Processing and characterization of sepiolite filled-epoxy resin
Sepiyolite dolgulu epoksinin üretimi ve özellikleri
- Tez No: 114982
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER, PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Epoksi reçine, sepiyolit, susuzlaştırma, tanecik boyut dağılımı, mekanik özellikler. VI, Epoxy resin, sepiolite fillers, dehydration process, particle size distribution, mechanical properties. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
öz SEPIYOLİT DOLGULU EPOKSİNİN ÜRETİMİ VE ÖZELLİKLERİ Abu-Hasan, Faris Yüksek Lisans Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin Yücel Eylül 2001, 127 sayfa Bu çalışmada bir kil minerali olan sepiyolitin epoksi dolgu maddesi olarak kullanılabilme olasılığı incelenmiştir. Parça büyüklüğünün, parça büyüklüğü dağılımının ve sepiyolitin susuzlaştırılmasının epoksi- sepiyolit kompozitlerinin mekanik, morfolojik ve arayüzey özellikleri üzerindeki etkileri özellikle araştırılmıştır. Ağırlıkça % 7.7, 14.3 ve 20 sepiyolit içeren epoksi sepiyolit kompozitleri sulu ve susuzlaştırılmış ve yaklaşık 17 um ve 53 um ortalama çapında değişik sepiyolit örnekleri ile hazırlanmıştır. Sepiyolit-epoksi kompozitlerinin mekanik, morfolojik özellikleri üzerine sepiyolit susuzlaştırılmasının, parça boyutunun ve parça boyutdağılımının etkilerini belirlemek için çekme, darbe ve 3-noktalı eğme testleri uygulanmıştır. Sonuçlar sepiyolit içeriğinin artması ile kompozitin çekme ve eğme kuvvetlerinin arttığını, fakat çekme ve eğmedeki uzama değerlerinin önemli ölçüde azaldığını göstermiştir. Sepiyolitin susuzlaştırılmasının, epoksi ve sepiyolit yüzeyi arasındaki etkileşimi kuvvetlendirmesinden dolayı mekanik özelliklerde hafif iyileşmeler gözlenmiştir. Parça boyutunun ve boyut dağılımının kompozitin mekanik ve morfolojik, özellikleri üzerinde fazla etkilerinin olmadığı belirlenmiştir. Taramalı Elektron Mikroskopu mikrografikleri sepiyolit susuzlaştırılmasının sepiyolit ve epoksi arayüzeylerinde boşlukların olmasını önlediğini ve daha iyi yapışmayı sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROCESSING AND CHARACTERIZATION OF SEPIOLITE- FILLED EPOXY RESIN Abu-Hasan, Faris M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Co-Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin Yücel September 2001, 127 pages This research was conducted in order to investigate the possibility of using sepiolite, a clay mineral, as an epoxy filler. Special stress was given to study the effects of dehydration, different particle size and size distribution of sepiolite on the mechanical, morphological and interfacial properties of the resulting composites. Sepiolite, hydrated and dehydrated, with two different particles sizes of approximately 17 and 53 urn, was compounded with epoxy to produce a range of materials with filler contents of 7.7, 14.3, and 20 wt%. The effects of dehydration, different particle size and size distribution of sepiolite filler on the mechanical and morphological properties of 111sepiolite-epoxy composite were investigated by conducting tensile, flexural and impact tests, as well as scanning electron microscope (SEM). It was found that tensile strength, tensile modulus, flexural strength, and flexural modulus increase with filler content. However, increasing filler content resulted in sharp decrease in tensile strain at break, flexural strain at break and impact strength. Dehydration of filler produced slight enhancement in mechanical properties owing to better interaction between filler surfaces and epoxy matrix as a result of deleting the zeolitic water adsorbed by the mineral surface that might have adverse effects on all the properties of resulting composite. Particle size and size distribution did not show strong regular improvements on neither mechanical nor morphological properties of the composite in hand. SEM studies indicated that interfacial adhesion between sepiolite and epoxy was improved by using dehydrated sepiolite due to the absence of vacuole formation and increasing the amount of bound epoxy.