ve bütüncül, hibrit bir karar destek modeli önermektedir. Çalışmanın amacı, finansal, pazar, teknik, regülasyonel ve stratejik boyutları kapsayan yapılandırılmış bir değerlendirme çerçevesi oluşturarak, sınırlı kaynaklar altında en uygun ürün alternatiflerinin belirlenmesini sağlamaktır. Kriter ağırlıkları, uzman görüşlerine dayalı Grup Analitik Hiyerarşi Süreci (GAHS) kullanılarak hesaplanmış, bireysel değerlendirmeler Ağırlıklı Geometrik Ortalama Yöntemi (AGOY) ile birleştirilmiştir. Değerlendirme sürecinde altısı nicel, dokuzu nitel olmak üzere toplam on beş kriter tanımlanmıştır. Nitel kriterlerdeki belirsizliği yönetebilmek amacıyla dilsel değerlendirmeler üçgensel bulanık sayılar ile temsil edilmiş, grup düzeyinde birleştirilen bulanık değerler durulaştırma işlemiyle tekil sayısal skorlara dönüştürülmüştür. Böylece tüm kriterler için birleşik ve sayısal bir karar matrisi oluşturulmuştur. Oluşturulan karar matrisi üzerinde alternatiflerin sıralanması amacıyla klasik TOPSIS ve klasik VIKOR yöntemleri ayrı ayrı uygulanmıştır. Uygulama çalışması, gerçek bir jenerik ilaç firmasının ön fizibilite aşamasını geçmiş beş ürün alternatifi üzerinden, veri gizliliği esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, her iki yöntemin en öncelikli alternatifte fikir birliğine vardığını, ancak orta sıralamalarda yöntemsel farklılıklardan kaynaklanan farklılıklar bulunduğunu göstermiştir. Önerilen hibrit karar destek modeli, yeni ürün geliştirme sürecinde daha sistematik, şeffaf ve savunulabilir kararların alınmasına katkı sağlamakta, ilaç sektöründe proje seçimi problemlerine yönelik pratik uygulanabilirliği yüksek bir metodolojik yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the multi-criteria project selection problem encountered in the New Product Introduction (NPI) process in generic pharmaceutical companies and proposes a holistic, hybrid decision support model. The aim of the study is to establish a structured evaluation framework covering financial, market, technical, regulatory, and strategic dimensions in order to identify the most appropriate product alternatives under limited resources.Criterion weights were calculated using the Group Analytic Hierarchy Process (GAHP) based on expert judgments, and individual evaluations were aggregated using the Weighted Geometric Mean Method (WGMM). In the evaluation process, a total of fifteen criteria were defined, six quantitative and nine qualitative. To manage the uncertainty inherent in qualitative criteria, linguistic assessments were represented by Triangular Fuzzy Numbers (TFN), and the aggregated fuzzy values at the group level were transformed into single numerical scores through a defuzzification process. Thus, an integrated and numerical decision matrix was constructed for all criteria.Classical TOPSIS and classical VIKOR methods were applied separately to rank the alternatives based on the constructed decision matrix. The application study was conducted on five product alternatives that had passed the pre-feasibility stage in a real generic pharmaceutical company, in accordance with data confidentiality principles. The findings indicate that both methods agree on the topranked alternative, while differences arising from methodological variations are observed in the middle rankings.The proposed hybrid decision support model contributes to more systematic, transparent, and defensible decision-making in the NPI process and offers a methodologically robust and practically applicable approach to project selection problems in the pharmaceutical industry.