Türkiye'de ve dünyada hayvan gen kaynaklarını koruma çalışmaları
A Study on animal genetics resources activities in Turkey and world
  1. Tez No: 120370
  2. Yazar: FİKRİ ÇANTA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan genetik çeşitliliği, çiftlik hayvanı gen kaynakları, global çabalar, koruma yöntemleri, Animal genetic diversity, farm animal genetic resources, global efforts, conservation methods
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
V ÖZET TÜRKİYE'DE VE DÜNYA'DA HAYVAN GEN KAYNAKLARINI KORUMA ÇALIŞMALARI ÇANTA, Fikri Yüksek Lisans tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmail OĞUZ Nisan 2002, 71 sayfa Bu çalışmada, Türkiye'de ve Dünya'da çiftlik hayvanı gen kaynaklarının korunması konusunda yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Bu amaçla; hayvan genetik çeşitliliği ve önemi, hayvan gen kaynaklarını korumanın önemi, korunacak ırkların seçiminde kullanılacak kriterler, global çalışmalar, koruma yöntemleri, Türkiye'de çiftlik hayvanı gen kaynaklarının mevcut durumu ve koruma çalışmaları, koruma modelleri, veri bankaları ve koruma politikaları tartışılmıştır. FAO, 35 türü içeren 5300 ırk hakkında temel bilgileri içeren bir veri bankası geliştirmiştir. Irkların yaklaşık %30'unun yok olma riski altında olduğu belirtilmektedir. Türkiye'de ve Dünya'da hayvan gen kaynaklarının öneminin anlaşılması sonucu, koruma konusunda yoğun çabalar gösterilmiş ve önemli ilerlemeler sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON ANIMAL GENETICS RESOURCES ACTIVITIES IN TURKEY AND THE WORLD MsC. In Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail O?UZ April 2002, 71 pages In this thesis, it is reviewed the studies on the conservation activities of farm animal genetic resouces in Turkey and World. So, it is discussed the importance of animal genetic diversity and conservation, criterias for choosing and conserving of breeds, global efforts in conservation issues, conservation methods, conservation and management of farm animal genetic resources in Turkey, conservation models, data banks and conservation policies. FAO has developed a databank that incorporates some basic information on 5300 breeds representing 35 species. It is estimated from these preliminary data that some 30 percent of the breeds in existance today are at risk of extinction. Awareness of the roles and values of farm animal genetic resources in Turkey and in World resulted in effective actions.