Haliç extra-mural zone: A spatio-temporal framework for understanding the architecture of the İstanbul city frontier
Haliç Surönü alanı: İstanbul kent cephesinin mimarisi üzerine bir zaman-mekansal çerçeve
- Tez No: 116525
- Danışmanlar: PROF.DR. JALE ERZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Byzantium-Constantinople-İstanbul, Haliç Surönü Alanı, kent sınırının mimarisi, kıyı, cephe, uç-terminal-arayüz, arayüzeysel sınır yapısı. rv, Byzantium-Constantinople-IstanbuL, Haliç Extra-mural Zone, architecture of the city frontier, waterfront, front, spaces of confrontation, terrawmy-terminal-interface, interfacial boundary condition, extensive boundaries and intensive boundaries. in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 450
Özet
öz HALİÇ SURÖNÜ ALANI: İSTANBUL KENT CEPHESİNİN MİMARİSİ ÜZERİNE BİR ZAMAN-MEKANSAL ÇERÇEVE Erkal, Namık Ph.D. Mimarlık Bölümü Danışman: Prof. Dr. Jale Erzen Eylül, 2001, 450 sayfa Bu çalışma, en genel anlamda, kent sının/cephesinin mimarisini ve tarih içinde geçirdiği dönüşümleri araştırmaktadır. Özellikle, liman kentinin kıyı mimarisi üzerine odaklanılmıştır; zira, kent ile deniz arasındaki sınır alam, kent sınırının/cephesinin anlamının ve geçirdiği çeşitli dönüşümlerin belli bir mekansal çerçevede algılanabileceği, tarihsel bir“yüzleşme mekanı”dır. Bu çalışma, özellikle, istanbul'da Tarihi Yanmada 'nın kuzey kıyı cephesini oluşturan Haliç Surönü Alanı'nın tarihsel gelişimi üzerinedir. Haliç Surönü Alam, kentin Haliç cephesinde yer alan savunma duvarları ve deniz arasında uzanan bir ara-sınır mekanı olarak araştırılmış ve tanımlanmıştır. Çalışmanın amacı, Haliç Surönü Alanı'nı kent sınırı-cephesi mimarisini tanımlayan belli başlı koşulların gözlemlenebileceği bir zaman-mekansal çerçeve olarak sunmaktır. Haliç Surönü Alanı, burada, bir“arayüzeysel sınır yapısı”olarak ortaya konmuştur. Arayüzeysel sınır yapısı kavramından, Haliç Surönü Alanı özelinde, kastedilen yaygın bir sınır yapısı üzerinde askeri, ekonomik ve kültürel akışlara karşı veya onları desteklemek üzere oluşmuş mimari farklılaşmalar ve yoğunlaşmalardır. Bu çalışma Haliç Surönü Alanı'nın mimarisini kent ve deniz arasındaki akış biçimleri temelinde yorumlamaktadır. Günümüz istanbul'unda Haliç Surönü Alanı, daha önceki dönemlere ait sınır yapılarının izlerinin güçlükle izlenebildiği bir arkeolojik alandır. Bu çalışma kapsamında Surönü Alanı'nın mimari tarihi orijinal yazılı ve görsel kaynaklardan toplanan bilgiler ile güncel tarih çalışmalarında yer alan yorumlar birleştirilerek oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HALİÇ EXTRA-MURAL ZONE: A SPATIO-TEMPORAL FRAMEWORK FOR UNDERSTANDING THE ARCHITECTURE OF THE ISTANBUL CITY FRONTIER Erkal, Namık Ph.D. Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Jale Erzen September, 2001, 450 pages This study investigates the architecture of the city frontier and its transformations from the classical terminus to the modern terminals. The city frontier is, here, understood as a space of confrontation between different spatial logics. The study focuses on the architecture of the maritime waterfront, as the boundary between the sea and the city is a historical space of confrontation where the successive transformations of the meaning of the city frontier can be comprehended within a limited spatial frame. Specifically, the study is on the historical development of a city frontier in the city of Istanbul; that is the Haliç Extra-mural Zone, which was an intermediary boundary zone formed between the city fortifications and the sea. The aim is to represent Haliç Extra-mural Zone as a spatio- temporal framework for understanding the multiple factors generating the architecture of the city frontier, and specifically that of waterfront. Haliç Extra-mural Zone is, here, observed as an interfacial structure in the sense that it was an extensive boundary zone informed by architectural differentiations which functioned for or against the military, economic and cultural flows. The study interprets the architecture of the Extra-mural Zone on the basis of the flow patterns between the sea and the city. Haliç Extra-mural Zone is an urban archaeological site in contemporary Istanbul, where the traces of the former historical boundary structures are hardly visible. Thus, the study has searched for the architecture of the Extra-mural Zone in the written and visual historical documents, as well as reviewing the contemporary sources.