Yerleşim bölgeleri kıyı şeridinin rekreaktif amaçlı yakın çevre tasarımına bir yaklaşım
An approach to the environmental design of the coastal areas for the recreational activities
  1. Tez No: 132739
  2. Yazar: İREM ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. AYHAN AYDINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Kıyı, Gölbaşı, Mogan Gölü, Karadeniz Ereğli, Guadalupe River Park, Recreaction, Coast, Gölbaşı, Mogan Lake, Karadeniz Ereğli, Guadalupe River Park
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
ÖZET Çalışmada konunun iki ayrı bölümü olan kıyı ve rekreasyon kavramları öncelikle ayrı ayrı ele alınarak incelenmiş, daha sonra bu iki kavramın birbiri ile ilişkisi açıklanmıştır. Bu kavramların açıklanması için boş zaman kavramı öncelikli olarak irdelenmiştir. Evrenin oluşumu ile birlikte zaman kavramı hep ön plana çıkmıştır. Ancak 19. yüzyılın başlarında meydana gelen ekonomik ve sosyal yenilikler zamanın değerlendirilmesi konusunda da kendisini hissettirmiştir. Teknolojik medeniyet gittikçe artan ölçüde daha fazla ve daha mükemmel istihsal mekanizmaları ile tüketim mallan sağlamaktan başka aynı zamanda çalışma zamanında da“serbest zaman”kavramını meydana getirmiştir. Gerçekte“serbest zaman faaliyeti”esas itibariyle endüstrileşen toplumda ailenin oluşturduğu mesken ile iş yerinin ayrılması sonucunda ortaya çıkan bir mesele olmuştur. Böylece aile salt bir tüketim toplumu haline gelmiştir. Çalışma dışında elde edilen serbest zamanın uzatılması ise yeni eğlence endüstrilerinin kurulmasına yol açmıştır. Boş zaman kavramı ile serbest zaman içinde insanların kendi isteklerine göre yapmayı amaçladıkları eylemleri kapsayan rekreasyon kavramı ve alanları oluşmuştur. Rekreasyon alanları günümüzde özellikle, doğal çevre elemanı olan suyun tasarımla buluştuğu, görsel iletişim ve etkileşim içinde bulunduğu en önemli alanlar olan kıyılarda önem kazanmaktadır. Kıyılar ve rekreasyon ilişkisinin açıklanmasında üç farklı örnek alan ele alınmıştır. Bu alanlar arasındaki tasarım anlayışları karşılaştırmıştır. Tezin son bölümünde genel anlamda tasarım olguları işlenerek, kıyı alanları ile ilgili yasal boyut irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In this study, first the concepts of“coast”and“recreation”, two different parts of the issue are examined seperately and then interrelation of these two concept is explanied. For the explanation of these concepts, the term“free time”is studied in the place. With the creation of the universe, time concept has always been importanat. However, the economic and social reforms that took place in the early 19th century also influenced the use of time. Tecnological civilization has not only increasingly provided consumer goods throught more and more perfect production mechanisms, but has also included the“free time”concept in the working hours. In fact“the free time activity”question has aroused as a result of the seperation of the house where family lives and the work place in an industrializing society. Thus, family has become a pure consumer group. And the extension of the free time apart from working hours has led to the creation of new entertainment industries. With the“free time concept”have appeared the recreaction concept and relevant fields including the activities that people aim to pursue according to their wishes in their spare time. Today, recreational activity fields gain importance especially at the coastal areas where the natural environmental element water is combined and is in visual interaction with design. While explaining the relation between the coastal areas and the recreational activities, three different sample areas are mentioned. The designs of these three areas are compared. In the final part of this thesis, the design facts are dealt with in general and the legal procedures about the coastal areas are examined.