Deneysel olarak hipertansiyon oluşturulan sıçanlardaki fleplere pentoksifilinin etkileri
- Tez No: 132240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Flep, hipertansiyon, L-NNA, pratoksifilin, nitrik oksid, Flap, hypertension, L-NNA, nitric oxide
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
l.ÖZET Bu çalışma, endotelyal nitrik oksid sentez inhibitörü olan N*9 - nitro - L-arijninin (L- NNA) ile deneysel olarak oluşturulan hipertansiyonun sıçanların Heplerine olan etkilerini saptamak ve bu hipertansif sıçanlardaki fleplere pentoksifilinin (PTX) faydalı etkisi olup olmadığını araştırmak için yapıldı. Çalışmada 32 adet erkek Wistar albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar her grupta 8 denek olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Grup Kontrol: 3 hafta süreyle 0.5 mi serum fizyolojik intraperitoneal her gün iki eşit dozda verildi. Grup L-NNA: 3 hafta süreyle içme suyunda 50 mg/350ml/gün L-NNA verildi. Grup PTX: 3 hafta süreyle 25 mg/kg/gün pentoksifilin intraperitoneal olarak iki eşit dozda verildi. Grup L-NNA + PTX: 3 hafta süreyle içme suyunda 50 mg/350ml/gün L-NNA ve 25 mg/kg/gün pentoksifilin intraperitoneal olarak iki eşit dozda verildi. Sıçanların kan basıncı ölçümleri bilinci açık iken kuyruktan indirekt tail cuff metodu ile yapıldı. Çalışmanın 14. gününde sıçanların sırtlarından kranial tabanlı 8 x 3 cm boyutlarında random flepler kaldırıldı. Sıçanlara çalışmanın 21. gününde 0.5 mi fluoressein sodyum solüsyonu intraperitoneal olarak verildi. Flepler 20 dakika sonra wood lambası altında değerlendirildi. Asetatlı kağıt üzerine fleplerin yaşayan ve nekroz olan kısımları işaretlendi. Yaşayan kısımlar bu kağıtlar üzerinden dijital planometre yardımıyla hesaplandı. 21 gün boyunca oral yoldan 21 mg/kg/gün L-NNA uygulanması sıçanlardaki tansiyonu anlamlı olarak yükseltmesine rağmen Heplerde yaptığı olumsuz etki istatistiksel olarak anlamlı değildi. Pentoksifilinin normal tansiyonlu ve NO inhibisyonu ile hipertansiyon oluşturulan sıçanlardaki fleplere olumlu yada olumsuz bir etkisi bulunamadı.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT This study is planned to investigate the effect of pentoxiphilline on the flaps of hypertensive rats that is created experimentally by N0 - nitro - l^argininin (L-NNA) which is nitric oxide synthase inhibitor. The effect of hypertension on rat flap is also investigated. 32 Wistar albino male rats is used in the study. They were divided into 4 groups each containing 8 rats. Control group: Serum physiologic given intraperitoneally for 3 weeks. Group L-NNA: 50 mg/350ml/day L-NNA administered with tap water for 3 weeks. Group PTX: 25 mg/kg/day pentoxiphilline administered intraperitoneally for 3 week in 2 egual doses. Group L-NNA + PTX: 50 mg/350ml/day L-NNA administered with tap water for 3 weeks oral, 25 mg/kg/day pentoxiphilline administered intraperitoneally for 3 weeks in 2 egual doses. Blood pressure measurement done by indirect cuff method during the conciouss period. Random flaps obtained dorsal skin of rats and cranial base at 8x3 cm size at 14 * of the study. 0,5 ml flurescein sodium solution administered intraperitoneally at 21 * day. Flaps are examined under wood lamp after 20 minutes. The living parts and the necrotic parts are labelled on the clear acetate sheets. The living parts are calculated by digital planometry. The rats that were administered 21 mg/kg/day L-NNA for 21 day orally have increased the arterial pressure however the negative effect on flaps were statistically meaningless. The pentoxiphilline on both normo tensive rats and hypertensive rats created by NO inhibition show no positive or negative effects.