Streptozotosin-diyabetik sıçanlarda oksidatif stresle ilişkili metabolik, vasküler ve myokardiyal değişimler üzerinde balık yağı tedavisinin etkileri: farmakolojik, biyokimyasal ve morfolojik değerlendirmeler
The preventive effects of cod liver oil treatment on metabolic, vascular and myocardial alterations related with oxidative stress in streptozotocin-diabetic rats: pharmacological, biochemical and morphological evaluations
- Tez No: 123769
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇİMEN KARASU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cod Liver Oil, Oksidatif Stres Balık Yadları Mıyokardıyal değişiklikler, STZ-Dıyabetık Sıçanlar, Vasküler değişiklikler, Cod Liver Oil, Oxidative Stress, Fish Oils, Myocardial Alterations, STZ-Diabetic Rats, Vascular Alterations
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Toksikoloji ve Adli Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 11145
Özet
117 ÖZET Streptozotosin-Diyabetik Siçanlarda Oksidatif Stresle İlişkili Metabolik, Vasküler Ve Myokardial Değişimler Üzerinde Balik Yaği Tedavisinin Etkileri: Farmakolojik Biyokimyasal Ve Morfolojik Değerlendirmeler Bu çalışmada“Cod Liver Oil”(CLO) tedavisinin, streptozotosin(STZ)-diyabetik sıçanlarda bazı metabolik parametreler (yem ve su tüketimi, vücut ağırlıkları ve kan şekeri profilleri ile plazma kolesterol ve triaçilgliserol düzeyleri, hidroksiprolin konsantrasyonları), değişik dokulardaki oksidatif stres göstergeleri (malondialdehit-MDA-, glutatyon peroksidaz-GSHPx-, katalaz), vasküler reaktivite, endotel hücre fonksiyonları, kardiyak performans ve morfoloji üzerine etkileri araştırılmıştır. Deney hayvanları kontrol ve diyabetik olmak üzere 2 gruba ayrılmışlardır. Diyabet tek doz STZ enjeksiyonu ile (55 mg/kg) oluşturulmuştur. STZ enjeksiyonundan 2 gün sonra kan glukoz düzeyleri 250 mg/dl ve üstünde olan sıçanlar diyabetik olarak kabul edilmiş ve tedavili ve tedavisiz diyabetik sıçanlar olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Diyabetik sıçanların bir grubuna CLO (0,05 mi/ 100 g. sıçan, oral) 12 hafta süresince uygulanmıştır. 12 haftalık deney periyodu boyunca tüm gruplardaki sıçanlara yem ve su kısıtlaması yapılmaksızın standart koşullarda bakılmıştır. Diyabetik hayvanlarda yem ve su tüketiminde gözlemlenen artış, hiperglisemi ve kilo kaybı CLO tedavisi ile kısmen düzelmiştir. Dislipidemi göstergesi olarak artmış plazma triaçilgliserol ve kolesterol düzeyleri CLO tedavisi ile kısmen normalize edilmiştir. Diyabetik sıçanlarda aorta ve kalp gibi dokularda MDA, glutatyon peroksidaz ve katalaz aktiviteleri anlamlı şekilde artmıştır. Diyabette görülen peroksidatif stres göstergeleri CLO tedavisi ile anlamlı olarak azalmıştır. İzole aorta preparatında fenilefrinin vazokonstriktör etkisi EC50 değerinde değişiklik oluşturmaksızın artmıştır. CLO tedavisi hem kontrol hem de diyabetik sıçanlarda fenilefrinin vazokonstriktör etkisini inhibe etmiştir. Tedavi edilmemiş diyabetik sıçan aortalarında KCl'nin kastırıcı, asetilkolin ve izoprenalinin gevşetici etkileri kontrol gruba göre azalmıştır. CLO tedavisi KC1 yanıtlarını ve asetilkolinle oluşturulan endotel bağımlı gevşemeleri tamamen düzeltmiştir. Sodyomnitroprusiyat ile oluşturulan konsantrasyon-yanıt eğrilerinin gruplar arası fark göstermediği görülmüştür. Kardiyak performans izole sol atria ve papüler kasta değerlendirilmiştir. Diyabetik grupta bazal durumdaki kalp atım hızı ve papüler kasın kontraltilitesi kontrollere oranla azalmıştır. Diyabetik grupta izoprenalin ve noradrenalinin pozitif inotropik ve pozitif kronotropik etkileri de değişikliğe uğramıştır; ancak CLO tedavisi ile bu durum kısmen düzelmiştir. Hidroksiprolin ve total protein düzeyleri diyabette