The Line balancing algorithm for optimal buffer allocation in production lines
Üretim hatlarında optimal ara depo paylaştırımı için hat dengeleme algoritması
  1. Tez No: 129176
  2. Yazar: ÖMER SELVİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT FADILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seri Üretim Hatları, Ara Depo, Optimal Ara Depo Payalaştırım Problemi, Production Lines, Buffer, Optimal Buffer Allocation Problem r>--w **.:, .?>, 4* - i- sırf' ' '.J ' ' »J
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Özet ÜRETİM HATLARINDA OPTIMAL ARA DEPO PAYLAŞTIRIMI İÇİN HAT DENGELEME ALGORİTMASI Ömer Selvi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Murat Fadıloğlu Eylül, 2002 Üretim Hatlarında ara depo paylaştır ımı günümüz endüstrisinde genellikle karşılaşılan önemli bir problemdir. Ara depoların üretim hattında etkili kullanımı yani ara depoların hangi miktarda ve nereye yerleştirileceği önemlidir çünkü ara depoların üretim hatlarının verimliliğinde büyük etkisi vardır. Ara depolar kendisinin önündeki ve kendisini takip eden istasyonun tıkanma ve aç kalma sıklıklarını azaltır. Ama direkt maliyetinden ve ara ürün miktarındaki artışa neden olmasından dolayı ara depo kullanımı pahalı bir yatırımdır. Bu yüzden, performans ve maliyet arasında endirekt bir ilişki vardır. Bu, optimal ara depo gereksinim miktarı ve bu miktarın paylaştırımı analiz ile belirlenmeli anlamına gelir. Bu çalışmada, optimal ara depo paylaştırım problemi üzerinde odaklanılmıştır. Toplam sabit ara depo miktarını mevcut ara depo lokasyonları arasında paylaştırımı yoluyla seri üretim hattının birim üretim miktarı maksimize edilmeye çalışılmış ve bu amaca ulaşmak için istasyonların işleme,bozulum ve onarım zamanları dağılımı, blokaj, bozulum vs. disiplini ve hattın varsayımları ne olursa olsun her türlü üretim hattına tatbik edilebilir“Hat Dengeleme Algoritması”adlı sezgisel bir algoritma geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract THE LINE BALANCING ALGORITHM FOR OPTIMAL BUFFER ALLOCATION IN PRODUCTION LINES Ömer Selvi M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Murat Fadıloğlu September, 2002 Buffer allocation is a challenging design problem in serial production lines that is often faced in the industry. Effective use of buffers (i.e. how much buffer storage to allow and where to place it) in production lines is important since buffers can have a great impact on the efficiency of the production line. Buffers reduce the blocking of the upstream station and the starvation of the downstream station. However, buffer storage is expensive both due to its direct cost and the increase of the work-in-process inventories it causes. Thus, there is a trade-off between performance and cost. This means that the optimal buffer capacity and the allocation of this capacity have to be determined by analysis. In this thesis, we focus on the optimal buffer allocation problem. We try to maximize the throughput of the serial production line by allocating the total fixed number of buffer slots among the buffer locations and in order to achieve this aim we introduced a new heuristic algorithm called“Line Balancing Algorithm (LIBA)”applicable to all types of production lines meaning that there is no restriction for the distributions of processing, failure and repair times of any machine, the disciplines such as blocking, failure etc. and the assumptions during the application of LIB A in the line.