NAC ve L-Sistein'in eritrositlerde ksenobiyotikler tarafından azaltılan GSH konsantrasyonuna ve Dnp-SG transportuna etkisi
The Effect of NAC and L-Sistein to GSH concentration and DNP-SG transport, that is decreased by xenobiotic in erythrocyte
  1. Tez No: 135874
  2. Yazar: TÜLAY BUĞDADİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glutatyon, NAC, Eritrosit, oksidatif stres, ksenobiotik, Glutatione, NAC, erythrocyte, oxidative stress, xenobiotic
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET NAC ve L-SİSTEIN'in ERİTROSİTLERDE KSENOBİYOTİKLER TARAFINDAN AZALTILAN GSH KONSANTRASYONUNA ve Dnp-SG TRANSPORTUNA ETKİSİ Glutatyon, eritrositlerde detoksifikasyon işlemlerine karışan bir serbest-SH grubu içeren önemli bir tripeptittir. Glutatyonun serbest-SH grubu ksenobiyotikler ile konjugasyon reaksiyonları türlerinde bir glutatyon S-transferaz tarafından katalize edilen reaksiyonlarda işe karışır. Ksenobiyotiklerin glutatyon konjugatları bir ATP bağımlı transport mekanizması tarafindan aktif olarak eritrositlerden dışarı atılır. Glutatyonun serbest-SH grubu eritrositlerde birçoğu hücre içi nonprotein SH-bandlannı içerir. Bu yüzden, glutatyon konsantrasyonunu belirli bir düzeyde korumak hücresel makinaların görevlerini yerine getirmesine bağlıdır. Önceki çalışmalarda, eritrositlerden dinitrofenil-glutatyonun transportu geniş bir şekilde incelenmiştir. Buna rağmen, ksenobiyotikler ile eritrositlerin muamelesinin serbest-SH üzerine etkisi iyi bir şekilde incelenmemiştir. Yaptığımız çalışmada, N-asetil-L-sistein ve L-sistein varlığında eritrositlerin l-kloro-2,4-dinitrobenzenle muamelesinin serbest-SH durumunu nasü etkilediğini inceledik. Eritrositlerin l-kloro-2,4-dinitrobenzenle muamele edilmesiyle oluşan mevcut serbest-SH miktarı üzerindeki indirgenme kapasitesinin N-asetil-L- sistein ve L-sistein tarafindan yemden yapılandırılmasına etkilerini karşılaştırdık. Sonuçlarımız l-kloro-2,4-dinitrobenzen varlığında uygulama 20 dakika olduğunda eritrositlerin serbest-SH içeriğini arttırmada L-sisteinin N-asetil-L-sisteinden çok daha etkili olduğunu gördük. L-sistein varlığında serbest-SH seviyesi 5.3 umol/ml eritrosit olarak bulundu. Buna rağmen, N-asetil-L-sistein varlığında serbest-SH seviyesi 2 umol/ml eritrosit çıktı. Sonuçlar l-kioro-2,4-dinitrobenzenin stimülasyonu ile L- sisteinin eritrositler tarafindan alındığım gösterir. l-kloro-2,4-dinitrobenzen yokluğunda L-sistein alınımı eritrositler tarafindan yeterince olmadı. Sonuçlar aynı zamanda 1- kloro-2,4-dinitrobenzenin L-sistein aknımını Na+ ve ATP bağımlı yol ile sağladığım ve L-glisince de inhibe edilip fakat L-alanince bunun yapılamadığım gösterir.. 2003, 38 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE EFFECT OF NAC AND L-SISTEIN TO GSH CONCENTRATION AND DNP-SG TRANSPORT, THAT IS DECREASED BY XENOBIOTIC IN ERYTHROCYTES Glutathione is an important tripeptide containing a free-SH group involved in detoxification process in erythrocytes. The free-SH group of glutathion is involved in a variety of conjugation reaction with xenobiotics by a glutathione S-transferase catalyzed reaction. The glutathione conjugates of xenobiotics are then actively transported out from the erytrocytes by an ATP dependent transport mechanism. The free-SH group of glutathione constitues most of the intracellular nonprotein bound-SH in erythrocytes. Therefore, its concentration should be maintained at a certain level to keep the cellular machinery functional. In previous studies, the transport of dinitrophenly-glutathione from erytrocytes has been extensively investigated. However, the effect of treatment of erythrocytes with such xenobiyotics on free-SH has not been well documented. In the present study, we investigated how the free-SH status in l-chloro-2,4-dinitrobenzene treated erythrocytes is affected in the presence of N-acetyl-L-cysteine and L-cysteine. We also compared N-acetyl-L-cysteine and L-cysteine in their effect to restore the reductive capacity of erythrocytes following treatment with l-chloro-2,4- dinitrobenzene, in terms the amount of free-SH present. Our results indicated that in the presence of l-chloro-2,4-dinitrobenzene, L-cysteine was more efficient than N-acetyl-L- cysteine in increasing the free-SH content of erythrocytes following 20 minutes of exposure. In the presence of L-cysteine free-SH levels remained at 5.3 umol/ml erythrocyte. However, in the presence of N-acetyl-L-cysteine free-SH level was 2 umol/ml erythrocyte. Results suggest that l-chloro-2,4-dinitrobenzene stimulates the L- cysteine uptake by erythrocytes. In the absence of l-chloro-2,4-dinitrobenzene, L- cysteine uptake by erythrocytes was not efficient. Results also indicated that 1-chloro- 2,4-dinitrobenzene induced L-cysteine uptake is a Na+ and ATP dependent process and is inhibited by L-glycine to an extent but not by L-alanine. 2003, 38 pages