Türk televizyon dizilerinde dindar erkek tipolojisi: Kızıl Goncalar örneği
Religious male typologies in turkish television series: The case of Kizil Goncalar
- Tez No: 1012386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Sosyoloji, Religion, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Türk televizyon dizileri, Psychology of religion, Turkish TV series
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk televizyon dizilerinde dindar erkek tipolojisinin nasıl temsil edildiğini Kızıl Goncalar dizisi örneği üzerinden Din Psikolojisi bağlamında incelemektedir. Araştırmanın amacı, dizinin birinci sezonunda yer alan on erkek karakterin dinî söylem, tutum ve davranışlarını analiz ederek dindarlığın erkek kimliği, aile ilişkileri, cemaat yapısı, otorite algısı, suçluluk, tövbe, aidiyet ve dönüşüm süreçleriyle ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; veri kaynağı olarak dizinin birinci sezonunda yayımlanan 19 bölüm esas alınmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Analiz sürecinde karakterlerin dini tutumları, gündelik yaşamdaki davranış örüntüleri, aile ve cemaat içindeki konumları, kadın algıları, modernlik ve sekülerlik karşısındaki yaklaşımları, günah ve tövbe anlayışları ile dini başa çıkma biçimleri dikkate alınmıştır. Kodlama ve yorumlama süreci sonucunda 10 ana tema ve 12 alt tema belirlenmiş; ulaşılan tematik yapı, Din Psikolojisi ve Din Sosyolojisi literatüründe yer alan dindarlık tipolojileriyle ilişkilendirilerek değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda dizide dindar erkek karakterlerin farklı dini yönelimler ve psikososyal süreçler üzerinden temsil edildiği görülmüştür. İç güdümlü, dış güdümlü, gösterişçi, geleneksel, otoriter, hümaniter, arayışçı ve dönüşüme açık dindarlık biçimleri; karakterlerin aile, cemaat, otorite ve seküler çevreyle kurdukları ilişkiler içinde görünür hâle gelmektedir. Bu yönüyle çalışma, popüler kültürde erkek dindarlığının yalnızca inanç ve ibadet pratikleriyle değil; güç, itibar, vicdan, aidiyet, ötekileştirme, anlam arayışı ve psikolojik dönüşüm süreçleriyle birlikte temsil edildiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how the typology of religious men is represented in Turkish television series through the case of Kızıl Goncalar within the framework of the Psychology of Religion. The aim of the research is to analyze the religious discourses, attitudes, and behaviors of ten male characters in the first season of the series and to reveal how religiosity is associated with male identity, family relations, community structure, authority, guilt, repentance, belonging, and transformation processes. The study adopts a qualitative research method, and the 19 episodes broadcast in the first season of the series constitute the main data source. The data were analyzed through content analysis. During the analysis process, the characters' religious attitudes, behavioral patterns in daily life, positions within the family and religious community, perceptions of women, attitudes toward modernity and secularity, understandings of sin and repentance, and forms of religious coping were taken into consideration. As a result of the coding and interpretation process, ten main themes and eleven sub-themes were identified. The thematic structure was evaluated in relation to the typologies of religiosity in the literature of the Psychology of Religion and the Sociology of Religion. The research shows that religious male characters in the series are represented through different religious orientations and psychosocial processes. Intrinsic, extrinsic, demonstrative, traditional, authoritarian, humanistic, quest-oriented, and transformation-oriented forms of religiosity become visible through the characters' relationships with family, religious community, authority, and secular surroundings. In this respect, the study reveals that male religiosity in popular culture is represented through belief, worship, power, reputation, conscience, belonging, othering, search for meaning, and psychological transformation.