Çocukluk çağında helicobacter pylori enfeksiyonu (102 Hastanın klinik, endoskopik bulguları ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi)
  1. Tez No: 115220
  2. Yazar: NURTEN KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: H. pylori infection, childhood, treatment, eradication. Ill
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Bu çalışmada çocukluk çağında Helicobacter pylori enfeksiyonunun klinik ve endoskopik bulguları ile enfeksiyonun tanısında üreaz ve serolojik testlerin doğruluğunu değerlendirmek ve H. pylori enfeksiyonunda iki tedavi rejiminden elde edilen cevabı belirlemek için H. pylori ile enfekte 102 çocuk incelendi. Ortalama yaşlan 10.8 + 3.1 yıl (5-17 yaş arası) olan toplam 102 hastaya (49 erkek) üst endoskopi yapıldı. Endoskopi sırasında hızlı üreaz testi, kültür ve histoloji için biyopsi örnekleri alındı. H. Pylori'ye karşı immünoglobülin G yapısındaki antikorlar da belirlendi. Histolojik inceleme şurasında H. pylori varlığı enfeksiyon olarak kabul edildi. Bir ay süreyle ellibeş hastaya lansoprazol (1-2 mg/kg/gün), 47 hastaya omeprazol (1 mg/kg/gün) ile birlikte amoksisilin (40 mg/kg/gün) ve klaritromisin (15 mg/kg/gün) 15 gün süreyle kombine edilerek verildi. H. pylori enfeksiyonunun eradikasyonu tedavi bitiminden bir ay sonra yapılan C üre nefes testi ile değerlendirildi. En sık saptanan yakınma karın ağrısı (%89) idi. Karın ağrısı 55 (%61) hastada epigastrik bölgede lokalize idi. Üst endoskopi sırasında sırasıyla hastaların %65, %6 ve %2'sinde antral nodülarite, hiperemi ve duodenal ülser saptandı. Hızlı üreaz testi, seroloji ve kültür sırasıyla %89, %72 ve %55 hastada pozitif bulundu. Elli altı pozitif kültürden 33'üne antibiyotik duyarlılık testi yapıldı. Metronidazola karşı %36 ve klaritromisine karşı %18 oranında direnç saptandı. Değerlendirilebilen 98 hastanın 74'ünde (%75.5) H. pylori enfeksiyonu eradike edildi. H.
Özet (Çeviri)
ABTRACT In order to evaluate clinical and endoscopic findings, accuracy of urease and serologic tests in the diagnosis and response to two treatment regimens in Helicobacter pylori (Hp) infection, 102 children with Hp infection were studied in this study. All patients (mean age, 10.8±3.1 years, range 5-17 years) underwent an upper GI endoscopy. Biopsy samples were taken for rapid urease test, culture and histology. IgG antibodies against Hp was also determined. The presence of Hp at histologic examination was accepted as infection. The patients received either lansoprazole (L) or omeprazole (O) for 14 days, combined with amoxycillin (A) and clarithromycin (C) for 10 days. Eradication of Hp was evaluated by 13C-UBT one month after discontinuing the therapy. The main complaint was abdominal pain (89%). Antral nodularity, erythema and duodenal ulcer were seen in 65%, 6% and 2% of the patients, respectively. Rapid urease test, serology, and culture were positive in 91 (89%), 69 out of 96 (72%), and 56 (55%) patients, respectively. An antibiotic susceptibility testing was available in 33 out of 56 positive cultures. Twelve (36%) and 6 (18%) of Hp isolates were resistant to metronidazole (M) and C, respectively. Hp was eradicated in 74 (75.5%) of 98 patients tested. Symptoms disappeared in 56 (%75) of patients with and in 9 (37.5%) without Hp eradication (pO.001). No significant difference in eradication rates of CAL and CAO was detected (79% versus 69%). The sensitivity of urease test was the highest and that of serology lowest. Resistance to C affected eradication rate significantly and there was no difference between L and O based groups. Hp infection was associated with abdominal pain.