Mermer işleme fabrikalarında ST makinalarının kesim performanslarının belirlenmesi
An analysis on block cutting performance of double footed block sawing (ST) machines
- Tez No: 135663
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALAATTİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Blok, Diskli Blok Kesme, Mermer, Kesim Performansı, Block, Block sawing machine, Marble, Cutting Performance
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mermer teknolojisinin günümüzde giderek önem kazanmasına paralel olarak, mermer blok işlemeciliğinde ST diskli blok kesim makinalannın kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Farklı karakteristik yapıya sahip mermer bloklarının, sektörde yer alması, mermer işlenmesinde büyük bir rekabeti doğurmaktadır. Bunun doğal bir sonucu olarak da, mermerlerin kesimi ve işlenmesi de daha ekonomik olmalıdır. Bu nedenle, mermerlerin fabrikalarda işlenmesinde, kullanılan kesim ekipmanlarının detaylı olarak incelenmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmada, İsparta Erciyes Mermer San. ve Tic. A.Ş. ve Muğla Alpay Mermer A.Ş/de iki ayaklı ST makinalannın, farklı tür mermer bloklarının kesim performanslarının belirlenmesi üzerine yapılan bir araştırma çalışmasının bulguları sunulmuştur. Elde edilen bulgulardan, geliştirilen performans kriterleri ve matematiksel model yaklaşımları tanımlanarak, uygulanabilirlik değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In parallel to marble technology is nowadays becoming very popular day by day, the usage of ST double footed block sawing machines is widely applied in marble block cuttings. The popularity of using the marble blocks having different characteristics structures require to economise the costs of cutting processes. As a natural result of this, cutting and processing the marble blocks must be more economical. In this respect, the detailed research is needed for the marble cutting and sawing equipments in marble processing plants. In this study, the research findings on determining the block cutting performance of ST double footed block sawing machines for different marble block types in Erciyes Marble Company, İsparta and Alpay Marble Company, Muğla were presented. From the research findings, the performance criteria developed and mathematical modelling approaches were defined and their applicability and their evaluations were also carried out.