Alfa-pinenden alfa-terpineol eldesi
- Tez No: 13282
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLHAN IŞIKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Terementi, Çam yağı, a-Pinen, a-Terpineol, Katyon Değiştirici Reçine, Turpentine, Pine oil, a-Pinen, a-Terpineol, Cation Exchange Resin
- Yıl: 1990
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
IV ÖZET oc-Terpineol parfüm endüstrisinde ve diğer yaygın uçucu kimyasal maddelerin yapımında değerli bir ara üründür. Bu bileşiğin birkaç yolla hazırlandığı bilinmektedir. Terpenik alkoller normalde, terpenik olefinlere, hidroklorikasit ya da daha düşük bir alkanoikasit'in, örneğin formik ya da asetikasit'in ilavesi ile olefin'in hidroklorür, ya da esterine dönüşmesi, daha sonra da istenen alkole hidroliz edilmesi ile elde edilir. Bunlara alternatif olarak, olefinlerin kuvvetli katyon değiştirici reçine kullanılarak direkt hidratasyonu gibi kullanışlı metodlar da vardır. Bu çalışmada, önce cc-pinen'in hidratasyonu sonucu terpinhidrat ve ardından dehidratasyon ile oc-terpineol eldesi yanında, iyon değiştirici reçine kullanılarak da çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca polimerizasyonu önlemek düşüncesiyle, oksijensiz ortamda katyon değiştirici reçine ile çalışılmış ve iyi bir verimle a-terpineol elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY a-Terpineol is useful in the formulation perfumery and flavouring compositions. Terpenic alcohols have hitherto been known to be manufactured by a two-step process, involving either the addition of a haloacid such as formic acid or acetic acid to an olefin to get the corresponding hydrohalide or formate or acetate, which on subsequent hydrolysis furnishes the desired alcohol. However, in recent years, methods for the direct hydration of olefins using strong cation exchange resin, have become available. In the present study, hydration of oc-pinene led to the formation of terpinhydrate which was subsequently dehydrated to yield a-terpineol. This reaction also involved the use of ion exchance resins. In order to avoid the formation of polimerization, reaction under an oxygen-free atmosphere using a cation exchange resin resulted in a good yield of a-terpineol.