Müşteri nezaketsizliğinin işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde psikolojik dayanıklılığın rolü: Havacılık sektöründe bir araştırma
The role of psychological resilience in the effects of customer uncivility on turnover intention: A study in the aviation sector
  1. Tez No: 1018003
  2. Yazar: SAFİYE TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER GEREDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık, Civil aviation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Havayolu taşımacılığı sektöründe görev yapan kabin memurları ve yolcu hizmetleri memurları, operasyonel süreçlerin doğası gereği yolcularla sürekli ve doğrudan etkileşim halindedir. Uçuş gecikmeleri, iptaller, emniyet ve güvenlik prosedürleri ile operasyonel aksaklıklar gibi durumların yoğun yaşandığı bu sektörde çalışanlar, sıklıkla yolcu kaynaklı nezaketsiz davranışların ilk hedefi haline gelmektedir. Bu tür durumlar, çalışanların psikolojik olarak yıpranmasına ve iş deneyimlerinin olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Bu bağlamda müşteri nezaketsizliği, çalışanların işten ayrılma niyetini etkileyebilecek önemli bir stres kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırma, havayolu taşımacılığı sektöründeki saha çalışanlarının maruz kaldığı müşteri nezaketsizliği ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve bu ilişkide psikolojik dayanıklılığın aracı rolünü belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olup, veriler havayolu taşımacılığı sektöründe aktif olarak görev yapan 709 katılımcıdan çevrim içi anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, müşteri nezaketsizliği ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Öte yandan psikolojik dayanıklılığın müşteri nezaketsizliği ile işten ayrılma niyeti arasında kısmi aracılık rolü tespit edilmiştir. Bu çalışma, müşteri nezaketsizliğine maruz kalan çalışanların psikolojik dayanıklılık düzeylerinin zayıfladığını ve bu durumun işten ayrılma niyetini artırdığını ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, havayolu taşımacılığı sektöründe çalışanların psikolojik kaynaklarının korunmasına ve işten ayrılma niyetlerinin azaltılmasına yönelik uygulamaların geliştirilmesi açısından yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Flight attendants and passenger service agents working in the air transport industry are in constant and direct contact with passengers due to the nature of operational processes. In this industry, where flight delays, cancellations, safety and security procedures, and operational disruptions are commonplace, employees often become the primary targets of uncivil behavior on the part of passengers. Such situations lead to psychological wear and tear among employees and negatively impact their work experience. In this context, customer incivility stands out as a significant source of stress that can influence employees' turnover intention. This study aims to examine the relationship between customer incivility experienced by frontline workers in the air transport industry and turnover intention, and to determine the mediating role of psychological resilience in this relationship. For the purposes of this study, participants were selected using convenience sampling, and data were collected via an online survey from 709 participants currently working in the air transport industry. The data collected were analyzed using SPSS and AMOS software. The results of the analysis indicate a positive and significant relationship between customer incivility and turnover intention. On the other hand, psychological resilience was found to partially mediate the relationship between customer incivility and turnover intention. This study demonstrates that employees who are subjected to customer incivility experience a decline in their psychological resilience, which in turn leads to an increase in turnover intentions. The research findings provide guidance for the development of practices aimed at preserving the psychological well-being of employees in the air transport industry and reducing turnover intentions.