Basit obeziteli çocukların sol kalp boyutları ile sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarının ekokardiyografik olarak değerlendirilmesi
An Echocardiographic study of left heart dimensions, systolic and diastolic function of the left ventricle in children with simple obesity
  1. Tez No: 115440
  2. Yazar: ADNAN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAY AHUNBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, çocuk, ekokardiyografi, sol ventrikül boyutları, sistolik ve diyastolik fonksiyon, Obesity, child, echocardiography, left ventricular dimensions, systolic and diastolic function
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
45 ÖZET Amaç: Basit obeziteli çocuklarda ekokardiyografi ile sol kalp boyutlarını, sol ventrikül kitlesini, sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarını araştırmak Denekler: Her iki obezite kriterine göre de obez olan (Vücut kitle indeksi (VKİ) persentili ve relatif ağırlık) 24 çocuk çalışma grubunu her iki obezite kriterine göre obez olmayan 17 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında obez çocuklarda; 1. Sol ventrikül diastolik çapı benzer bulunmasına karşın interventriküler septum (IVSDd) ve sol ventrikül arka duvar diyastolik çapı (LVPWDd), sol ventrikül kitlesi (LVmass) anlamlı olarak yüksek bulundu. 2. Sol ventrikül sistolik fonksiyonları bakımından fark yoktu. 3. Diyastolik disfonksiyonun en erken göstergesi olan izovolumik relaksasyon zamanı (IVRT), kontrol grubuna göre anlamlı olarak uzamasına karşın E ve A dalgası hızı, E/A oranı, E ve A hız-zaman integrali ile bunların oranı (EVTI/AVTI) bakımından fark saptanmadı. 4. Diyastolik tansiyon anlamlı olarak daha yüksek iken sistolik tansiyon ve kalp hızı benzer bulundu. Diyastolik tansiyon-rölatif ağırlık, diyastolik tansiyon-VKİ, IVSDd-rölatif ağırlık, IVSDd-VKl, LVPVVDd-VKİ, LVPVVDd-rölatif ağırlık, LVmass-VKİ, LVmass/Boy-IVSD, LVmassA/YA-LVPWDd, LVmass/Boy-LVPWDd, LVmassA/YA-IVSDd, LVmassA/Kİ-IVSDd, LVmassA/Kl-LVPWDd, IVRT-VKİ, IVRT-LVmass/Boy gibi ekokardiyografik parametreler ile demografik bulgular arasında iki yönlü pozitif korelasyon bulundu. Sonuçlar : 1. Bu çalışmada basit obeziteli çocuklarda obez olmayanlara göre septum ve arka duvar kalınlığı ile sol ventrikül kitlesinde artış ve sol ventrikül sistolik fonksiyonları henüz bozulmamış iken diyastolik fonksiyonlarından IVRT'da anlamlı uzama olduğu gösterildi. 2. İleride aşikar kardiyovasküler hastalık adayı olan bu obez çocuklarda önlemlerin daha erken alınmasının yararlı olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
46 SUMMARY An echocardiographic study of left heart dimensions, systolic and diastolic function of the left ventricle in children with simple obesity Aim: to study dimensions, mass, systolic and diastolic functions of the left heart by echocardiography in children with simple obesity. Patients: Twenty-four children who were obese according to both obesity criteria (body mass index [BM1] percentile, and relative weight) constituted the study group and 17 children who were nonobese according to the both criteria did the control group. Results In obese children, when compared to nonobese ones: 1. Although left ventricular diameter was similar, interventricular septum (IVSD), left ventricular posterior wall diastolic diameter, and (LVPWDd), and left ventricular mass (LVmass) were significantly higher. 2. Left ventricular systolic functions were similar. 3. While isovolumetric relaxation time (IVRT) which is an earlier finding of diastolic dysfunction is significantly higher than the control group, the velocities of E and A waves, E/A ratio, A and E velocity -time integrals and their rates (EVTI/AVTI) were not significantly different. 4. While diastolic pressure was significantly higher, systolic pressure and heart rate were similar. Demographic features correlated positively and two-sided with echocardiographic parameters of diastolic pressure-relative weight, diastolic pressure-MBI, IVSDd-relative weight, IVSDd-BMI, LVPWDd-BMI, LVPWDd- relative weight, LVmass-BMI, LVmass/height-IVSD, LVmass/BSA-LVPWDd, LVmass/height-LVPWDd, LVmass/BSA-IVSDd, LVmass/BMI-IVSDd, (LVmass/BMI-LVPWDd, IVRT- BMI, IVRT-LVmass/height. Conclusions: 1. In this study, children with simple obesity were shown to have increased septal and posterior wall diameter, left ventricular mass, preserved left ventricular systolic functions and increased IVRT- a parameter of diastolic function. 2. Preventive measures were suggested to be obtained in the obese children who were prone to overt cardiovascular morbidity in the future.