Dental implant tedavisinde implant yuvalarına enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin uygulanmasının osseointegrasyon sürecine ve nihai osseointegrasyon değerlerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of injectable platelet-rich fibrin application into implant sockets on the osseointegration process and final osseointegration values in dental implant treatment
  1. Tez No: 1013823
  2. Yazar: FATMANUR BETÜL URHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA MAVİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Osseointegrasyon, Trombositten zengin fibrin, Dental implants, Osseointegration, Platelet rich fibrin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, dental implant tedavisinde implant soketlerine enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin uygulanmasının osseointegrasyon süreci ve nihai implant stabilite değerleri üzerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmaya alt veya üst çenesinde implant endikasyonu bulunan 18 hasta dahil edildi ve toplam 36 dental implant değerlendirildi. Her hastada implantlardan biri deney grubu olarak belirlenerek implant soketine e-TZF uygulandı; diğer implant ise kontrol grubu olarak e-TZF uygulanmadan yerleştirildi. İmplant stabilitesi, rezonans frekans analizi yöntemiyle Osstell cihazı kullanılarak operasyon günü, 2., 4., 8. ve 12. haftalarda implant stabilite katsayısı (ISQ) değerleri üzerinden değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre, deney grubundaki ISQ değerleri tüm ölçüm dönemlerinde kontrol grubuna kıyasla daha yüksek bulundu; ancak gruplar arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Her iki grupta da erken dönemde, özellikle 0.–2. hafta arasında ISQ değerlerinde azalma gözlendi. Daha sonraki ölçüm dönemlerinde stabilite değerleri artış gösterdi. Ölçüm dönemleri arasındaki değişim miktarları değerlendirildiğinde, deney grubunda 4.–8. hafta ve 0.–12. hafta ISQ artışlarının kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha fazla olduğu saptandı. Cinsiyet, implant yapılan bölge, çene ve kemik kalitesi gibi alt grup değerlendirmelerinde ise genel olarak istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç olarak, e-TZF uygulanan implantlarda ISQ değerlerinin daha yüksek seyretmesi, bu biyomateryalin implant çevresi iyileşme ve osseointegrasyon sürecini destekleyebileceğini düşündürmektedir. Ancak e-TZF'nin implant stabilitesi üzerindeki etkisinin daha net ortaya konabilmesi için daha geniş örneklemli, uzun takip süreli ve histolojik verilerle desteklenen ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of injectable platelet-rich fibrin application into dental implant sockets on the osseointegration process and final implant stability values. A total of 18 patients requiring implant treatment in the maxilla or mandible were included, and 36 dental implants were evaluated. In each patient, one implant socket received injectable platelet-rich fibrin and was assigned to the test group, while the other implant was placed without i-PRF application and assigned to the control group. Implant stability was assessed by resonance frequency analysis using the Osstell device, and implant stability quotient values were recorded on the day of surgery and at the 2nd, 4th, 8th, and 12th weeks. According to the findings, ISQ values in the test group were higher than those in the control group at all measurement periods; however, the differences between the groups were not statistically significant. In both groups, a decrease in ISQ values was observed during the early healing period, particularly between baseline and the 2nd week. Stability values increased during the subsequent measurement periods. When the changes between measurement intervals were evaluated, the increase in ISQ values between the 4th and 8th weeks and between baseline and the 12th week was significantly greater in the test group than in the control group. Subgroup analyses according to gender, implant region, jaw, and bone quality generally revealed no statistically significant differences. In conclusion, the higher ISQ values observed in implants treated with i-PRF suggest that this biomaterial may support peri-implant healing and the osseointegration process. Nevertheless, further studies with larger sample sizes, longer follow-up periods, and histological or histomorphometric support are needed to clarify the effect of i-PRF on implant stability.