Tavşanda göğüs ve ön ekstremitenin toplardamarları üzerinde makroanatomik çalışmalar
Macroanatomic investigations on the veins of the chest and forelimb in rabbit
  1. Tez No: 103020
  2. Yazar: EMİNE ÜMRAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEJDET DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs, ön bacak, tavşan, toplardamar, Chest, forelimb, rabbit, vein
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tavşanda Göğüs ve Ön Ekstremitenin Toplardamarları Üzerinde Makroanatomik Çalışmalar. Bu çalışmada ırk ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin 10 adet ergin tavşan kullanıldı. Materyallere damar içi yolla renklendirilmiş latex enjekte edildi ve diseksiyonlan yapılarak fotoğraflandı. Tavşanda vena cava cranialis dextra ve vena cava cranialis sinistra olmak üzere iki vena cava cranialis bulunduğu gözlemlendi. Kalbin venöz damarları vena cordis magna, vena cordis media ve venae cordis dextrae olarak belirlendi. Sinus coronarius'un tavşanlarda bulunmadığı tespit edildi. Vena azygos dextra' nın bulunduğu ve bu damarın vena cava cranialis dextra'dan başlangıç aldığı gözlendi. Ön bacağın yüzeyel venöz damarlarının derinde seyreden damarlara göre daha kalın olduğu belirlendi. Ön bacağın yüzeyel venöz damarları ile derin venöz damarları arasında başlıca iki bağlantı olduğu gözlendi. Bu bağlantılardan ilkinin vena cephalica ile vena circumflexa humeri caudalis arasında ramus anastomoticum cum vena circumflexa humeri caudalis, ikincisinin ise vena cephalica ile vena mediana arasında bulunan vena mediana cubiti aracılığıyla sağlandığı tespit edildi. Arcus dorsalis superficialis'in vena cephalica accessoria'nın vena metacarpea dorsalis lateralis' i tarafından şekillendirildiği belirlendi. Bu kemerden vena digitalis dorsalis communis ü, IH ve IV ün başlangıç aldığı gözlendi. Arcus palmaris superficialis'in vena ulnaris'in ramus palmaris superficialis'i ve vena cephalica'nm ramus superficialis'i tarafından şekillendirildiği tespit edildi. Arcus palmaris profundus'un vena cephalica, vena ulnaris ve vena radialis'in ramus palmaris profundus 'lan ile vena mediana ve vena interossea caudalis'in ramus carpeus palmaris' leri tarafından şekillendirildiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Macroanatomic Investigations on the Veins of the Chest and Forelimb in Rabbit. In this study, 10 adult rabbits, regardless of age, sex and breed, were used as experimental animals. Colored latex was injected to materials and dissection was performed, followed by taking photographs. It was observed in the rabbits used that there are two cranial caval veins; as the right and the left. Great cardiac vein, middle cardiac vein, and right cardiac veins were determined to be the venous vessels of the heart. Hence, coronary sinus was found to be lacking in the rabbit. Right azygous vein which arises from the right cranial caval vein was present. It was observed that lumens of the superficial venous vessels of the forelimb were wider than those of the ones which course deeper. Two connections were seen between the superficial and deeper venous vessels of the forelimb. The first one was an anastomotic branch of the caudal circumflex humeral vein which was between cephalic vein and caudal circumflex humeral vein. The second connection was via the median cubital vein between the cephalic vein and the median vein. Dorsal superficial arch was formed by lateral dorsal metacarpal vein of the accessoric cephalic vein. It was observed that the second, third, and fourth common digital dorsal veins arisen from this arch. It was displayed that superficial palmar arch was formed by superficial palmar branch of the ulnar vein and superficial branch of the cephalic vein. And it was showed that deep palmar arch was formed by deep palmar branches of the cephalic vein, ulnar vein, radial vein, and palmar carpal branches of the median vein and caudal interosseal vein.