değişiklik göstermemiştir. Elekron mikroskobi deneyleri diyabetik aorta ve miyokart dokusunda çok sayıda yapısal bozukluğun olduğunu göstermiştir. CLO tedavisi ile aorta morfolojisinde herhangi bir değişiklik oluşturmazken diyabetik kalbin morfolojisinde önemli iyileşmelere neden olmuştur. Sonuçlarımız CLO'nun diyabetle gelişen kardiyovasküler komplikasyonların tedavisinde önemli rolü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY The Preventive Effects of Cod Liver Oil Treatment on Metabolic, Vascular and Myocardial Alterations Related with Oxidative Stress in Streptozotocin- diabetic rats: Pharmacological, Biochemical and Morphological Evaluations In this study, we investigated the effect of Cod Liver Oil (CLO) treatment on some metabolic parameters (food and water intake, body weight and blood glucose profile, plasma cholesterol and triacylglycerol levels, hydroxypyrolin concentrations), oxidative stress markers (malondialdehyde-MDA-, glutathione peroxidase-GSHPx-, catalase) in various tissues, vascular reactivity and morphology, endothelial functions and cardiac performance and morphology in streptozotocin (STZ)- diabetic rats. The experimental animals were grouped as control and diabetic. Diabetes was induced by a single dose of STZ (55 mg/kg, i.p.). After two days of STZ injection, rats having blood glucose levels of 250 mg/dl or higher were accepted as diabetic and randomly assigned two groups as untreated or treated diabetic rats. Some of diabetic rats were treated with CLO (0,05 ml/100g rat, orally) for 12 weeks. During 12 weeks long experimental period, all groups of rats were fed in standard condition without any restriction of food and water. Increase in food and water consumption, hyperglycemia and weight loss observed in diabetic rats was partially prevented by CLO treatment. As indicator of dyslipidemia, increased plasma triacylglycerol and cholesterol levels were nearly normalized by CLO treatment. MDA, GSHPx and catalase activities were found to be significantly increased in some tissues including aorta and heart of diabetic rats, suggesting increased oxidative, especially peroxidative stress. CLO treatment significantly improved peroxidative stress indicators in diabetic rats. In the ring of isolated aorta, vasoconstrictor effect of phenylephrine was significantly increased without changes in EC50. CLO treatment markedly inhibited the vasoconstrictor effect of phenylephrine in both control and diabetic animals. The response of untreated-diabetic aorta to KCL, acetylcholine and isoprenaline was significantly decreased compared to controls. CLO treatment completely prevented the effects of diabetes on KC1 response and acetylcholine- stimulated endothelium-dependent relaxations. Concentration-response curves obtained by sodyum nitroprussiyad in aorta were not different from experimental groups. Cardiac performance evaluated in isolated left atria and papillary muscle. In basal conditions, heart rate of atria was significantly decreased in spite of increased contractility in papillary muscle in diabetic rats. The positive inotropic and chronotropic effects of noradrenaline and isoprenaline were also altered in diabetic heart but, CLO treatment induced a partially prevention. Hyrdoxypyroline and total protein levels significantly unaffected by diabetes. Electron microscopy examinations showed various ultrastructural deteriorations in diabetic aorta and myocardium. CLO treatment leads to very important ameliorations in diabetic heart morphology without a significant effect on diabetic aorta. Our results suggest that CLO may have a therapeutic role in the prevention of diabetes-induced cardiovascular complications.