Diz altı protezlerinde farklı statik ayarların ambulasyon ve yürüyüş üzerine etkisi
The Effect of different static alignment procedures on the ambulation and gait of below-knee amputees
- Tez No: 103505
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜL ŞENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Static alignment, Below knee amputation, Gait, Ambulation, Rehabilitation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1256
Özet
ÖZET Bayar K., Diz Altı Protezlerinde Farklı Statik Ayarların Ambulasyon ve Yürüyüş Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Unilateral diz altı amputasyonlarından sonra amputelere uygulanan farklı iki statik ayarın biomekaniksel uyum, ağırlık taşıma, denge, ambulasyon ve yürüyüş üzerine etkilerinin karşılaştırılması amacı ile yapılan bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Protez-Biomekanik Ünitesi'nde yapılmıştır. Olgular protez öncesi devrede güdüğe yönelik antropometrik ölçümler, kas kısalığı, kas kuvveti, normal eklem hareketleri ve fonksiyonel düzey açısından değerlendirilmeye alınmıştır. Değerlendirmeyi takiben protez yapımı ve rehabilitasyona geçilmiştir. Rehabilitasyon aşamasında, klasik statik ayarlamada önce diz ekleminin merkezi referans noktası alınmış, alt bağlantı yapıldıktan sonra amputeye protez eğitimi verilmiş ve eğitim sonunda yürüyüş, ambulasyon aktiviteleri, protezli tarafta ağırlık taşıma yüzdesi ve denge açısından değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler tamamlandıktan sonra referans noktası diz ekleminin 1.5 cm önü alınarak statik ayar yapılmış, protez eğitimi sonrası aynı değerlendirmeler amputelere uygulanmıştır. Yürüyüş analizinde, ampute-sağlam taraf adım uzunlukları ve çift adım uzunlukları arasında bir fark elde edilmemesine rağmen (p>0.05); ampute-sağlam taraf adım uzunlukları farkları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu ve LA. S. AR. Postür ile yapılan statik ayarlı protezlerle olguların daha simetrik yürüdükleri belirlenmiştir (p 0.05). L.A.S.A.R Postür ile yapılan statik ayarda, olgularda yürüyüş bozukluğuna az rastlanmış ve statik ayakta duruş postüründe protezli tarafta taşınan vücut ağırlığı yüzdesinin ve dengenin klasik statik ayara göre daha yeterli olduğu belirlenmiştir (p 0.05),VI rahatlık hissi yönünden L.A.S.A.R.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bayar K., The Effect of Different Static Alignment Procedures on the Ambulation and Gait of Below-Knee Amputees, Doctorate Theses Health Sciences Institute, Physical Therapy and Rehabilitation Program, Hacettepe University, Ankara, 2001. This study was carried out in the Prostetics and Biomechanics department to compare the effects of two different static alignment procedures on weight bearing, balance, ambulation and gait. Patients were evaluated for their antropometric measurements, muscle shortening, muscle strength, normal range of motion and functional level. After these assessments prosthetic fittings were done and the patients received prosthetic rehabilitation. During rehabilitation firstly the center of knee joint was taken as reference point and the patients underwent treatment. The patients were assessed after the treatment for gait, ambulation activities, weight bearing percentage through the amputated side and balance. Static alignment was then changed and the reference point altered to 1.5 cm anterior portion of the knee joint. Same prosthetic treatment and evaluation procedures were performed and the results were compared. In gait analysis although there was not any difference between amputee and normal step lengths (p>0.05), statistically important difference was determined in the differences between amputee and normal step lengths (p 0.05). Less gait deviations were observed during walk with L.A.S.A.R. Posture static alignment and more weight acceptance percentage through the amputated limb was determined besides better balance (p 0.05), the patients stated that they were more comfortable with L.A.S.AR. Posture alignment. When the twoprocedures were evaluated for their comfort, an important difference was found in favour of the L.A.S.A.R. Posture. Consequently it can be said that L.A.S.A.R. Posture static alignment procedure can be successfully used in the below knee prostheses.