Erzincan Ovası'nda armutlarda sorun olan ateş yanıklığı hastalığı (erwinia amylovora (burill) winslow et al. )'na dayanıklı genotiplerin belirlenmesi
Research on determining pear genotypes resistant to fire blight (erwinia amylovora (burill) winslow et al. ) in Erzincan Province
  1. Tez No: 120836
  2. Yazar: KORAY ÖZRENK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEYİT MEHMET ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş Yanıklığı, Erwinia amylovora, armut, dayanıklılık- duyarlılık
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET ERZİNCAN OVASINDA ARMUTLARDA SORUN OLAN ATEŞ YANIKLIĞI HASTALIĞI (Eminin amylovora (Burrill) Winslow et al.)'NA DAYANIKLI GENOTİPLERİN BELİRLENMESİ ÖZRENK, Koray Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmam: Prof Dr. Seyit Mehmet ŞEN Kasım 2002, 161 saygı Bu çalışmada Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. 'nın neden olduğu Ateş Yanıklığı Hastalığına karşı Erzincan ovasında yetiştirilen armut genotiplerindeki duyarlılık düzeyleri ortaya konmaya çalışılmışta-. 2001-2002 yılları arasında Erzincan Merkez' e bağlı Çağlayan, Çatalarmut ve Yalnızbağ beldeleri ile Karatuş, Yalınca, Konakbaşı, Bahçeliköy, Elmaköy ve Yeşilçat köyleri ve Üzümlü ilçesi ile buna bağlı Bayırbağ beldesinde arazi tarama çalışmaları yürütülmüştür. Bu çalışmalar sırasında yörede özellikle Çatalarmut beldesi ile Bahçeliköy, Elmaköy ve Yeşilçat köylerinde hastalığın çok yaygın olduğu, buna karşılık Çağlayan beldesi, Karatuş, Yalınca ve Konakbaşı köylerinde ise hastalık yayılımının az olduğu gözlenmiştir. Ayrıca örnekleme alanlarında belirlenen toplam 81 genotipten elde edilmiş aşılı armut fidanlarına kontrollü koşullarda E.amylovora bulaştırılmıştır. Bulaştırma sonrasında peryodik olarak yapılan lezyon uzunluğu ölçümlerine göre genotipler, duyarlılık sınıflarına ayrılmışlardır. Buna göre, bu genotiplerin S tanesi A duyarlılık sımana (Çok az duyarlı), 9 tanesi B duyarlılık sınıfına (Az duyarlı), 24 tanesi C duyarlılık sınıfına (Orta derecede duyarlı), 28 tanesi D duyarlılık sınıfına (Duyarlı) ve İS tanesi de E duyarlılık sınıfına (Çok duyarlı) girmiştir. Araştırma sonucunda Ateş Yanıklığı Hastalığına karşı ıslah çalışmaları için ümitvar genotipler belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca 81 genotipin ağaç ve meyve özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCHES ON DETERMINING PEAR GENOTYPES RESISTANT TO FIRE BLIGHT (Erwinia amytovom (Rurrill) Winslow et al.) IN ERZİNCAN PLAIN OZRENK,Koray Fh.D. Thesis., Horticulture Science Supervisor: Pro£ Dr. Seyit Mehmet ŞEN November 2002, 161 pages In this study, susceptibility of pear genotypes grown in Erzincan plain to fire blight disease caused by Erwinia amybvora (Burrill) Winslow et al. has been investigated. During 2001-2002 years the field surveys have been done in Erzincan central county and its provinces (Çağlayan, Çatalarmut, Yalmzbağ), villages (Karatuş, Yalınca, Konakbaşı, Bahçeliköy, Elmaköy, Yeşilçat) and Üzümlü county and its province (Bayırbağ).The results snowed that the incidence of disease was quietly high in Çatalarmut, Bahçeliköy, Elmaköy, and Yeşilçat, however the incidence of disease was low in Çağlayan, Karatuş, Yalınca and Konakbaşı. In addition, grafted young pear trees obtained from 81 genotypes chosen from sampling areas have been inoculated by Erwinia amylovora, under controlled conditions. After inoculation, the genotypes have been classified based on their susceptibility according to periodically lesions length measurements. Due to this evaluation, 5, 9, 24, 28 and 15 genotypes were included respectively in A (Very low susceptible), B (Low susceptible), C (Medium susceptible), D (Susceptible) and E (Highly susceptible) susceptibility character. At the end of this study, promising pear genotypes that have very low susceptibility to fire blight were found and In this study the tree and fruit properties of 81 genotypes have been also determined. Key Words; Fire blight, Erwinia amylovora, pear, resistant-susceptibility in