Üç-yirmidört aylık malnütrisyonlu çocuklarda kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of bone mineral density in 3-24 months old with malnutrition
- Tez No: 115184
- Danışmanlar: PROF.DR. HANDAN ALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, malnütrisyon, kemik mineral dansitesi, DEXA, Child, malnutrition, bone mineral density, DEXA
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV ÖZET Üç-Yirmidört Aylık Malnütrisyonlu Çocuklarda Kemik Mineral Yoğunluğunun Değerlendirilmesi Kemiğin mineralizasyonu beslenme, hormonal homeostazis ve diğer büyüme faktörlerinin katıldığı; ırk, cinsiyet ve çevre koşullarının etkilediği kompleks bir proçestir. Bu proçesteki herhangi bir aksama kemik mineral bozukluğuyla giden hastalıklara sebeb olur. Çalışma 2 yaşın altındaki malnütrisyonlu çocuklarda kemik mineral dansitesi sonuçlarını ortaya koymak, bu sonuçları aynı yaştaki sağlıklı çocukların dansite değerleriyle karşılaştırmak ve tedaviyle kemik mineral dansitesindeki değişimleri irdelemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla 3-24 aylık 41 malnütrisyonlu çocuk hasta grubu olarak, 21 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak çalışma kapsamına alındı. Antropometrik ölçümleri yapılan malnütrisyonlu hastalar YGA kriterlerine göre sınıflandırıldı. Tüm olguların kemik mineral dansitesi DEXA yöntemiyle ölçüldü. Malnütrisyonlu olgular tedavi programına alındı. Tedavi programı içersinde 24 hastaya 400 ünite, 17 hastaya 800 ünite D vitamini verildi. Tedavi başlangıcından 3 ay sonra kemik mineral dansiteleri tekrar değerlendirildi. Malnütrisyonlu çocuklarda kemik mineral dansitesi sağlıklı çocuklara göre anlamlı olarak daha düşüktü. Malnütrisyonun derecesi ağırlaştıkça kemik mineral dansitesindeki azalma belirgindi. Kemik mineral dansitesi, kontrol ve hasta gubunda cinsiyetler arasında fark göstermedi. Çalışmaya alınan tüm olgularda vücut ağırlığı arttıkça kemik mineral dansitesi arttı. Malnütrisyonlu çocuklarda tedavi sonrası kemik mineral dansitesinin belirgin olarak arttığı bu artışın 800 ünite D vitamini verilenlerde daha fazla olduğu saptandı. Tüm bu sonuçlar özellikle malnütrisyon prevalansı yüksek gelişmekte olan ülkelerde akut malnütrisyonlu çocuklarda ve izlemlerinde BMD değerlendirilmesinin gerekli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte bu konu ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Bone Mineral Density in 3-24 Months Old Children With Malnutrition Bone mineralization is a complex process that requires adequate nutrition, hormonal hemoestasis and other growth factors and which is affected by race, sex and environmental conditions. Disturbances in any part of this process result in diseases releated with impaired bone mineralization. This study was performed to investigate the bone mineral density in children with malnutrition below two years of age, to compare this results with the bone mineral density of healthy children at the same age and to examine the responses of bone mineral density to treatment. For this purpose, 41 malnourished and 21 healthy child was included to the study. After the anthropometric measurements of the malnourished children were made, they were classified via“weight for age”criterion. Bone mineral densities of all cases were measured with the DEXA method. Children with malnutrition were taken into a treatment program. 24 of them received 400 Ü and 17 received 800 Ü vitamine D. Three months after the beginning of the treatment, bone mineral densities were measured again. Bone mineral densities of the malnourished children were significiantly lower compared with the healthy subjects. As the severity of malnutrition increased, the decrease in bone density was more evident. In both malnourished and control group, the bone densities were not different between sexes. In all children included to the study, the bone density increased significiantly with the increase of body weight. It was found that bone mineral density of malnourished children increased significiantly after treatment and this increase was higher in children which received 800 U vitamine D. Our results showed that BMD measurement is neccessary in evaluation and follow up of children with acute malnutrition. However further studies about this issue are necessary.