Pamuk alanlarındaki Verticillium dahliae Klebahn yoğunluğu, solgunluk çıkışı ve etmen izolatlarının konukçuya özelleşmesi
Inoculum density, disease incidence and host specificity of Verticillium dahliae Klebahn isolates in cotton areas
  1. Tez No: 135722
  2. Yazar: SİBEL DERVİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Verticillium solgunluğu, mikrosklerot, konukçuya özelleşme, vejetatif uyum gruplan
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz DOKTORA PAMUK ALANLARINDAKİ Verticillium dahliae Klebahn YOĞUNLUĞU, SOLGUNLUK ÇDJOŞI ve ETMEN İZOLATLARINTN KONUKÇUYAÖZELLEŞMESİSibel DERVİŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİMDALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Yıl: 2003, Sayfa: 135 Jüri: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ ProfDr.AliERKILIÇ Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. M. A. YILMAZ Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Verticillium dahliae Kleb. Türkiye'de pamuğun (Gossypium hirsutum L.) en önemli patojenidir. Mevcut çalışmada, Çukurova'da 21 pamuk tarlasından alınan toprak örneklerinde V. dahliae'mn topraktaki inokulum yoğunluğu saptanmıştır. Islak eleme metodu ile Hatay, Adana ve Kahramanmaraş illerinden alman toprak örneklerinde yapılan mikrosklerot sayımı sonuçlarına göre inokulum yoğunluğu 7.0 ila 24.6ms/g arasında değişmiştir. Türkiye'nin güneyinde 7 ayrı lokasyonda 142 pamuk tarlasında 2000 ve 2001 yıllan arasında yapılan verticillium solgunluğu sörveyi ile hastalık, incelenen tarlaların %25.07'sinde saptanmıştır. Patojenite testlerinde pamuk, patlıcan ve karpuzdan elde edilen bütün izolatlar, her üç bitkide de patojenik olmuş ve bunlar arasında patojenite yönünden konukçuya özelleşme gözlenmemiştir. Pamuk, patlıcan, karpuz, bamya ve zeytinden elde edilen 102 V. dahliae izolatmdan türetilmiş nitrat kullanamayan nil mutantlan, vejetatif uyum grubu çalışmalarında kullanılmıştır. Bu V. dahliae izolatlannm 77 tanesi, litreye 22. 5g potasyum klorat eklenmiş minimal ortam üzerinde gelişen dayanıklı sektörleri seçerek vejetatif uyum gruplarına (VCGs) ayrılmıştır. Mutantlann çoğu nitl, %19.1'i NitM ve yaklaşık %2.24'ü nit3 olarak karakterize edilmiştir. Mutantlar, VCG1, 2, 3 ve 4 tester streynleri ile testlenmiş ve ayrıca kendi aralarında pek çok kombinasyonda çiftleştirilmiştir. Kırk dokuz izolat VCG2B'ye, on dokuz izolat VCG2A'ya, altı izolat VCG4B'ye, bir izolat VCG4A'ya ve iki izolat VCGl'e ayrılmıştır. Kalan 12 streyn ise teşhis edilmiş VCG'lerin hiçbirisine ait olmamıştır. Çünkü bu 12 streynden elde edilen nit mutantlan 4 VCGs'nin tester streynleriyle ve diğer izolatlann tamamlayıcı mutantlanyla negatif reaksiyon vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INOCULUM DENSITY, DISEASE INCIDENCE and HOST SPECIFICITY of Vertmttmm dahliae Klebahn ISOLATES in COTTON AREAS Sibel DERVİŞ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Year: 2003, Pages: 135 Jury: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof.Dr.AliERKILIÇ Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. M. A. YILMAZ Assist. Prof. Mehmet ÖZASLAN Verticillium dahliae Kleb. is the most important pathogen of cotton (Gossypium hirsutum L.) in Turkey. In the present study, soil inoculum density of V. dahliae was determined in the soil samples from 21 cotton production field in Çukurova Region. According to the results of microsclerotia counting in soil samples from Hatay, Adana and Kahramanmaraş by wet sieving method, the inoculum density ranged from 7 to 24.6 microsclerotia per g of soil. Surveys of verticillium wilt in 142 cotton fields from seven district location of Southern Turkey in 2000 to 2001 indicated that the disease occurs in 25.07% of the fields. In the pathogenicity tests, all isolates from cotton, eggplant and watermelon were pathogenic on cotton, eggplant and watermelon and host specificity was not observed. Nitrate-nonutilizing {nit) mutants generated from 102 V. dahliae isolates from cotton, eggplant, watermelon, okra and olive were used in vegetative compatibility grouping studies. Seventy-seven of these isolates of V. dahliae were assigned to vegetative compatibility groups (VCGs) by selecting chlorate resistant sectors on minimal medium amended with potassium chlorate 22.5g/l. Most mutants were characterized as nit J, 19.1% as NitM and about 2.24% as nit3. The mutants were tested against tester strains of known VCG 1, 2, 3, and 4, and also were paired in many combinations among themselves. Forty-nine isolates were assigned to VCG2B, nineteen to VCG2A, six to VCG4B, one to VCG4A, and two to VCG1. The twelve remaining strains could not be assigned to any of the identified VCGs, because the nit mutants obtained from them showed negative reactions with the tester strains of four VCGs and with complementary mutants from other isolates. Key Words : Verticillium wilt, microsclerotia, host specificity, vegetative compatibility groups n