Kil, kaolen, pegmatit süspansiyonlarının reolojik özelliklerine farklı dellokülantlarının etkisi
The Effect of different defloculants on rheological properties of clay kaolene pegmatite suspensions
  1. Tez No: 134844
  2. Yazar: ÖZGE ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Defloculation, Flow, Zeta potential
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
IV KİL, KAOLEN, PEGMATİT SÜSPANSİYONLARININ REOLOJİK ÖZELLİKLERİNE FARKLI DEFLOKÜLANTLARIN ETKİSİ Özge Çakıroğlu Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Yrd. Doç.Dr.Nezahat EDİZ ÖZET Kil-su, kaolen-su ve pegmatit-su süspansiyonlarının viskozite, tiksotropi gibi reolojik özelliklerinin saptanması seramik endüstrisi için oldukça önemlidir. Bu süspansiyonlardaki partiküller arasındaki elektrostatik etkileşim ve Van der Waals kuvvetlerinin çekimi gibi etkenlerle sistemin akışkanlığı bir süre sonra azalabilmekte ve sistem pıhtı laşarak çökebilmektedir. Teknolojik bakımdan sakıncalı olan bu durumla karşılaşmamak için kil-su, kaolen-su, pegmatit-su sistemlerinin reolojik özelliklerinin bilinmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Altın Çini fabrikasından temin edilen, seramik üretiminde kullanılan İstanbul kili, Sındırgı yöresi kaoleni, Aydın-çine yöresi pegmatiti numunelerinin kimyasal, tane boyut dağılımı, XRD analizleri yapılmıştır. Daha sonra, viskozitenin farklı hammaddelere (kil, kaolen, pegmatit) ve deflokülantlara bağlılığının araştırılması amacıyla değişik deflokülantlar ve bunların bazı karışımları kütlece % 60 hammadde içeren süspansiyonlarına ilave edilerek viskozite, pH, tiksotropi, ve plastiklik özellikleri incelenmiştir. Ayrıca deflokülasyon olayının aydınlatılması amacıyla süspansiyonların zeta potansiyel-pH-konsantrasyon değişimleri incelenmiştir. Minimum su miktarı ile akışkanlığın arttırılmasının amaçlandığı bu çalışmada, en iyi akışkanlık değerlerine Na^O^ ve Na2SiÖ3 ile ulaşılmıştır. Na2SiÖ3 ile yapılan zeta potansiyelinde deflokülasyon olayının devam ettiğini, Na^On ile yapılan zeta potansiyelinde ise, 0,001 M 'dan sonra sistem floküle olmuştur. Anahtar Kelimeler : Akışkanlık, Deflokülant, pH, Zeta Potansiyeli
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DIFFERENT DEFLOCULANTS ON RHEOLOGICAL PROPERTIES OF CLAY KAOLENE PEGMATITE SUSPENSIONS Özge Çakıroğlu Ceramic Engineering, 2003 Thesis SupervisonYrd. Doç.Dr. Nezahat EDİZ SUMMARY It is quite important for ceramic industry to determine rheological features such as viscosity and thixotrophy of clay-water, kaolene -water and pegmatite-water suspensions. The viscosity of the system may diminish after a white because of interaction between the partialis in these suspensions and because of Van der Waals-forces, so the system may coagulate and precipilate. It is necessary to know and control the rheological features of clay-water, kaolene - water and pegmatite-water systems in order not to face such situations which are in convenient from the technology point of view. In this study, chemical analysis, grain size distribution and XRD analysis of the samples composed of Istanbul clay obtained from Altın china factory and used in ceramic producing Smdırgı kaolene and Aydın Çine pegmatite were made. After that, in order to search the corelation with viscosity and different raw materials (clays, kaolene, pegmatite) and with deflokulants, different deflokulants and their mixtures have been added in to suspensions which comprise 60 percent raw material; later, their viscosity, pH, thixotrophy and plasticity merits have been examined. In this study arming to increase viscosity by using the least amount of water, the best viscosity merits have been avquired with Na^On and Na2Si03, According to zeta potential measuring results, provided with Na2Si03 the continuation of defloculation on the other hand, with Na^Oo beyond 0,001 M the floculation of the system has been noticed.