Hekime duyulan güvenin akılcı ilaç kullanımına ve hastane tercihine etkisi
The effect of trust in physicians on rational drug use hospital choice
- Tez No: 1015544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Akılcı İlaç Kullanımı, Hastane Tercihi, Hekime Güven, Rational Use of Medicines, Hospital Preference, Trust in the Physician
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık hizmetlerinden yararlanma sürecinde hekime duyulan güven, bireylerin tedaviye uyumunu ve sağlık davranışlarını şekillendiren temel faktörlerden biridir. Bu doğrultuda hekime duyulan güvenin akılcı ilaç kullanımına ve hastane tercihine etkisi ve bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlamaktadır. Araştırma nicel türde olup kolayda örnekleme yöntemi ile Konya merkez ilçelerinde yaşayan 18 yaş üzeri 395 kişinin katılımıyla online ve yüz yüze olmak üzere gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında 11 sorudan oluşan“Demografik Bilgi Formu”7 sorudan oluşan“Wake Forest Hekim Güven Ölçeği”, 21 sorudan oluşan“Akılcı İlaç Kullanımı Ölçeği”, 23 sorudan oluşan“Hastane Tercihinde Etkili Olan Faktörler Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek Cronbach Alpha değerleri sırasıyla 0,92, 0,789 ve 0,85 olarak belirlenmiş ve geçerlilik ve güvenilirliğe sahip olduğu görülmüştür. Verilerin analizi SPSS 26.0 programı ile yapılmıştır. Çarpıklık ve basıklık değerlerinin -3 ile +3 arasında olması normal dağılım gösterdiği görülmüş ve parametrik testler uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıkları tespit etmek amacıyla ANOVA ve t testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla Pearson korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Regresyon analizi ile bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki yordayıcı etkiler test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre hekim duyulan güvenin akılcı ilaç kullanımı ile ve hekime güvenin hastane tercihi ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi bulunamamıştır. Demografik özelliklere göre farklılaşma incelendiğinde yaş, gelir düzeyi, eğitim düzeyi artması ve evlilik durumunun varlığı ile akılcı ilaç kullanım düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda demografik karşılaştırmalarda kadın bireylerin erkek bireylerden hizmet kalitesi, çevre ve hastanenin tanınmışlığı ile tüketici maliyetlerini erkeklere göre daha olumlu değerlendirdikleri tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi arttıkça hizmet kalitesine yönelik olumlu tutumun azaldığı ve hastaneye başvurma sıklığının artması nedeniyle hastane fiziki özelliklerinin daha olumlu değerlendirildiği tespit edilmiştir. Bu çalışma sağlık hizmeti sunumunda hasta davranışlarını ve algılarını daha iyi anlamaya katkı sağlayacağı ve sağlık yönetimi alanında politika geliştirme süreçlerine ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
that shapes individuals' adherence to treatment and their health behaviors. In this context, it is aimed to examine the effect of trust in the physician on rational drug use and hospital preference, and whether these variables differ according to demographic characteristics. The research is quantitative in nature and was conducted both online and face-to-face with the participation of 395 individuals aged 18 and over living in the central districts of Konya, using a convenience sampling method. In data collection, the“Demographic Information Form”consisting of 11 questions, the“Wake Forest Physician Trust Scale”consisting of 10 questions, the“Rational Drug Use Scale”consisting of 21 questions, and the“Factors Affecting Hospital Preference Scale”consisting of 23 questions were used. The Cronbach's Alpha values of the scales were determined as 0.92, 0.789, and 0.85 respectively, indicating that they have validity and reliability. Data analysis was performed using the SPSS 26.0 program. Since skewness and kurtosis values were found to be between -3 and +3, the data showed normal distribution and parametric tests were applied. ANOVA and t-tests were used to identify differences between variables. Pearson correlation analysis was conducted to determine relationships between variables. Regression analysis was used to test the predictive effects between dependent and independent variables. According to the findings, no statistically significant relationship was found between trust in physicians and rational drug use, nor between trust in physicians and hospital preference. When differences according to demographic characteristics were examined, it was determined that rational drug use levels increased with age, income level, education level, and marital status. Additionally, in demographic comparisons, it was found that female individuals evaluated service quality, environment, hospital reputation, and consumer costs more positively than male individuals. As education level increased, positive attitudes toward service quality decreased, and due to the increase in the frequency of hospital visits, the physical characteristics of hospitals were evaluated more positively. This study is expected to contribute to a better understanding of patient behaviors and perceptions in healthcare service delivery and to shed light on policy development processes in the field of health management.