Larinks epidermoid karsinom prognozunda klinik ve histopatolojik kriterlerin rolü
The Role of clinical histopathological factors in the prognosis of larynx epidermoid carcinoma
- Tez No: 103164
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. L. BARLAS AYDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Larinks epidermoid karsinom, Perinöral invazyon, Vasküler invazyon, Larynx epidermoid carcinoma, Perineural invasion, Vascular invasion
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 542
Özet
ÖZET Larinks Epidermoid Karsinom Prognozunda Klinik ve Histopatolojik Kriterlerin Rolü Larinks kanserinde prognostik açıdan histopatolojik faktörler, klinik faktörler kadar önem taşımaktadır. Histopatolojik faktörleri değerlendirmek amacıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi KBB Kliniğinde 1991 ile 1998 tarihleri arasında öpere edilen 72 larinks epidermoid karsinomlu hastanın retrospektif primer tümör ve boyun spesmenleri seri kesitler halinde incelenerek perinöral invazyon, vasküler invazyon, diferansiasyon, lenfositik infiltrasyon, ekstrakapsüler yaydım ve kıkırdak invazyonu araştırılmıştır. Çalışmaya rekürensi olmayan ve en az üç yıl postoperatif takibi olan hastalar ve daha kısa sürede rekürens görülen hastalar dahil edildi. Ekstrakapsüler yayılımı olan 13 hastanın 8'inde (%60) rekürrens görülmüştür. Bununla birlikte perinöral invazyon 65 hastanın 7'sinde tespit edilmiştir. Perinöral invazyonu olan hastaların yaşam süresinin, invazyonu olmayan hastaların yaşam süresinden daha kısa olarak tespit edilmesine rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Vasküler invazyon, diferansiasyon ve lenfositik infiltrasyon ile yaşam süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı Histopatolojik prognostik kriterlerin gerek tedavi modalitesinin saptanmasında, gerekse yaşam süresi açısından belirleyici olarak KBB uzmanına yol gösterdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The role of clinical and histopathological factors in the prognosis of larynx epidermoid carcinoma Histopathological prognostic features play an important role in the curation of the larynx cancers. In order to evaluate histopathological factors, 72 patients with epidermoid larynx carcinoma who were operated in the ENT Department of Çukurova University, Medical Faculty, Balcah Hospital, were included in the study.Primary tumors and neck specimens were examined for perineural invasion, vascular invasion, differentiation, lymphocytic invasion, extracapsular spread and cartilage invasion retrospectively as serial sections. Patients who didn't have recurrence and who were in follow up for at least 3 years postoperatively and who had recurrence in a shorter period were included in this study. Eight (60%) of 13 patients with extracapsular spread had reccurence. Perineural invasion was detected in 7 of 65 patients. Although survival period of patients, with perineural invasion was shorter than patients without perineural invasion, this difference vasn't significant. There was no significant difference between vascular invasion, differentiation, lymphocytic infiltration and survival period. In conclusion, we can say that histopathological prognostic criteria help ENT physician to determine the type of treatment and survival period.