Patlatma esaslı halat tipi (kablo tipi) kaya saplamalarının tasarımı, üretimi ve uygulamaları
The design, production and application of explosion based cable bolts
- Tez No: 114198
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: halat tipi kaya saplaması, öngerdirme, ankraj, çekme yükü, cable bolt, pretension, anchorage, pullout load
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu araştırma kapsamında, halat tipi kaya saplaması uygulamalarında ön gerdirme işleminin, çimento harcının donma süresinden bağımsız hale getirilmesi amacıyla patlatma esaslı yeni bir delik dibi ankraj sisteminin tasarımına ve uygulamasına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Söz konusu çalışma için öncelikle kaya saplamaları ile ilgili olarak ayrıntılı bir literatür araştırması yapılmıştır. Literatür araştırmasında ağırlıklı olarak halat tipi kaya saplamaları üzerinde durulmuştur. Yapılan araştırmalar neticesinde, geliştirilmesi düşünülen sistem ile ilgili bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Literatür araştırmasının tamamlanmasına müteakip, deneylerde kullanılacak çekme testi deney düzeneği tasarlanmış ve imal ettirilmiştir. Bu aşamadan sonra, ankraj ı sağlayacak çeşitli başlıklar iteratif yaklaşımlarla tasarlanmış ve imal edilmiştir. Tasarlanan her başlık türü için belli sayıda deney yapılmış ve basan sağlanamayan unsurların iyileştirilmesi ile deneyler tekrarlanmıştır. Bu kapsamda geliştirilen 9 farklı konsept için 4 farklı formasyonda toplam 220 adet deney yapılmıştır. Her deney için çekme testi uygulanmış ve yük-deplasman grafikleri çizilmiştir.Ill Deneyler esnasında yapılan gözlemler ve tüm konseptlere ait deney sonuçlarının değerlendirilmesi neticesinde“Eğik Kapaklı Çelik Başlık- Jelatinit Dinamit Konsepti”amaca yönelik olarak en uygun konsept olarak belirlenmiştir. Bu konsept kapsamında yapılan deneylerde minimum 10 tonluk çekme yükü değerleri elde edilmiştir. Diğer halat tipi kaya saplaması uygulamaları göz önüne alındığında bu değer yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with a research work comprising a new explosives-based anchorage system for cable bolts. The aim of this system is to apply a pretension independent from cement mortar. For the purpose of this study first of all a literature survey has been carried out. This survey has targeted basic survey has shown that such a work aimed in this study has not been touched anyway. After completion of literature survey a preliminary anchorage system and also a test device has been designed and produced. There upon furter anchorage alternatives have been developed iteratively based on the results of preceding alternatives. In this way 9 different consepts have been produced and in total 220 experiments have been carried out in different mine fields.The evaluation of the results have shown that the last consept developed as“an oblique steel cover with jelatine dynamite explosion”is a good approach to cable bolt anchorage in the bore holes.