Diyarbakır ilinde dört sağlık ocağı bölgesindeki araştırma grubunun difteri, boğmaca ve tetanoza karşı bağışıklık durumlarının ve bağışıklığı etkileyen bazı faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the immunity levels against diphtheria, pertussis and tetanus and the relationships between immunity levels and some variables among study group of four primary health care centres in Diyarbakir
  1. Tez No: 129752
  2. Yazar: AYŞE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET PEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Difteri, boğmaca, tetanoz, seroepidemiyoloji, immünite, Diphtheria, pertussis, tetanus, seroepidemiology, immunity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Serolojik saha araştırması; Diyarbakır ili kırsal ve kentsel yerleşim bölgelerinde 6 ay ve üzeri yaş gruplarında; difteri, boğmaca ve tetanoza karşı bağışıklık düzeylerini belirlemek amacıyla, 24-26 Ekim 2001 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamına alınan 364 kişinin; 360'ında (%98.9) difteri (CCM), 361 'inde (%99.2) boğmaca PT (ELISA), 359'unda (%98.6) boğmaca FHA (ELISA), 362'sinde (%99.5) tetanoz (ELISA+KPA) antikor varlığı ve düzeyi incelenmiştir. DBT, Td/TD, TT aşılanma hızları kırsal bölgede kentsele göre daha yüksek olup her iki yerleşim yerinde de %30.0'ın altında bulunmuştur. Araştırma kapsamına alınanlarda tam korunanların sıklığı kırsal ve kentsel bölge sırası ile difteri için %62.4- %47.8, tetanoz için %70.4- %47.0, boğmaca PT için %76.4- %77.6, boğmaca FHA için %70.6- %60.4 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre koruyuculuğun difteri için yaşla arttığı, tetanoz için yaşla azalırken tetanoz aşı (DBT, Td/TD, TT) dozu ile arttığı bulunmuştur. Boğmaca (anti-PT) koruyucu düzeyine yaş veya DBT aşı dozunun bir etkisi görülmemiştir. Difteri, boğmaca ve tetanoza karşı korunmak için birinci basamak sağlık hizmetlerinin hem kırsal hem de kentsel bölgede iyileştirilmesi ve yüksek aşılanma hızlarına ulaşılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The serological field survey was conducted in the rural and urban area of Diyarbakır among subjects above 6 months of age during October, 24-26, 2001 to determine the immunity level against diphtheria, tetanus and pertussis. The study group consisted of 364 subjects. During the survey 360 subjects (98.9%) were evaluated for diphtheria (CCM), this number was 361 (99.2%) for pertussis PT (ELISA), 359 (98.6%) for pertussis FHA (ELISA) and 362 (99.5%) for tetanus (ELISA+KPA). Vaccination rates of DPT, Td/TD, TT were higher in the rural than urban area and less than 30.0% in both of them. Among the study group 62.4% in rural, 47.8% in urban area had antibodies against diphtheria, 70.4% in rural, 47.0% in urban area had antibodies against tetanus, 76.4% in rural, 77.6% in urban area had antibodies against pertussis PT and 70.6% in rural, 60.4% in urban area had antibodies against pertussis FHA respectively. The results showed that the protective level of diphtheria significantly increased with increasing age, and the protective level of tetanus significantly decreased with increasing age but significantly increased with doses of tetanus (including DPT, Td/TD, TT) vaccine. The protective level of pertussis (anti-PT) was not significant with age or doses of DPT vaccine. The primary health care services should be improved in rural and urban areas and the high vaccination rates should be achieved in order to protect against diphtheria, tetanus and pertussis.