Afşin-Elbistan kömür havzasının paleoekolojik yönden incelenmesi
Paleoecological investigation of Afşin-Elbistan coal basin
  1. Tez No: 134686
  2. Yazar: MENDERES ÇENET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pliyosen, Türkiye Florası, Paleopalinoloji, Paleoekoloji, Pliocen, Flora of Turkey, Paleopalinology, Paleoecology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET AFŞİN-ELBİSTAN KÖMÜR HAVZASININ PALEOEKOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ ÇENET, Menderes Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ Eylül 2003, 102 sayfa Türkiye florası Tersiyer kökenli olup, oldukça fazla sayıda tür içermektedir. Çalışmamızda, ülkemiz linyit rezervinin % 50'sini oluşturan Afşin-Elbistan (Kahramanmaraş) kömürlerinin paleoekolojik yönden incelemesi yapılmıştır. Bulduğumuz paleopalinolojik verileri günümüzle karşılaştırabilmek için; ayrıca havzanın güncel flora vejetasyonu üzerine gözlemde bulunulmuştur. Pteridophyta'ya ait 3 familya, Gymnospermae'den 5 familya, ve Angiospermae'ye ait 21 familya tespit edilmiştir.Bu 29 familyaya ait 43 cins tayin edilmiştir. Bunların % 1 bilinmeyen, % 49'u odunsu, %50'i de otsu formlardır. Afşin-Elbistan Topluluğu, Benda'nın (1971), Akça Topluluğu ile benzeşmektedir. Paleopalinolojik ve stratigrafik pajinoloji çalışmalarımız sonucunda Pliyosen yaşlı Afşin-Elbistan Kömür Havzasın'da, ılıman-nemli bir iklimin hüküm sürdüğü ve ağaçlı savanın Tersiyer' e nazaran daha geniş alanlara yayıldığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PALEOECOLOGICAL INVESTIGATION OF AFŞİN-ELBİSTAN COAL BASIN ÇENET, Menderes Ph. D Thesis, Biology Dept. Supervisor: Prof. Dr. Yusuf GEMİCÎ September 2003, 102 Pages The origin of the flora of Turkey is Tertiary and contains a lot of taxa. In our study, Afşin- Elbistan (Kahramanmaraş) coal area which contains 50% of Turkish lignite coal reserve is paleopalinologically investigated. In order to compare the paleopalinological data with present flora ones, we made observations on the today's vegetation of the basin. We have identified 3 families belonging to Pteridophyta, 5 families belonging to Gymnospermae and 21 families belonging to Angiospermae. 43 genus belonging to these 29 families. Out of these, % 49 is woody, % 50 is herbaceous and % 1 indetermine forms. Afşin-Elbistan basin resembles to Benda's (1971) Akça basin. At the end of our paleopalinological ve stratigrafic palinological studies, it was determined that a mild-moist climate reigned in Afşin- Elbistan coal basin which is dated to Pliocen and that a vegetation of mixed forest and savanna had spread out to larger areas compared to Tertiary.