Terapotik plazma değişiminde kullanılan replasman sıvılarının plazma viskozitesi ve onkotik basınca etkisi
Effects of replacement fluids on plasma viscosity and plasma oncotic pressure used for therapeutic plasma exchange
  1. Tez No: 129806
  2. Yazar: İBRAHİM TEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Therapeutic plasma exchange, plasma viscosity, plasma oncotic pressure, hemorheology. 30
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Terapotik Plazma Değişiminde Kullanılan Replasman Sıvılarının PlazmaViskozitesi ve Onkotik Basıncına Etkisi ^AFEREZİS', hematolojide kan komponentlerinden birinin vücuttan uzaklaştırılarak, kalan kısmının hastaya veya donöre geri verilmesi demektir. TPD'nin amacı, otomatik hücre ayrım cihazının kullanımı ile büyük hacimlerde hasta plazmasının vücut dışına alınması ve bunun yerine replasman sıvısının konması işlemidir. İşlem etkili olduğunda, dolaşımda var olan patojen veya toksik maddeler azaltılmış olur (3). Her terapotik plazma değişimi işlemi öncesinde bazal tam kan, serum protein elektroforezi, koagülasyon ve serum elektrolit değerlerinin bilinmesi gereklidir. Ancak bu şekilde tedaviye olan yanıtın yeterliliği değerlendirilebilir (3). Plazmada bulunan ve hastalık patogenezinden sorumlu olan çeşitli proteinlere örnek olarak monoklonal proteinler, kriyoglobulinler, immünkompleksler, lipoproteinler oto ve/veya allo antikorlar ve toksinler verilebilir. Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı, Prof. Dr. Orhan Seyfi Sardaş Aferez Ünitesinde 1/10/2002- 10/6/2003 tarihleri arasında, İbni Sina Hastanesi'nin çeşitli kliniklerinde yatan hastalarda TPD uygulanan 42 hasta üzerinde yapılan 111 TPD işlemi incelendi. TPD uygulanacak damar yolu uygun olmayan hastalara ortalama 11- 12 F diyaliz katateri kullanılarak hastaların özelliklerine göre subklavian veya femoral venden girilerek damar yolu temin edildi. Her seans sırasında 1-1.5 plazma volümü plazma değişimi işlemi uygulandı. Plazma değişim sıvısı olarak serum albümin düzeyi 3gr/dl altında olan hastalarda albümin tercih edildi. Bu değerin üzerindeki olgularda ise rastgele seçim ile diğer değiştirme sıvıları kullanıldı. Hastalar kullanılan replasman 2728 sıvısına göre üç gruba ayrıldı. Genel anlamda bakıldığında gruplar arasında fark incelendiğinde grup1 (HES+albumin) ile grup 3 (albumin) arasında istatistiksel anlamda fark yoktu. Grup 2 (TDP) ile grup 3 arasında plazma viskozitesi ndeki düşüş açısından anlamlı fark varken, grup 1 ile grup 2 arasında fark yoktu. Sonuç olarak plazmaferez işleminde kullanılan replasman solüsyonların hemoreolojik etkileri birbirine benzer olmakla birlikte, fizyolojik ortama en yakın replasman solüsyonu taze donmuş plazmadır. Anahtar Kelimeler : Terapotik Plazma değişimi, plazma viskozitesi, plazma onkotik basınç, hemoreolji. 28
Özet (Çeviri)
Effects of Replacement Fluids on Plasma Viscosity and Plasma Oncotic Pressure Used for Therapeutic Plasma Exchnage Aphresis is a procedure that consists of removing one of the component of blood and giving the remainder to donor or to patient. The aim of the therapeuthic plasma exchange (TPE) is removing patient's plasma from the body, particularly in great fraction, and exchangly this with replacement solutions by using automatic cell distrubition machine. With this procedure circulating pathogens and toxins are reduced. Before each TPE basal complete blood counts,serum protein electrophoresis, coagulation test results and serum electrolytes must be known.The efficacy of this therapy assessed only by this way. The proteins responsible for dissease may be monoclonal proteins cryoglobulins, lipoproteins,oto or alio antikors and toxins e.g. Between 1/10/2002 and 10/6/2003, 111 TPE that was performed on 42 patients in Ankara University İbn'i Sina Hospital Hematology department, Prof. Dr. Orhan Seyfj Sardaş Aferez Unit is investigated. Before the TPE, the patients whose vascular anatomy was not suitable were catheterized either by using subclavian or jugular 11 F dialysis catheter. At each seans, approximately 1-1.5 It. plasma was exchanged. The procedure was performed with albumin in patients whose albumin was under 3 gr/dl. Over this value, the exchange fluids were used with randomization. When overall results were analyzed, there was no statistical significant difference between group 1 (HES +albumin) and group 3 (albumin).The statistical difference between group 2 and 3 was signiflciant, but no difference T.C.Y3ESEL 2930 betwen group 1 and 2 were observed. According to the decreasing plasma viscosity, there was significant difference between group 2 and group 3, but there wasn't difference between group 1 and group 2. As a result, the replacement solutions used for plasmapheresis are similar when compared for hemorheologic effects, but the best replacement solution for the body physiology is fresh frozen plasma.