2010-2025 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan pediatrik böbrek nakli hastalarındaki hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin renal sağ kalım üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of hematological and biochemical parameters on renal graft survival in pediatric kidney transplant recipients at Gaziantep University Faculty of Medicine Hospital between 2010 and 2025
- Tez No: 1013171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF İŞBİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: anemi, dislipidemi, greft fonksiyonu, anemia, dyslipidemia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastanemizde böbrek nakli yapılan pediatrik yaş grubundaki hastalarda hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin greft fonksiyonu üzerine etkilerini değerlendirmektir. Greft fonksiyonunun değerlendirilmesinde çoğunlukla glomerüler filtrasyon hızı kullanılmakla birlikte; nakil sonrası erken dönem komplikasyonlarını değerlendirmekte yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle hasta takibi yapılırken rutinde kullanılan laboratuvar parametrelerinin greft fonksiyonunu değerlendirmedeki rolünün ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif olarak tasarlanmış olup, hastaların sosyodemografik özellikleri ile laboratuvar verileri incelenmiştir. Nakil öncesi ve sonrası belirli zaman noktalarındaki ölçümler karşılaştırılmıştır. Glomerüler filtrasyon hızı modifiye Schwartz formülü ile hesaplanmış, hastalar 12.ay değerlerine göre kronik allogreft disfonksiyonu gelişen ve gelişmeyen şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda nakil öncesinde yüksek olan anemi oranının zaman içinde azaldığı görülmüştür. Kronik allogreft disfonksiyonu gelişmeyen hastalardaki hemoglobin düzeylerinin daha yüksek olduğu dikkat çekmiştir. Hemoglobin ile kreatinin arasında negatif korelasyon olduğu görülmüştür. Nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve ürik asit düzeylerinin kreatinin ile pozitif korelasyon gösterdiği; kronik allogreft disfonksiyonu gelişen hastalarda oranın daha yüksek seyrettiği görülmüştür. Aterojenik plazma indeksi ve Hemoglobin A1c'nin greft fonksiyonu ile belirgin bir ilişki göstermediği dikkati çekmiştir. Sonuç: Greft fonksiyonunu anemi açışından değerlendirmede hemoglobin, inflamasyonu değerlendirmek açısından nötrofil/lenfosit ve platelet/lenfosit oranları ve ürik asit düzeyleri greft fonksiyonu ile ilişkili bulunmuş olup, bu parametrelerin hasta takibinde değerlendirilmesini önermekteyiz. Hasta yaş grubumuzun erişkin gruba geçtiği için takibinin yapılamaması nedeniyle dislipidemi göstergesi olan aterojenik plazma indeksi ve metabolik gösterge olan Hemoglobin A1c çalışmamızda anlamlı çıkmamıştır. Bakılan tüm parametreleri değerlendirmek açısından prospektif şekilde dizayn edilen ve daha uzun zaman sürecini içeren çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effects of hematological and biochemical parameters on graft function in pediatric patients who underwent kidney transplantation at our hospital. Although glomerular filtration rate is frequently used to assess graft function, it may be insufficient for evaluating early post-transplant complications. Therefore, this study aimed to determine the role of routinely used laboratory parameters in evaluating graft function during patient follow-up. Materials and Methods: The study was designed retrospectively, and the sociodemographic characteristics and laboratory data of the patients were examined. Measurements at specific time points before and after transplantation were compared. Glomerular filtration rate was calculated using the modified Schwartz formula, and patients were divided into two groups based on their 12-month values: those who developed chronic allograft dysfunction and those who did not. Results: Our study showed that the pre-transplant anemia rate, which was high, decreased over time. It was noted that hemoglobin levels were higher in patients who did not develop chronic allograft dysfunction. A negative correlation was observed between hemoglobin and creatinine. Neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, and uric acid levels showed a positive correlation with creatinine; however, this ratio was higher in patients who developed chronic allograft dysfunction. It was noted that atherogenic plasma index and hemoglobin A1c did not show a significant relationship with graft function. Conclusion: In evaluating graft function in terms of anemia, hemoglobin levels, neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratios (for assessing inflammation), and uric acid levels were found to be associated with graft function. We recommend evaluating these parameters during patient follow-up. Since our patient group transitioned to the adult age group, we were unable to follow up. Therefore, the atherogenic plasma index (an indicator of dyslipidemia) and hemoglobin A1c (a metabolic indicator) were not statistically significant in our study. Prospective studies with longer time periods are needed to evaluate all the parameters examined.