Over kitlelerinde ultrasonagrafi, renkli doppler ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntülemenin yeri
  1. Tez No: 132006
  2. Yazar: YASEMİN BOZTOSUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE MURAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Over kitleleri, RDUS, MRG X
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
1. ÖZET Bu çalışma prospektif olarak ultrasonografı (US), renkli Doppler US (RDUS) ve manyetik rezonans görüntüleme'nin (MRG), benign ve malign over kitlelerini ayırımdaki etkinliklerini saptamak amacı ile yapıldı. Yaşlan 18-86 arasında değişen, klinik olarak pelvik kitleden şüphelenilen 54 olgu, preoperatif olarak transvajinal ve transabdominal US, RDUS ve MRG yöntemleri ile değerlendirildi. Tüm olgularda önce transvajinal US ile Lerner skorlama sistemi esas alınarak benign-malign ayırımına gidildi. Daha sonra PI değeri 1.0'ın altı, RI değeri 0,4'ün altı malignite açısından patolojik kabul edilerek RDUS incelemesi yapıldı. Son olarak pre ve post kontrast MRG uygulandı. Her bir yöntemin duyarlılık, özgüllük, güvenilirlik negatif ve pozitif prediktif değerleri histopatolojik sonuçlar esas alınarak hesaplandı. Buna göre benign ve malign over kitlelerinin ayırımında US'nin duyarlılık, özgüllük, güvenilirlik, negatif ve pozitif prediktif değerleri sırası ile %90, %65.9, %69, %37.5 ve %96.6 olarak bulundu. RDUS'nin duyarlılık, özgüllük, güvenilirlik, negatif ve pozitif prediktif değerleri RI değerine göre sırası ile %30, %100, %84, %100, %82.9, PI değerine göre ise %90, %73,5, %77, %50, %96.1 olarak bulundu. MRG'nin duyarlılık, özgüllük, güvenilirlik, negatif ve pozitif prediktif değerleri sırası ile %100, %79.5, %83, %52.6 ve %100 olarak bulundu. Görüntüleme yöntemlerinin benign-malign kitleleri ayırımlarındaki tesadüfi olmayan uyumlarını karşılaştırdığımızda ise US ve MRG arasında en yüksek olmak üzere US-MRG, US- PI ve MRG-PI arasında istatistiksel olarak da anlamlı bir uyum bulunduğunu gördük. IXSonuç olarak bu çalışma, US, RDUS incelemesinde PI değerinin ve MRG yöntemlerinin benign ve malign lezyonlan ayırım konusunda yüksek duyarlılık ve özgüllük değerlerine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT The purpose of this study was to evaluate prospectively the relative usefulness of ultrasonography (US), color Doppler ultrasonography (CDUS) and magnetic resonance imaging (MRI)in differentiating benign from malignant ovarian masses. 54 patients (18-86 years) were examined with transvaginal and transabdominal US, CDUS and the MRI. All patients were categorized as benign or malignant on the basis of Lerner scoring system. Thereafter colour Doppler spectral analysis was performed. RI< 0.4, PI