Ratlarda isofluran, sevofluran ve desfluran anestezisinin gliserol modeli ile oluşturulan rabdomiyolizis sonrası gelişen akut böbrek yetmezliğine etkisi
  1. Tez No: 131892
  2. Yazar: ASIM ILGAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ŞAHİN YÜKSEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, rabdomyolysis, glycerol, inhalational anaestetics, ATN
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ill C. OZET Akut böbrek yetmezliği(ABY) erken postoperatif dönemde sık karşılaşılan bir sorundur. Erken postoperatif dönemde ABY'nin başlıca nedenleri perioperatif hipotansiyon ve/veya nefrotoksinlerin indüklediği akut tubuler nekrozdur (ATN). Çalışmamızda metabolizmalan sırasında nefrotoksik bir ajan olan inorganik florürü oluşturan volatil inhalasyon ajanlarının, perioperatif hipotansiyona ve nefrotoksinlere maruz kalmış akut hasar oluşma riski taşıyan böbreklerle etkileşimini araştırdık. Çalışmamızda 36 rat kullanıldı ve rastgele üç gruba ayrıldı. (Grup Sevofluran; n=12, Grup Desfluran; n=12 and Grup îsofiuran; n=12). Sevofluran, isofluran ve desfluran anestezisi 4 saat uygulandı. Anestezinin 15 'inci dakikasında rabdomiyolizis ve dolayısıyla ATN oluşturmak için ratlara 9ml/kg gliserol intramuskuler uygulandı. Anestezi uygulamasınm bitiminde her gruptan rastgele seçilen 4 rattan CPK, LDH ve hematokrit analizi için kan alındı ve değerler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Böylece üç gruptaki raflarında aynı derecede miyoglobinürik toksisiteye maruz kaldığı kanaatine vardık. Anestezi bitiminden 24 saat sonra ratlar intraperitoneal tiyopental sonrası sakrifiye edildi. Böbrekler histopatolojik inceleme ve ATN skorlaması için hazırlandı. Sevofluran, isofluran ve desfluran grupları arasında ATN skorlaması açısından anlamlı farklılık vardı. İsofluran anestezisi uygulanan grupta diğer iki gruba göre çok daha az ATN gelişti. Desfluran grubunda isoflurana göre fazla ancak sevofuran grubuna göre daha az ATN gelişti. İsofluran grubunda daha az ATN oluşması isofluran anestezisi sırasında oluşan düşük doz inorganik florürün hücre koruyucu etkilerine bağlanmıştır. Sonuç olarak postoperatif ABY riski taşıyan olgularda uygun anestezik ajanın isofluran olduğu sonucuna vardık.IV Anahtar kelimeler : Rat, rabdomiyoliz, gliserol, inhalasyon anestezikleri, ATN
Özet (Çeviri)
D. SUMMARY Acute Renal Failure (ARF) is a common problem in early postoperative period. Perioperative hypotension and acute tubuler necrosis (ATN) induced by nephrotoxins are mainly cause of ARF in early postoperative period. In this study, we investigated the effects of volatil agents which occure inorganic fiorur in their metabolism on the kidneys that have perioperative hypotension and exposed to nephrotoxic agents and so have acut injury. 36 rats were studied and they were assigned randomly to three groups.(Group Sevoflurane; n=12, Group Desflurane; n=12 and Group Isoflurane; n=12). Sevoflurane, desflurane and isoflurane were given to the rats for four hours. 9 mg/kg gliserol were administered intramuscularly to the rats to produce rabdomyolisis and ATN at 15th minutes of anesthesia. At the end of the anaesthesia, four rats were randomly selected from each group and blood samples were withdrawn for CPK, LDH, hematocrit and there were no significant differences. So we considered that the rats were exposed to the same degree myoglobinuric toxicity in three groups. 24 hours after anaesthesia, the rats were sacrified by intraperitoneal penthobarbital. The kidneys were prepared for histhopatologic examination and ATN scoring. There were significant differences among the groups. ATN scoring in isoflurane group was lower then other groups. ATN scoring in desflurane group was lower than sevoflurane but greater than isoflurane. Low ATN scoring in isoflurane is considered to celluler protective effects of low inorganic fiorur produced during isoflurane anaesthesia. In conclusion, we think that isoflurane is an aproval anestetic agent in the cases that have postoperative ARF risk.