Gebelere verilen iklim değişikliği eğitiminin iklim değişliği farkındalığı, iklim değişikliği kaygısı ve psikososyal sağlık üzerine etkisi: Yarı deneysel çalışma
The effect of climate change education provided to pregnant women on climate change awareness, climate change anxiety, and psychosocial health: A quasi-experimental study
- Tez No: 1019569
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUDE DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, İklim değişikliği, Farkındalık, Kaygı, Psikososyal sağlık, Pregnancy, Climate change, Awareness, Anxiety, Psychosocial healt
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelere verilen iklim değişikliği eğitiminin gebelerin iklim değişikliği farkındalığı, iklim değişikliği kaygısı ve psikososyal sağlık düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma ön test-son test tek gruplu yarı deneysel tipte yürütülmüştür. Veriler, Ocak-Mart 2026 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nde toplanmıştır. Araştırmaya 75 gebe dahil edilmiştir. Veriler Kişisel Bilgi Formu, İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeği-Gebe, İklim Değişikliği Kaygı Ölçeği ve Gebelikte Psikososyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Gebelere iklim değişikliği ve gebeliğe etkisi konusunda eğitim verilmiştir. Verileri değerlendirmede tanımlayıcı istatistiklerde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanılmış; eğitim öncesi ve sonrası ölçümler eşleştirilmiş örneklem t-testi ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 28,11±5,38 yıl, gebelik haftası ortalaması 33,81±3,76 ve gebelik sayısı ortalaması 3,17±1,98'dir. Gebelerin %86,7'sinin gebeliklerinin planlı olduğu saptanmıştır. İDFÖ-G toplam puanı eğitim öncesi 56,34±19,84 iken eğitim sonrasında 95,38±10,11'e yükselmiş, maternal, fetal ve genel alt boyut puanlarında da anlamlı artış saptanmıştır (p<0,001). İDKÖ puanı eğitim öncesi 22,18±9,50'iken eğitim sonrası 28,16±7,51'e anlamlı düzeyde artmıştır (p<0,001). GPSDÖ toplam puanında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik bulunmazken (p>0,05), kaygı ve stres ile gebeliğe ilişkin fiziksel ve psikososyal değişiklik alt boyutlarında anlamlı farklılık belirlenmiştir (p<0,05) Sonuç: İklim değişikliği eğitimi, gebelerin farkındalık düzeylerini artırmıştır. Eğitim sonrasında iklim değişikliği kaygısı artmış, psikososyal sağlık düzeyi ise 1 değişmemiştir. Gebelik izlemlerinde iklim değişikliği ve anne-bebek sağlığına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effect of climate change education provided to pregnant women on their climate change awareness, climate change anxiety, and psychosocial health. Material and Method: This study was designed as a single-group, pretest–posttest quasi-experimental study. Data were collected between January and March 2026 at the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Dicle University Hospital. A total of 75 pregnant women were included in the study. Data were collected using the Personal Information Form, the Climate Change Awareness Scale for Pregnant Women (CCAS PW), the Climate Change Anxiety Scale (CCAS), and the Psychosocial Health Assessment Scale in Pregnancy (PHASP). The participants received education on climate change and its effects on pregnancy. Descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation) were used for data analysis, and pretest and posttest measurements were compared using the paired-samples t-test. Results: The mean age of the pregnant women was 28.11±5.38 years, the mean gestational age was 33.81±3.76 weeks, and the mean number of pregnancies was 3.17±1.98. It was determined that 86.7% of the pregnancies were planned. Following the education, the total CCAS-PW score increased significantly from 56.34±19.84 to 95.38±10.11, with significant increases observed in the maternal, fetal, and general awareness subscale scores (p<0.001). The mean Climate Change Anxiety Scale score also increased significantly from 22.18±9.50 to 28.16±7.51 (p<0.001). Although no statistically significant difference was found in the total PHASP score (2.98±0.23 vs. 3.02±0.38, p>0.05), significant improvements were observed in the Anxiety and Stress and Physical and Psychosocial Changes Related to Pregnancy subscales (p<0.05). 3 Conclusion: Climate change education increased pregnant women's awareness of climate change. Although climate change anxiety increased after the educational intervention, the overall psychosocial health level remained unchanged. Expanding educational and counseling services on climate change and maternal–fetal health during routine antenatal care is recommended.