İmmüntolerans kronik hepatit B ve kronik aktif hepatit B enfeksiyonlu çocuk olgularda sosyodemografik özelliklerin karşılaştırlması
The Comparison of sociodemographic data in children with immuntolerans chronic hepatitis B and chronic active hepatitis B
- Tez No: 129664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN DİKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, İmmüntolerans dönem KHB, Kronik Aktif Hepatit B Sosyodemografik özellikler. 57, Child, CHB, Immuntolerant phase hepatitis B, Sociodemographic data. 58
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Hepatit B virüs enfeksiyonu (HBV), prevalansı bölgeler arasında değişmekle birlikte tüm dünyada yaygın olarak bulunan, siroz ve hepatosellüler karsinoma gibi komplikasyonlan olan, asemptomatik fazdan fulminan hepatit fazına kadar geniş klinik dağılım gösterebilen bir virüs enfeksiyonudur. Enfekte kişilerde hastalığın ilk dönemi olan immüntolerans dönem, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte çoğunlukla semptomsuz geçen, yüksek virüs yükünden dolayı bulaştırma potansiyelinin yüksek olduğu, hasta kişilere HBV rezeruan özelliği kazandıran ve 10 ila 30 yıllık bir süreç sonunda immünklirens faza ulaşılan bir dönemdir. Bu çalışmada immüntolerans dönemindeki kronik hepatit B enfeksiyonlu olgular ile kronik aktif hepatit B enfeksiyonlu olguların sosyodemografik değişkenlerinin karşılaştırılması suretiyle ortak ve farklı yönlerin tespiti amaçlandı. Kronik hepatit B enfeksiyonlu 171 hasta iki grup halinde incelendi. Grup l'de 63 immüntolerans, grup 2'de 108 kronik aktif hepatit B li hasta bulunuyordu. Hasta aileleriyle yüzyüze görüşülerek sosyodemografik veriler elde edilerek karşılaştırıldı. Her iki grubun karşılaştırılması sonucunda, karşılaştırılan değişkenler arasında, yaş ortalaması, kardeşlerde HBV sıklığı, ekonomik durum ve HBV-DNA düzeyi grup 1 lehine, düzenli kontrollere gelme ve karaciğer USG'de patlojik bulgu varlığı grup 2 lehine istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0.05). Sonuç olarak, immüntolerans kronik hepatit B dönemindeki hastaların, kronik aktif hepatit B dönemindeki hastalardan farklı olarak asemptomatik olduğu, horizontal geçişe olanak sağladığı, çok yüksek viral yük değerlerine sahip olduğu, biyokimyasal- hematolojik ve radyolojik parametrelere ait bulgu vermediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hepatitis B virus, with changing prevalance in different regions, is a very common virus infection causing a clinical preventation from asemptometic to fulminant hepatitis and complications like cirrhosis and HCC. The immuntolerant phase, the first phase of the infected cases, is usuallly asymptomatic but may show variable clinical findings in different patients. In this phase the infectious potential is high because of the high viral load. Contributing to the patients being HBV reservior and after a 10 to 30 year period immunclearanse phase is reached. In this study, cases chronically infected with HBV in immuntolerant phase and cases with chronic active hepatitis B infection were compared for sociodemoghraphic differences and other characterictics. All 171 patients with chronic hepatitis B infection were investigated in two groups. In group 1, 63 immuntolerant and in group 2, 108 patients with chronic active hepatitis B were admitted. The families of the patients were asked face to face and the results were compared for the sociodemoghraphic data. When compared between the two groups the average age, prevelance of HBV of the brothers and sisters, socioeconomic condition, the level of HBV-DNA were found to be statistically significantly different in group 1 and regular visits to controls and pathological finding in the liver USG were statistically significantly different in group 2 (p < 0.05). In conclusion, patients in immuntolerant chronic hepatitis phase are different from chronic active hepatitis B phase for being asymptomatic, giving possibility to horizontal passage, having very high viral load and showing no abnormality in biochemical, hematologic and radiologic parameters.