Kuzeydoğu Anadolu bölgesi yer örümceklerinin faunası, ekolojisi ve sistematiği (Arachnida: Araneae)
The fauna, ecology and systematics of the ground-living spiders in the Northheast Anatolia region (Arachnida: Araneae)
- Tez No: 105704
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULLAH BAYRAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kuzeydoğu Anadolu, Araneae, Gnaphosidae, Clubionidae, Liocranidae, Lycosidae, Pisauridae, Fauna, Lkoloji, Sistematik, Northeast Anatolia, Araneae, Gnaphosidae, Clubionidae, Liocranidae, Lycosidae, Pisauiidae, Fauna, Hcology, Systematics
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin Ağrı, İğdır, Kars ve Ardahan illerini kapsayan kesiminde, yer öıtimceklerinden Gnaphosidae, Clubionidae, Liocranidae, Lycosidae ve Pisauridae familyaları araştırılmıştır. Bölgeden, bu taksoıılara ait toplam 830 örnek toplanmış, 18 cins içinde 65 türün varlığı tespit edilmiş, türler faunistik, ekolojik ve sistematik açıdan incelenmiştir. Araştırma alanının konumu, iklimi, bitki örtüsü ve örümcek faunası ile ilgili önceki bilgiler belirtilmiş ve toplama metodları açıklanmıştır. Çalışma alanından kayıt edilen her taksonun tanımı yapılmış, teşhis anahtarı hazırlanmış, ilgili şekiller gösterilmiştir Ayrıca her bir türün orjinal taksonomik referansı, sinonimleri, habitatı, ekolojisi, Türkiye'deki ve dünyadaki dağılışı, incelenen materyalin her türlü toplama bilgileri verilmiştir. Taksonlardan 3 cins ve, 31 tür Türkiye için yeni kayıttır. Yeni kayıt edilen taksonlar şunlardır: Poecihchroa, Agıoecina, Apostenus, Drassodes villosus, Gnaphosa motkslior, G. leporina, G. hicolor, G. figrina, G. lappomım, Micaria dives, M albimana, Poecilochroa varicma, Zelotes pumilus, Z. villicııs, Z. gracilis, Z. obloııgtıs, Haplodrassııs dahnatensis, Clubiona reclusa, C. corticalis, Agıoecina striata, Liocrannm rupicola, Apostenus fuscııs, Pardosa horiensis, P. traiUi, P. alhata, P. scheııkeli, P. citıcla, P. nebulosa, Alopecosa cuneata, A. solitaria, Xerolycosa miniata, X. nemoralis, Arctosa personata, A.fıdvolineata.
Özet (Çeviri)
In this study, the ground-living spiders Gnaphosidae, Clubionidae, Liocranidae, Lycosidae and Pisauridae of the provinces Ağrı, İğdır, Kars and Ardahan where constitute a part of the Northeast Anatolia Region were investigated. A total of 830 specimens belong to these taxa were collected from the region, 65 species in 1 8 genera were found, and the species were investigated in point of fauna, ecology and systematics. Previous data on the location, climate, vegetation and spider fauna of the research area were determined, and the collection methods were explained. The description of each taxa recorded from the study area was made, the identification keys were prepared, and the related figures were shown. In addition, the original and taxanomical reference, synonyms, habitat, ecology, distribution in Turkey and the world, and collection data on examined material for each species were given. Among the taxa, 3 genera and 3 1 species are new records from Turkey. The new recorded taxa are Poecilochroa, Agroecina, Apostenus, Drassodes villosus, Gnaphosa modestior, G. Icporina, G. bicolor, G. tigrina, G. lapponum, Micaria dives, M. albimana, Poecilochroa variana, Zelotes pumihis, Z. vi Mais, Z. gracilis, Z. oblovgus, Haplodrassus dalmalemis, Clubiona reclusa, C. corlicalis, Agroecina striata, Liocramim rupicola, Apostenus fusctis, Pardosa horlensis, P. trailli, P. albala, P. schenkeli, P. cincia, P. nebulosa, Alopecosa curnata, A. soli f aria, Xcrolycosa m inkıta, X. nemoralis, A tctosa persona/a, A. fnlvolineala.