Ayrık kosinüs dönüşüm temelli sayısal filigranlama
Digital watermarking based on discrete cosine transform
  1. Tez No: 114302
  2. Yazar: METİN ERTÜRKLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YETKİN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Filigranlama, Veri Gizleme, Telif Hakkı Koruma, Yayımlı Spektrum Haberleşme, Digital watermarking, Data Hiding, Copyright Protection, Spread Spectrum Communication
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AYRIK KOSİNÜS DÖNÜŞÜM TEMELLİ SAYISAL FİLİGRANLAMA Metin ERTÜRKLER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2001, Sayfa: 57 Sayısal olarak kodlanmış resimlerin, işlenmesi, saklanması, ağ ortamında iletilmesi işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak sayısal resimler üzerinde, orijinal sahibine ait silinemeyen bir kimlik bilgisi oluşturma işlemi henüz tam olarak gerçekleştirilemediğinden resmin orijinal sahibi bu resim için bir telif hakkı iddia edememektedir. Bu tez çalışmasında, herhangi bir resme bir kimlik bilgisi kazandırma yöntemlerinden biri olan, Ayrık Kosinüs Dönüşümü temeline dayanan bir fıligranlama yöntemi üzerinde inceleme ve uygulamalar yapılmıştır. Resmin geometrik işlemlere ve kötü niyetli saldırılara karşı sağlam olması için, filigran resmin fark edilebilir önemli bileşenleri içerisine yerleştirilmiştir. Fakat bu bileşenlerin değişimi resmin fark edilir kalitesini etkileyebilir. Bu problemi çözmek için filigranın, yayımlı spektrum haberleşmeye benzer teknikler kullanılarak resimlerin alçak frekans bileşenleri içerisine eklenmesi gerekmektedir. Bu ekleme işlemi için N x M boyutunda bir resmin, N x M ayrık kosinüs dönüşümü hesaplanmış ve dönüşümün en yüksek genlikli katsayıları içerisine filigran yerleştirilmiştir. Son olarak, bu tez çalışmasında kullanılan metodun farklı resimler için uygulaması yapılmış ve elde edilen sonuçlar yukarıdaki kriterlere göre yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MSc Thesis DIGITAL WATERMARKING BASED ON DISCRETE COSINE TRANSFORM Metin ERTURKLER Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Engineering 2001, Pages :57 Once an image is digitized, it can be easily processed, stored and transferred in network environment. In these processes the main problem is particularly security, such as copyright protections. However during these processes security has not been achieved yet. In this thesis, a watermarking method based on Discrete Cosine Transform, one of the image identification methods is studied and some of its applications are made. A watermark is located into most significant components of image to be robust against malicious attacks and geometric operations. But variations of these components can affect perceptually quality of image. In order to solve this problem, a watermark must be added into low frequency components of images by using Spread Spectrum Communication method. In this process, N x M dimensional Discrete Cosine Transform ofNxM are first computed. Then a watermark are added into the highest magnitude coefficients of any images. Finally, the method given in this study has been used for several images and the results are discussed.