Adölesan futbolcuların beslenme alışkanlıkları ile hidrasyon durumlarının performans ve beslenme bilgi düzeyleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between dietary habits and hydration status and their association with performance and nutrition knowledge levels in adolescent football players
  1. Tez No: 1015850
  2. Yazar: MEHMED TARIK ERİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Beslenme, Futbolcu, Hidrasyon, Spor, Adolescent, Nutrition, Hydration, Soccer Player, Sports
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Adölesan dönemde yeterli beslenme ve uygun hidrasyonun sağlanması, büyüme-gelişme ile sportif performans açısından önem taşımaktadır. Bu araştırma, adölesan erkek futbolcuların beslenme bilgi düzeyi, beslenme alışkanlıkları, hidrasyon durumları ve fiziksel performans parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Fenerbahçe Spor Kulübü'nde, 13-17 yaş aralığındaki 113 elit futbolcu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada futbolcuların sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, beslenme bilgi düzeyleri, beslenme alışkanlıkları, hidrasyon durumları ve performans testleri değerlendirilmiştir. Çalışmada katılımcıların büyük çoğunluğunun normal BKİ grubunda yer aldığı belirlenmiştir. Futbolcuların %80,6'sının iyi veya çok iyi düzeyde beslenme bilgisine sahip olduğu saptanmıştır. Buna karşın sporcuların yaklaşık yarısının öğün atladığı belirlenmiştir. Hidrasyon bilgi düzeylerinin yüksek olmasına rağmen sporcuların %44,2'sinin minimal veya önemli düzeyde dehidre olduğu bulunmuştur. Antrenman yoğunluğu arttıkça idrar dansitesi değerlerinin önemli düzeyde yükseldiği saptanmıştır (p<0,001). Sporcuların en sık tercih ettiği içeceğin su olduğu, elektrolitli içecek tüketiminin ise özellikle antrenman sırasında arttığı belirlenmiştir (p<0,01). Performans testlerinde yaş arttıkça dikey sıçrama performansının arttığı görülmüştür (p<0,001). Beslenme bilgi düzeyi ve beslenme alışkanlıkları ile performans testleri arasında genel olarak önemli ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, adölesan futbolcularda beslenme bilgi düzeyi yüksek olmasına rağmen öğün düzeni ve hidrasyon uygulamalarında geliştirilmesi gereken alanların bulunduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda uygulamalı beslenme ve hidrasyon eğitimlerinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Adequate nutrition and proper hydration during adolescence are essential for growth and development as well as for athletic performance. This study was conducted to evaluate the relationship between nutrition knowledge levels, dietary habits, hydration status, and physical performance parameters in adolescent male soccer players. The research was carried out at Fenerbahçe Sports Club and included 113 elite soccer players aged 13–17 years. In this study, sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, nutrition knowledge levels, dietary habits, hydration status, and performance tests of the soccer players were evaluated. The results showed that the majority of the participants were within the normal BMI range. It was determined that 80.6% of the players had good or very good nutrition knowledge levels. However, nearly half of the athletes skipped meals. Despite having high hydration knowledge levels, 44.2% of the participants were found to be minimally or significantly dehydrated. Urine specific gravity values increased significantly as training intensity increased (p<0.001). Water was identified as the most preferred beverage among the athletes, while electrolyte drink consumption increased especially during training periods (p<0.01). Vertical jump performance increased significantly with age (p<0.001). No significant relationship was found between nutrition knowledge, dietary habits, and performance tests (p>0.05). In conclusion, although adolescent soccer players had high levels of nutrition knowledge, there were still areas requiring improvement regarding meal patterns and hydration practices. Therefore, increasing applied nutrition and hydration education programs for young athletes is recommended.