Benefit maximizing classification using feature intervals
Öznitelik aralıklarıyla fayda maksimizasyonuna yönelik sınıflandırma
  1. Tez No: 129163
  2. Yazar: NAZLI İKİZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ALTAY GÜVENİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: machine learning, classification, cost-sensitivity, benefit maximization, feature intervals, voting, pruning. in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET ÖZNÎTELİK ARALIKLARIYLA FAYDA MAKSİMİZAS YONUNA YÖNELİK SINIFLANDIRMA Nazlı İkizler Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Altay Güvenir Eylül, 2002 Uzun zamandır, sınıflandırma algoritmaları bütün olası hataların sonuçlarının benzer olacağı varsayımıyla, tahmine dayalı hataların sayısını azaltma üzerinde yoğunlaşmışlardır. Fakat bu varsayım, gerçek hayattaki pek çok durum için elverişli değildir. Örneğin, tıbbi tanı alanında, hasta olan bir kimseyi sağlıklı olarak sınıflandırmak tam tersi duruma oranla çok daha ciddi bir hatadır. Bu nedenle, sınıflandırmaların bu tip asimetrik maliyet ve fayda kriterleri göz önünde bulunduracâk yeni sınıflandırma metotlarına büyük ihtiyaç vardır. Bu tezde, maliyete duyarlı sınıflandırma kavramları üzerinde durulmakta ve öznitelik izdüşümü tabanlı bilgi gösterimini kullanan, Öznitelik Aralıklarıyla Fayda Arttırma (BMFI) olarak isimlendirilen yeni bir sınıflandırma algoritması sunulmaktadır. BMFI çatısı altında, farklı veri kümelerinde etkili olduğu gösterilen beş ayrı oylama yöntemi tanıtılmıştır. Bununla birlikte, birkaç genelleme ve budama yöntemi geliştirilmiş ve denenmiştir. Deneysel değerlendirmelerde BMFI, performansın problemin veri kümesindeki fayda kriterlerine ve sınıf dağılımlarına çok bağlı olması gerçeğine rağmen, sarma prensibine dayalı yeni maliyete duyarlı sınıflandırma algoritmalarıyla karşılaştırıldığında, umut verici bir performans sergilemiştir. Ek olarak, maliyete duyarlı ve fayda arttırımına yönelik metotların değerlendirilmesi için, fayda doğruluğu olarak isimlendirilmiş yeni bir metrik önerilmiştir. Bu metrik, elde edilen toplam faydanın, mümkün olan en yüksek fayda değerine oranla göreceli doğruluğunu hesaplamaktadır. Anahtar sözcükler, makine öğrenmesi, sınıflandırma, maliyet duy maksimizasyonu, öznitelik aralıkları, oylama, budama. ^P^i s iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BENEFIT MAXIMIZING CLASSIFICATION USING FEATURE INTERVALS Nazlı İkizler M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Altay Güvenir September, 2002 For a long time, classification algorithms have focused on minimizing the quantity of prediction errors by assuming that each possible error has identical consequences. However, in many real-world situations, this assumption is not convenient. For instance, in a medical diagnosis domain, misdiagnosing a sick patient as healthy is much more serious than its opposite. For this reason, there is a great need for new classification methods that can handle asymmetric cost and benefit constraints ofclâssificatıöhs. In this thesis, we discuss cost-sensitive classification concepts and propose a new classification algorithm called Benefit Maximization with Feature Intervals (BMFI) that uses the feature projection based knowledge representation. In the framework of BMFI, we introduce five different voting methods that are shown to be effective over different domains. A number of generalization and pruning methodologies based on benefits of classification are implemented and experimented. Empirical evaluation of the methods has shown that BMFI exhibits promising performance results compared to recent wrapper cost-sensitive algorithms, despite the fact that classifier performance is highly dependent on the benefit constraints and class distributions in the domain. In order to evaluate cost- sensitive classification techniques, we describe a new metric, namely benefit accuracy which computes the relative accuracy of the total benefit obtained with respect to the maximum possible benefit achievable in the domain.