Tavşan dizosteoartrit modelinde eklem distraksiyonunun kıkırdak dokuya etkilerinin değerlendirilmesi
The effects of joint distraction on articular cartilaoe in a rabbit knee osteoartrhritis model
- Tez No: 132152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VASFİ KARATOSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Eklem distraksiyonu, Papain, Modifiye Mankin skorlama sistemi, Eksternal fiksatör, Osteoarthritis, Articular distraction, Papain, Modified Mankin scoring system, Eksternal fixation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
1.0ZET Tavşan Diz Osteoartrit Modelinde Eklem Distraksiyonunun Kıkırdak Dokuya Etkilerinin Değerlendirilmesi (Deneysel Çalışma) Dr. Bahaddin KARADAM Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Balçova-İZMİR Çalışmamızda, tavşanlarda papainle oluşturulan osteoartrit modelinde diz eklemlerine eksternal fiksatör yardımıyla distraksiyonun farklı şekillerini uygulayarak; distraksiyonun osteoartritik kıkırdak doku üzerine etkilerinin histopatolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 24 adet erkek New Zealand tipi beyaz tavşan kullanıldı ve bunlar randomize olarak altışarlı dört gruba ayrıldı. Birinci gruptaki tavşanların sağ dizlerine 0.2 mi %4'lük papain solüsyonu ve onun aktivatörü 0.03 M 0.1 mi. sistein uygulanarak osteoartrit oluşturuldu; sol dizlerine papainin çözücüsü olarak kullanılan steril distile su aynı miktarda (0.3 mi) uygulanarak kontrol grubu oluşturuldu. Bu uygulama 1., 4. ve 7. günde olmak üzere toplam üç kez yapıldı. Son enjeksiyondan 12 hafta sonra bu gruptaki tavşanlar sakrifiye edildi. Geri kalan 18 tavşanın her iki dizine papain benzer şekilde uygulandı. Son enjeksiyondan 6 hafta sonra bu tavşanların sağ dizlerine unipolar eksternal fiksatör uygulandı. İkinci gruptaki tavşanlara distraksiyon uygulanmadı. Üçüncü gruptaki tavşanlara ise 0.5mmx2/gün olmak üzere iki gün süreyle toplam 2mm distraksiyon uygulandı ve diz hareketi serbest bırakıldı. Dördüncü grupta da benzer şekilde distraksiyon uygulandı, ancak diz hareketine izin verilmedi. Eksternal fiksatör uygulanan bu üç gruptaki tavşanlar altı hafta sonra sakrifiye edildi. 24 tavşanın toplam 48 dizinin iç ve dış kompartmanları modifiye Mankin skorlamasına göre ayrı ayrı histopatolojik olarak değerlendirildi.Bütün gruplarda tavşanların dizlerinin iç ve dış kompartmanları arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Papain uygulanıp eksternal fiksatör uygulanmayan dizler yani birinci grup sağ, diğer gruplarda sol dizler birbirleriyle karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir fark bulunamadı ve bunların hepsi papain kontrol grubu olarak kabul edildi. Papain kontrol grubuyla, birinci grubun steril distile su yapılan sol dizleri karşılaştırıldığında ileri derece anlamlı fark bulundu (p=0,0002). Bu da Osteoartrit modelinin başarılı olduğunu göstermektedir. Papain kontrol grubu ile ikinci ve üçüncü grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Hareketsiz distraksiyon uygulanan dördüncü grup ile papain kontrol grubu karşılaştırıldığında kötüleşme lehine anlamlı fark saptandı (p=0,0013). Sonuç olarak, osteoartritik ekleme eksternal fiksatör uygulamanın eklem üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi bulunmadığı, ancak hareketsiz distraksiyon uygulamanın osteoartritik ekleme olumsuz etkisinin olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT The Effects of Joint Distraction on Articular Cartilage in a Rabbit Knee Osteoarthritis Model (An Experimental Study) Dr. Bahaddin KARADAM Dokuz Eylul University, Faculty of Medicine Department of Orthopaedics Izmir, Turkey The effects of different modes of joint distraction on articular cartilage in osteoathritis (OA) of the knee were investigated in an animal study. Twenty-four rabbits were randomly divided into four groups. In the first group, a mixture of 0.2 ml of 4% papain and 0.1ml of cysteine was injected into the right knees of each rabbit on the first, 4th, 7th days. The same volume of sterile saline solution was injected into the left knees of this group. After twelve weeks, rabbits in first group were sacrified. Then, papain-cysteine solution was injected into the both knees of the remaining 18 rabbits in the same manner. After 6 weeks, unipolar external fixator was applied to the right knees and no distraction was utilized to the 2. Group. However, articulated joint distraction was utilized to 3. Group and non-articulated to 4. Group. After six weeks, all were sacrified. Medial and lateral compartment of both knees of each rabbit were examined histopatogically seperately by the modified Mankin score. In all groups, there was no significant difference between medial and lateral compartment of the knees. When the knees with papain injection but without external fixation, this means, right knees of first and the left knees of the other groups, were compared, there was no statisticaly significant difference so all were accepted as the papain control group. When the papain kontrol group were compared with saline group.there was a statisticaly very significant relation (p=0,0002). This means, OA was produced in the right sides. However, there was no significant differencebetween the papain control group and second groups also third groups (p>0.05). On the other hand, the results of fourth group was significantly worse than the papain control group (p=0, 001 3). The results of the present study suggest that, there are no deleterious effects of simple external fixation on the osteoarthritic joints. However, non-articulated distraction, worsens the OA and has no place in the treatment of OA.