SGLT-2 inhibitörü kullanan postmenopozal kadınlarda osteoporoz riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of SGLT2 inhibitors on bone mineral density and osteoporosis in postmenopausal women with type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 1016048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM SERTBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabetes mellitus, SGLT2 inhibitörleri, osteoporoz, kemik mineral yoğunluğu, postmenopozal dönem, Diabetes mellitus-tip 2, Postmenopozal osteoporoz, Type 2 diabetes mellitus, SGLT2 inhibitors, osteoporosis, bone mineral density, postmenopausal period, Diabetes mellitus-type 2
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada postmenopozal tip 2 diabetes mellituslu (T2DM) kadınlarda sodyum-glukoz kotransporter-2 (SGLT2) inhibitörü kullanımının kemik mineral yoğunluğu (KMY), osteopeni ve osteoporoz prevalansı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Retrospektif kesitsel olarak tasarlanan çalışmaya postmenopozal dönemde bulunan 258 T2DM'li kadın hasta dahil edildi. Hastaların 130'u SGLT2 inhibitörü (dapagliflozin veya empagliflozin), 128'i ise yalnızca metformin kullanıyordu. Demografik özellikler, biyokimyasal parametreler ve dual enerji X-ışını absorbsiyometri (DXA) ile elde edilen KMY ölçümleri karşılaştırıldı. Osteoporoz ve osteopeni ile ilişkili faktörler lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: SGLT2 inhibitörü kullanan hastalar kontrol grubuna göre daha gençti (63,0 vs 66,0 yıl, p<0,001) ve menopoz süreleri daha kısaydı (13,0 vs 16,0 yıl, p<0,001). Femur boynu KMY [0,88 (0,79–0,97) vs 0,83 (0,74–0,94) g/cm², p=0,019] ve total femur KMY [0,98 (0,87–1,07) vs 0,93 (0,83–1,03) g/cm², p=0,008] SGLT2 grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Osteoporoz prevalansı SGLT2 grubunda %4,6, kontrol grubunda %14,8 olarak saptandı (p=0,006). Tek değişkenli analizde SGLT2 inhibitörü kullanımı osteoporoz riskinde azalma ile ilişkili bulundu (OR:0,278; %95 GA:0,107–0,720; p=0,008), ancak bu ilişki çok değişkenli analizde anlamlılığını kaybetti (OR:0,366; %95 GA:0,126– 1,067; p=0,066). KMY parametreleri ile SGLT2 inhibitörü kullanım süresi arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Dapagliflozin ve empagliflozin arasında kemik parametreleri açısından anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: SGLT2 inhibitörü kullanımı postmenopozal T2DM'li kadınlarda düşük KMY veya artmış osteoporoz riski ile ilişkili bulunmamıştır. Bununla birlikte gruplar arasındaki yaş ve menopoz süresi farklılıkları ile çalışmanın retrospektif tasarımı göz önünde bulundurulduğunda, elde edilen bulguların prospektif ve daha geniş ölçekli çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of sodium-glucose cotransporter-2 (SGLT2) inhibitor use on bone mineral density (BMD) and the prevalence of osteopenia and osteoporosis in postmenopausal women with type 2 diabetes mellitus (T2DM). Methods: This retrospective cross-sectional study included 258 postmenopausal women with T2DM. Of the patients, 130 were using an SGLT2 inhibitor (dapagliflozin or empagliflozin), and 128 were using metformin alone. Demographic characteristics, biochemical parameters, and BMD measurements obtained via dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) were compared. Factors associated with osteoporosis and osteopenia were evaluated using logistic regression analysis. Results: Patients using SGLT2 inhibitors were younger (63.0 vs. 66.0 years, p < 0.001) and had a shorter duration of menopause (13.0 vs. 16.0 years, p < 0.001) compared to the control group. Femoral neck BMD [0,88 (0,79–0,97) vs 0,83 (0,74–0,94) g/cm², p=0,019] and total femur BMD [0,98 (0,87–1,07) vs 0,93 (0,83–1,03) g/cm², p=0,008] were significantly higher in the SGLT2 group. The prevalence of osteoporosis was found to be 4.6% in the SGLT2 group and 14.8% in the control group (p = 0.006). In univariate analysis, SGLT2 inhibitor use was associated with a reduced risk of osteoporosis (OR: 0.278; 95% CI: 0.107–0.720; p = 0.008); however, this association lost its statistical significance in multivariate analysis (OR: 0.366; 95% CI: 0.126–1.067; p = 0.066). No significant correlation was observed between BMD parameters and the duration of SGLT2 inhibitor use. No significant difference was observed between dapagliflozin and empagliflozin regarding bone parameters. Conclusion: SGLT2 inhibitor use was not associated with low BMD or an increased risk of osteoporosis in postmenopausal women with T2DM. However, considering the differences in age and menopausal duration between the groups, as well as the retrospective design of the study, these findings need to be confirmed by prospective and larger-scale studies